ARTlab / Patkau Architects + LM Architectural Group

Reinforcing that the two buildings are an integrated arts facility

Project Specs

Design Firm:
Location:

来自Patkau Architects 对gooood的分享。Appreciation towards Patkau Architects for providing the following description:

Patkau Architects与LM Architectural Group接受委托将建于1911年的学生宿舍楼Tache Hall改建为Manitoba大学音乐与艺术学院大楼。2009年正逢经济衰退,政府在此时出台的资助基金政策让建筑师决定将设计目标拆分,意图以快速建造的方式赶上政策的最后限期,而ARTlab正是整个创意艺术机构建筑项目的第一阶段工程。

这栋总面积约6300平米的大楼内设有国家级的画廊,礼堂,摄影棚,行政办公室以及各种新式或传统的媒体工作室,专为艺术学院设置的一系列开敞空间填补了仅拥有小空间的Tache Hall 的不足。

This project began as a renovation to Tache Hall, a 1911 student residence, for Music and Art at the University of Manitoba. When an opportunity arose for federal stimulus funding during the 2009 recession, the decision was made to develop a portion of the program separately, so it could be designed and constructed in an expedited manner to meet funding deadlines. This project, the ARTlab, became the first of a multi-phase creative arts facility.

The 6300 sq m ARTlab program consists of large spaces for the School of Art to complement small spaces within Tache Hall. Included are a national-standard gallery, lecture hall, soundstage, administration, and a variety of new and traditional media studios.

▽ 建筑外观,external view   © Patkau Architects

1-ARTlab by Patkau Architects + LM Architectural Group 副本

ARTlab环绕Tache Hall的北角而建,交叠的体量确保了这个艺术机构建筑空间上的整体性。向北侧延伸的建筑最大化了北向工作室空间的数量和面积, 舒展的体量从学校最主要的户外活动空间Duckworth Quadrangle侧望去一目了然。

The volume of the ARTlab interlocks with that of Tache Hall, reinforcing that the two buildings are an integrated arts facility and maximizing north daylit studio spaces on the site. The extension of the north wing of the ARTlab around the corner of Tache Hall prominently places the ARTlab on the principal outdoor space on campus, Duckworth Quadrangle.

▽ 从Duckworth Quadrangle看向建筑,view from Duckworth Quadrangle to the building   © Patkau Architects

4-ARTlab by Patkau Architects + LM Architectural Group 副本

为了保证校园空间南北向的连通性,建筑师架空了建筑的北翼,将地面空间交还于行人。其下不仅形成了一个极具引导性的入口空间,同时也为校方或画廊的展览活动提供了一片不受风雨侵蚀的“户外”空间。巨大的V型柱廊在上层建筑结构与地下层空间使用中取得了平衡,在城市尺度上激活了整体空间。川流不息的行人让这片位于历史建筑与现代建筑之间的场地热闹非凡。

To facilitate critical urban connections to the south, the north wing of the ARTlab is raised one storey above grade. The covered area below forms the entrance to the ARTlab and a generous covered outdoor space for school and gallery events. Large V-shaped columns animate this space at an urban scale, negotiating the structural grid of the building with below-grade obstacles. The result is a lively courtyard caught between historic and contemporary buildings.

▽ 架空的建筑北翼,the north wing of the ARTlab is raised one storey above grade © Patkau Architects

5-ARTlab by Patkau Architects + LM Architectural Group

▽ 入口处的公共空间,entrance © Patkau Architects

6-ARTlab by Patkau Architects + LM Architectural Group 副本

▽ V型柱廊在上层建筑结构与地下层空间使用中取得了平衡,V-shaped columns negotiate the structural grid of the building with below-grade obstacles   © Patkau Architects

8-ARTlab by Patkau Architects + LM Architectural Group 副本

穿插在ARTlab与Tache Hall间的两座空中廊桥连通了建筑的上层空间,而在地下,建筑则与校园地下步行系统相连接,保障学生们在温尼伯寒冷冬季的安全和舒适。

To facilitate connections above-grade, a pair of bridges link the upper levels of the ARTlab to Tache Hall. Below-grade, the ARTlab ties into the campus tunnel network, a key pedestrian circulation system during the bitterly cold Winnipeg winter months.

▽ 两座空中廊桥连通了建筑的上层空间,a pair of bridges link the upper levels of the ARTlab to Tache Hall    © Patkau Architects

7-ARTlab by Patkau Architects + LM Architectural Group 副本

在建筑内部,一个狭长的中庭空间贯通上下,连接各层。南向阳光洒落在螺旋状的竖向交通空间中,带来温暖和光明。

Within the ARTlab, a narrow atrium links upper floors to below-grade spaces. Animated by south daylight, this atrium forms a spiraling vertical circulation space for the building.

▽ 螺旋状的竖向交通空间,spiraling vertical circulation space    © James Dow / Patkau Architects

10-ARTlab by Patkau Architects + LM Architectural Group 副本   11-ARTlab by Patkau Architects + LM Architectural Group 副本

艺术学院画廊与大礼堂这两个主要的公共空间分别位于建筑的地面层及负一层空间之内。中庭空间底部顺着楼梯延伸的阶梯式座椅创造了一个层次丰富的大堂空间,将两个主要空间融入了校园地下、地面层的交通系统。教学工作室和行政办公室则位于更高的楼层,以获得更多的自然光照。

On the ground and tunnel levels are the two principal public spaces of the building, The School of Art Gallery and the Lecture Hall. Terraced seating at the base of the atrium creates a multi-level lobby that connects these two facilities together, tying them to both at-grade and below-grade campus circulation. Studios and administration are on the upper floors to take advantage of natural light.

▽ 阶梯式座椅创造了一个层次丰富的大堂空间,a multi-level lobby   © James Dow / Patkau Architects

9-ARTlab by Patkau Architects + LM Architectural Group 副本

ARTlab现代简洁的建筑立面与Tache Hall古典优雅的石砌立面交相辉映。北侧的玻璃幕墙通透明亮,不仅为北侧的工作室带来柔和的散射光线,也将艺术学院或动或静的创作日常展现在来往行人的眼前。而东向和南向立面则更为内敛,铝制的隔栏过滤了猛烈的直射阳光,也为保证了相邻的商学院的隐私。在不久的未来,种于其下的五叶地锦将覆盖整个立面,成为校园内虽季节变迁而变幻色彩的一道美丽风景线。

The exterior of the ARTlab juxtaposes modern construction with the historic masonry of Tache Hall. The north elevation is fully glazed, so that the studios enjoy diffuse daylight and, at the same time, provide a visible expression of the life of the School of Art to the public spaces below. The east and south elevations are reticent, landscape walls. Aluminum grilles veil the envelope from sunlight and offer privacy from the nearby School of Business. The Virginia Creeper planted at the base of the grilles will eventually form a seasonably-variable campus-scale vertical xeriscape.

▽ 建筑东侧视角,view from the east   © Patkau Architects

3-ARTlab by Patkau Architects + LM Architectural Group 副本

▽ 北向画室,north side studio  © Patkau Architects

13-ARTlab by Patkau Architects + LM Architectural Group 副本

▽ 艺术学院画廊,national-standard gallery   © Patkau Architects

12-ARTlab by Patkau Architects + LM Architectural Group 副本

▽ 传统媒体工作室,traditional media studio   © Patkau Architects

14-ARTlab by Patkau Architects + LM Architectural Group 副本

▽ 卫星图,satellite map

15-ARTlab by Patkau Architects + LM Architectural Group

▽ 总平面图,site plan

PA_ARTlab_Site

▽ 一层平面,ground floor

PA_ARTlab_Plan_Ground

▽ 地下一层,underground floor

PA_ARTlab_Plan_Tunnel

▽ 二层 / 三层,first floor / third floor

PA_ARTlab_Plan_Third   PA_ARTlab_Plan_Second

▽ 剖面,section

Q:Publication AssetsARTlabPrint2 DrawingsSourceARTlab Pla

Q:Publication AssetsARTlabPrint2 DrawingsSourceARTlab Det

 

Location: Winnipeg, Manitoba, Canada
Date: January 2009 – April 2012
Size: 6300 m²
Client:University of Manitoba
Architect:Patkau Architects Inc. Design Architect, LM Architectural Group, Prime Consultant
Project Team (Patkau Architects):
John Patkau, Patricia Patkau, and Greg Boothroyd
Stephanie Coleridge, Michael Cunningham, Dylan Gilmore, Marc Holland, Dimitri Koubatis, Maureen Kwong, Thomas Schroeder, Luke Stern, Peter Suter, and Michael Thorpe
Project Team (LM Architectural Group)
Ken Duchnycz, David Kressock, Lloyd Mymko, Darrell Sawatzky, Greg Tomaszewski, Maria Verdun
Consultants:
Structural: Crosier Kilgour & Partners
Mechanical: SMS Engineering
Electrical: MCW/AGE
Landscape: Hilderman Thomas Frank Cram
Code: Gage Babcock & Associates Ltd
Acoustics: Daniel Lyzun & Associates
Audiovisual: MC Squared System Design Group
Sustainability: Sustainable Solutions
Signage: Gallop/Varley
Cost: Hanscomb

Drawings: Patkau Architects
English Text: Patkau Architects
Chinese Text: gooood

MORE: Patkau Architects

Post a Comment