Residential building Zug Schleife / Valerio Olgiati

The power of truth

Project Specs

Location:
Materials:
Tags:

非常感谢Valerio Olgiati将以下内容授权gooood发行。更多请至:Valerio Olgiati on gooood 
Appreciation towards Valerio Olgiati for providing the following description:

来自瑞士建筑师Valerio Olgiati的作品,位于瑞士楚格的环道住宅楼。很高兴再次收到来自Valerio Olgiati工作室的分享,
过去他们曾予gooood分享:Atelier Bardill Plantahof AuditoriumZernez National Park Visitor Center

Valerio Olgiati的作品具有建筑本真之力,这种品质潜伏在作品中特有的瑞士特征之下,隐藏在神秘主义与异域风情的表象之后,能够在时间的流逝与洗刷下越显力量。

这座由棕红色的现浇混凝土浇筑而成的红色住宅楼一侧遍布着探出立面,带有椭圆形洞口的楼板。这种大出挑但又不能上人的楼板可以保护邻里间的隐私,同时每个公寓因为对应着一个单独的椭圆,由此可让用户滋生出居住在中心的感受,同时空间感知更易受到视角和太阳位置变化的影响。

公寓布局主要分为两个片区:西侧起居区和东侧的睡眠与工作区,位于两者之间是卫生间和衣柜。有着巨大椭圆形洞口的阳台是起居室的延伸,并发挥着强于一般阳台的延伸感。

与厚重的棕红色混凝土外墙形成对比的是同样色彩的玻璃幕墙,这些显得轻而脆弱的玻璃幕墙映射着建筑,让清晰的轮廓模糊,强化了建筑的气场。

/wp-content/uploads/2014/01/_c_q-EPe0iUjPO_5fIXbaM0DYU1YwkR8sszrSLdhdjfUi8m9YbJeoqKEWbi_HOmISwuYn-6M4k5-vaRXXmmnpTD5woa7_tdfGEO.jpg

(form office Olgiati)Seen from a distance the floor plates projecting from the facade with their elliptical openings look like flying  carpets with  ornamental  borders. For the residents these elliptical openings generate a sense of distance, since they prevent neighbours from seeing into each other’s apartments. At the same time the correspondence between each of these round forms and the individual apartments gives residents a feeling of living alone in a centre. The perception of space changes according to the point of view and the position of the sun.

The apartment floor plans are divided into a living area in the west and a sleeping and working area in the east, with bathrooms and wardrobes in between. In spatial terms the balconies form an extension of the living room. This impression is further strengthened by the large elliptical openings.

The exposed concrete structure is made of red-brown concrete poured in situ. The outer walls are clad with glass panels in the same colour. They appear fragile and light and contrast with the solid concrete structure. The use of the same colour for the cladding and the reflections in the glass blur the clear contours of the heated volume. As a result the elemental appearance of the stone construction is amplified.

/wp-content/uploads/2014/01/_c_GDagD3-f6Ontl83gCVMic4gft4WaEGp0A6iLjTZIPrT9MHg2GYTc_qpwFaNfMD6g9r_79nBdbApwVmJh3uLPluXzhDOXI9cH.jpg

/wp-content/uploads/2014/01/_c_B777exwBxNj3RNJlc7lNvmRxUKPPLMJHEMLSsqBWMQnTS2naM6DAq3GNO_AuG2Ta-C44S83e3Qw0rbo_azQ7HEy1XyVJBm2d.jpg

/wp-content/uploads/2014/01/_c_YFe6m15QyupSDldok021Gr4cOFwtUUxgMaYgq21ktf7EZ04ko0eXagh-gnpVmvcYJFFVCZP-WdOFpEdABbP91DIiSE_P8s00.jpg

/wp-content/uploads/2014/01/_c_xbJ9lXe1YqErh7isehilLPdyiyOXxMJSzEUY3NOVnzY3dk_r6Z98C7hBOnR6oyiNroapRyJI16RADjJIwMGzvVliJ4116iBB.jpg

/wp-content/uploads/2014/01/_c_GokoiWuQmrDh4WhJeVii5nF_a24ChOgGR2MsDjPK0fgL3CzKh4CpceMjMy8kVpM1akR8J_AJLKWDMuUX5jq58dhiC85d5_hi.jpg

/wp-content/uploads/2014/01/_c_T5bw61mEfv_9QnGFG9p71vr-D_TNi08g-tupxbdhvyFB07aZWyqNXp09pkmXDQ4RXsp3j6V9CnadBhMCzdpC4_QsPtzwAsev.jpg

/wp-content/uploads/2014/01/_c_SBIiITGLXaUlqlSOlqz2gWUdKTZnaLxX2rVE431PKceLsLJYLWp94XaoM8BpfD2CCH9bxpJKY6vIWGklRMuiv23iFziTaafh.jpg

object:  residental
location:  Feldpark 8 – 20, Zug, Switzerland
competition:  1. prize, 2006
client:  Consortium ZugSchleife; Peikert-Immobilien AG and 4B Immobilien AG
architect:  VALERIO OLGIATI, architect, Senda Stretga 1, 7017 Flims
collaborators, project team:  Aldo Duelli (project manager office Olgiati), David Bellasi, Liviu Vasiu, Jonas Ulmer, Sara Wiedenbeck
total contractor:  Toneatti AG and dima&partner AG
structural engineer:  Patrick Gartmann, Conzett Bronzini Gartmann AG, Chur materials:  red in-situ concrete, glass
begin of planing:  2007
begin  of construction:  july 2010
end of construction:  april 2012
volume:  65’300 m3 (SIA 416)
area:  13`100 m2
copyrights plans:   Archive Olgiati
copyrights photos:  Javier Miguel Verme (jverme@bluewin.ch)

/wp-content/uploads/2014/01/_c_TSqL9R0mScKzvU5tqszOC3_OrVii-LF-AuTdbCRYWp3DQdI-fs9WrjAjklCdLbTbGd50COSYSRXSO-SKcOKZu4DGXT5Zf6Xr.jpg

/wp-content/uploads/2014/01/_c_xHHRHffJhZTVpNWCsyfOLo0QDlT8-dHQpcyiesttbmCzBfggyPhYWEqUyenLJx5ZdNfAPn7mxPkKAXM7qR_HNDR9oW1xmaQf.jpg

/wp-content/uploads/2014/01/_c_ezRcjEItBbcaKfbrO4PthGGk-Oyn8M9sCjbvLJ7aSIv0fMxXRo0yMR78rgZtuQsPn_JEYwdj3vvyDh8jqKAlz_bkRJ_c_Gyj.jpg

/wp-content/uploads/2014/01/_c_d085WIcO5Ohcw0D9mWJYpOubhWgpER0-saOmSQfnYt5hhfGn34fCw8lGBVo6wERofdISjJu7jiyKrGYOzO2BLMLKAct1Ks_C.jpg

 

MORE:  Valerio Olgiati,更多请至:Valerio Olgiati on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment