White Tree , Montpellier, France by Sou fujimoto, Nicolas Laisné Associés and Oxo Architects

Crazy balconies

Project Specs

Location:

非常感谢SOU FUJIMOTO ARCHITECTS + NL*A + OXO ARCHITECTS以下内容授权gooood发行。
Appreciation towards SOU FUJIMOTO ARCHITECTS + NL*A + OXO ARCHITECTS for providing the following description:
All Images © Sou fujimoto, Nicolas Laisné Associés and Oxo Architects

 

近日,日本建筑师藤本壮介与法国年轻两家年轻事务所NL*A、OXO联手赢得法国蒙彼利埃一座17层高层塔楼,这座面积10000平方米的综合性塔楼功能包括集合公寓,餐厅,艺术画廊,全景酒吧以及办公室。白色建筑上从底部到顶部探出了众多“疯狂”的阳台,这些阳台就像是密密麻麻生长在树木的枝条,为此建筑算得上是一颗白色巨树。

The architects SOU FUJIMOTO ARCHITECTS + NICOLAS LAISNÉ ASSOCIATES + MANAL RACHDI OXO ARCHITECTS associated to the developers PROMEO PATRIMOINE + EVOLIS promotions, have won the competition for the construction of the second ” architectural Folie of the XXIth century ” in Montpellier.

The multidisciplinary team includes Sou Fujimoto Architects, Nicolas Laisné Associés, Manal Rachdi Oxo Architects, engineer André Verdier, environmental engineering agency Franck Boutté Consultants, landscaping team Bassinet Turquin, designer Lumière Studio, and inspection firm Socotec and Casso et Associés. It was picked to design the 10,000 m² mixed-use tower to accommodate a housing programme, restaurant, art gallery, panoramic bar and offices.

/wp-content/uploads/2014/03/_c_u_vREHR7to1BlhNbOILXRLOOv6Hk7ayJmgp3FlCmQyec_MJ33V7Wrq22Cw8fDkTjl9RjnUcgw_0eEesCCCvz9e8yl3tlmIHF.jpg

△ 白色巨树位于法国蒙彼利埃黄金地段,主要河流与城市干道在此处交汇,周边视野开阔

 

日本建筑师与法国建筑师交流所产生的这个方案将重新定义蒙彼利埃的户外生活方式。建筑位于城市中黄金地段,主要河流与城市干道在此处交汇,周边视野开阔,住户能享受到最佳的城市视野同时隐私不被侵犯。塔楼就像是一个由风和光雕琢的艺术品,它如同大树一样存在,吸取天地与自然的灵气,成为城市中具有灵魂的一篇乐章,改变城市的天际线,并囊括城市与远方群山还有河流的圣景。

This “Folie Architecturale of the 21st century” was mainly the brainchild of an encounter between Japan and the Mediterranean. The cross-cultural endeavour embodies modern Montpellier. It is also an interchange between two generations of architects, with Japanese firm Sou Fujimoto at the state of its art and the young French generation represented by Manal Rachdi Oxo Architects and Nicolas Laisné Associés.

Other firms were brought in to take part in this one-of-a-kind venture: Montpellier developers Promeo Patrimoine and Evolis Promotion, local stakeholders who will ensure this iconic project will represent success for the entire region.

The new multipurpose tower called Arbre Blanc (white tree) is designed for housing, a restaurant, an art gallery, offices, a bar with a panoramic view and a common area. From the project’s concept phase, the architects were heavily inspired by Montpellier’s tradition of outdoor living. The tower is strategically located between the city centre and the newly developed districts of Port Marianne and Odysseum, midway between the “old” and the new Montpellier.

/wp-content/uploads/2014/03/_c_PCYovqMD-QGgxZuELZ02TotPKnNPVZqFZk4qgtcpaaskg-yWz7SKhQZPOK6zC8i7WtMm8o1DeYcouU6_5iTpdE_W2kH5tb1r.jpg

△ 塔楼就像是由风和光雕琢的艺术品,如同大树一样存在,吸取天地与自然的灵气,成为城市中具有灵魂的一篇乐章,并改变城市的天际线。

 

It is also situated at the crossroads of several thoroughfares: the Lez River, the motorway and the pedestrian/cycling path along the banks of the octroi de Montpellier, or land grant.

The project will kick off with a grand gesture to extend a landscaped park along the Lez and stretch out the length of Christophe Colomb Place.

The eastern face curves along the edge of the roundabout while the western side on the Lez is convex to create the widest panorama possible.

The curvature serves two purposes because this part of the facade offers the best exposure and viewpoint but does not block the view for neighbouring residences.

The building was sited to meld with and defer to its surrounding environment, yet gives it just the right added flair. Arching like a pair of wings hugging the contours of the Lez River down to Pompignane Avenue, Arbre Blanc was intentioned as a natural form that was carved out or sculpted over time by water or wind. It perfectly mimics a tree reshaping itself to grow into its environment yet simultaneously enhancing it by offering much-needed shade.

/wp-content/uploads/2014/03/_c_YrCirF_usfPGjKMWg2jkGb5vXj_Ffuu0AVmE514bR73rWK725XM7wbJRRVQtlF9YKSyiosk1_dybiCQQCchKUEsx5pvWn-M0.jpg

△ 白色建筑上从底部到顶部探出了众多“疯狂”的阳台,这些阳台将重新定义蒙彼利埃的户外生活方式。

 

建筑将吸引城市居民,因此建筑开设公共空间–酒吧,任何人都能到达建筑顶层品味那美妙的风光。日本文化与地中海文化相互融合后淋漓精致的体现在这棵白色巨树之上–内与外的模糊,密集与开放共存,独特与功能化和谐,这些特质无处不在。精心布置的空中花园几乎占住宅一半的使用面积,这里将是植物,休闲桌椅与储物的空间,也是一个被温暖阳光滋养的空间。公寓主要有朝西的三居室和朝东南的两居室,而这些居室的布局是可以由住户自定义修改的,因为这是未来多样化居住的趋势,人人都不一样!

Despite the name “white tree,” this is by no means an ivory tower. A beat integral to the urban song, the building is destined as a public high-rise built for every soul in Montpellier.

The edifice will extend its limbs to all the city’s residents and visitors, from the ground floor restaurant and art gallery to the penthouse bar serving as vista point. This attainable passage will make the tower that much more attractive as a source of pride for Montpellians and a point of interest for tourists. Of all people, the building is unavoidable for its inhabitants, so a common space has been added on to the public bar where all the co-owners from any floor can have a private taste of the scenic view.

The 17-story high-rise dominates the Montpellier skyline, creating a once-in-a-lifetime opportunity to soak in the breathtaking expanse with a view of the ocean, the Pic Saint-Loup mountains, the sprawling city and the Lez River below.

Arbre Blanc is imbibed with Mediterranean character and Japanese culture alike, with dense yet permeable peripheries where inside and outside join forces, the lines are blurred between room and balcony, uniquely indulgent exterior expanses surrender themselves as full-fledged living spaces. Unparalleled anywhere for its depth and well-provisioned hanging gardens that take up more than half the space allotted for residential units and offer up places to arrange plants, tables, chairs, benches, storage spaces, etc.

/wp-content/uploads/2014/03/_c_0ttO4huCHf6NkpJIbQxvLtRvahiMcAQuJHTyS4isVLws5nMXzK0NXYYYcFr1vqJP_pxU8zl3Fv7ehqxGyGH04hPoQX-vF9Q5.jpg

△ 建筑开设公共空间–酒吧,任何人都能到达建筑顶层品味城市美妙的风光。

 

Spaces in the flats know no difference between inside and outside – you are free to move through them instinctively. The balconies are proportioned to make you gravitate toward the outdoors, like leaves fanning out to soak up the warm nourishing sunlight.Rather than an interesting flat, future residents will find a versatile space. Each resident will select a setting (west-facing three-bedroom, southeast two-bedroom, etc.) and a preferred floor plan from a list of possible layouts.

The architects sought to encourage free-choice architecture, which they see as underpinning tomorrow’s housing trend where everyone starts with a “housing stock” when they buy their flat and are not confined to manufactured articles, regimented layouts, turnkey spaces. Instead they are given possibilities, modular interior spaces they can choose from a catalogue of optional features and floor plans.

/wp-content/uploads/2014/03/_c_G8-YzgHApqUAi_RnzzAfbvqx5Tk8t3Qy2gXsQms7qayOL6_VMpDj1obHQdJKKvlC92si_JO457o6tCEtBjBwT0Wa13H3-koV.jpg

△ 内与外的模糊,密集与开放共存,独特与功能化和谐。精心布置的空中花园几乎占住宅一半的使用面积,这里将是植物,休闲桌椅与储物的空间,也是一个被温暖阳光滋养的空间。

/wp-content/uploads/2014/03/_c_G4utL3Bi0-6xAh7xxMqxxM1s6BDgR_ye-BcG_peS6SQebf6BqgOwJV5GOtgr4XZ4mpg6Tlnj5xmQMsnFUnjAp0WOIkZdyLpU.jpg

△ 底层餐厅

/wp-content/uploads/2014/03/_c_Qcig_7mLr1P-TTymk2dbgaK0spGvj_QEO0BNqbtGKOguo38pKD7fFlqh8tl0Wl-wQrIddD6Oard7Uals7lbPyH43pFmjOGrO.jpg

△ 顶层开放空间

 

就像一颗树那样,这座建筑尽最大可能利用自然资源从而节约能源。采取被动式节能策略,利用自然能源提高环境的舒适性(被动式冷却方式与太阳能壁炉)。

Just like a tree, the tower will feed off its locally available natural resources to drastically reduce the energy it needs to expend. It will devise passive strategies to induce comfort and use as well as control environmental impacts and scale back emissions.

An unconventional yet dialectical process will passively cool units with solar fireplaces.

/wp-content/uploads/2014/03/_c_OkJHZsAOgGeoOAKVOwZBNImxKCKaEFK9uCmR0u5GW_00uREH760PyopqxWYe2ok9m9EpbrAN6xGiEouDo2xd8qnDL5RO-jN-.jpg

/wp-content/uploads/2014/03/_c_uMRLFLoFRxgueOLcAPMqhKFjbr1EbPxOsiJQBu-N3gmVSKCCkxsbPiPBTVt9yRKzgFpQncvjPSd4yP3puI87WBH5iimmPq7-.jpg

/wp-content/uploads/2014/03/_c_l4VfszixRdi77NtVr9APOzCTQYKLzQR4ctL7GR11J_d0E8Eltk_Hkg64hDPzF6Xz9gn4LOSTa525cRonvFGSI8p6u9I1kITu.jpg

在欧非亚三个大陆交汇的此处,这座建筑是疯狂,是焦点,是里程碑,是灯塔,是标志物,也是一个礼物,一个联系大地与历史过往并引领未来的礼物。

Arbre Blanc is the tallest “Folie” in Montpellier’s architectural arsenal and is looking become the city’s focal point, a landmark that serves as a lighthouse or guiding star at night amid the regional urban skyline.

An exclusive outlook on the surrounding area, a gift to all the city’s residents and visitors. A starting point from where the vista branches out and your eyes can take it all in: the land’s silhouettes, the open water, the longing it creates for far-off lands and Montpellier’s rich historical heritage.

Erected in a pivotal location for the city, at its core Arbre Blanc is the very symbol of the Mediterranean, the “mid-land sea” that has forever been a crossroads, a meeting point between Europe, Africa and Asia.

/wp-content/uploads/2014/03/_c_TX21MtILQ9XpUtBrAziMuB8WRhgKMz6pD6Tfbik81p8qR3AwveUqq4LmhTEacuBSLQnpK993q0hE4fhDQYawIjzYkfLk6VJo.jpg

△ 哦,不一样的白色巨树。夜景中,阳台底部映射出的光影也是一道城市风景线。

 

/wp-content/uploads/2014/03/_c_XtZqCWhMKHr1NxE1F8hcV0HbHZ6KITBTmfQuQTrAg8qq2epRSX9Sg75K1_fbFzU6VDYJmZ25qGGdx-A4D2F4Km48KlmlEjyN.jpg

/wp-content/uploads/2014/03/_c_AbL6VQXOXxKofinwotX5MvGy35SnP-z_Eu4MdFsfvcr4QjDOudNs6iL5YTH_NMqKDVol1imQloQVFfMPAsmc2Wkro0pf0BSX.jpg

/wp-content/uploads/2014/03/_c_Fav6wu5pmOKDmJBp74x9tpIEkFhP6WeU89KIP_NqziLXFlcc8Ccq5NOWcwBmLpj8_wNZRv49VWwudN-Rphw8E9xR6ufAB5Ml.jpg

/wp-content/uploads/2014/03/_c__5QxCCsizYAlYiNg5Nk3EWOzKW_sSok0aYkKcBBN7rL1WMn3hp9BVm8dp48ytWCTUQ3B6h3Ei6wM38mxv8lESXz6RjK8r2g-.jpg

/wp-content/uploads/2014/03/_c_0q7W6WqNyPZrxG_fU4rIv7uiQOAl5x6hwlzMAIO_tS0g9cBEhaPSm56MlGTuhNoaA1l36kNsAfEa7QU2GluBNgG7A_I3gPf9.jpg

/wp-content/uploads/2014/03/_c_uVhWXUJvsTbbtb1NFJduibJXCEnFDFv6bHgc2tdOFLVXpdX1dsbwAaBCrOrqrJEiKoeiOMXVmsqRsGuh1Sk7OX5PZnbIshgW.jpg

/wp-content/uploads/2014/03/_c__W5ytUdo3UkhESgy34uHL7d1WzBQc6GZUlgdbOM7LY3jCb5Kqo59QtQoA1WBD8UCMgzKEu2BCEJUAp6_S2DlnRq-9vxl5kWO.jpg

/wp-content/uploads/2014/03/_c_3rJYmod_MW7hVzg0YvqSBY9np1PFZiJ4_C5ojFiEG2jpNdQbBcoCK3NPZdofZeU84mxNMSDBEAWo222oBjtSCnts46xGOcoN.jpg

/wp-content/uploads/2014/03/_c_oH0NdwgsKIycMGL-1cQpBIo90tHf75VoLJV-6Fij0Ov4R2ppc4V7JlHjNULBexOhLK8qa_iHbIed25jGCxObicCQ-5VLWVkp.jpg

 

TYPE: Closed competition
ARCHITECT TEAMS:
SOU FUJIMOTO ARCHITECTS + NICOLAS LAISNE ASSOCIES + MANAL RACHDI OXO ARCHITECTS

DEVELOPMENT:
PROMEO PATRIMOINE
Gilbert Ganivenq, Cyrill Meynadier
EVOLIS PROMOTION
Francis Lamazère, Alain Gillet
SURFACE AREA: 10,225 m2
LOCATION: Montpellier, France
STATUS: Winner
Project teams:
SOU FUJIMOTO ARCHITECTS (Tokyo, Japan)
Partner: Sou Fujimoto
Architect in charge: Marie de France

NICOLAS LAISNE ASSOCIES (Paris, France)
Partners: Nicolas Laisné, Dimitri Roussel
Architect in charge: Lucile Nicosia

MANAL RACHDI OXO ARCHITECTS (Paris, France)
Partner: Manal Rachdi
Architect in charge: Vincent Imfeld

STRUCTURAL ENGINEER: ANDRE VERDIER (Montpellier, France)
DESIGN AND ENVIRONMENTAL ENGINEERING: FRANK BOUTTÉ CONSULTANTS (Paris, France)
LANDSCAPING: BASSINET TURQUIN PAYSAGE (Paris, France)
LIGHTING DESIGNER: ODILE SOUDANT (Paris, France)
INSPECTIONS: SOCOTEC (Montpellier, France), CASSO & ASSOCIES (Paris, France)
PERSPECTIVE: RSI studio,  Manal Rachdi  Oxo architectes. Nicolas Laisné associés.

Copyright image +plans +documents:
SOU FUJIMOTO ARCHITECTS + NICOLAS LAISNE ASSOCIES + MANAL RACHDI OXO ARCHITECTS+ FRANCK BOUTTE CONSULTANTS +
Rendering by RSI-STUDIO

MORE:  SOU FUJIMOTO ARCHITECTS + NL*A + OXO ARCHITECTS

Post a Comment