Lane 189 by UNStudio

A new destination in Shanghai for shopping, strolling, eating, gathering and relaxing

Project Specs

Design:
Location:
Materials:

非常感谢来自 UNStudio 对gooood的分享。更多关于他们 :UNStudio on gooood.
Appreciation towards UNStudio for providing the following description:

189 弄购物中心位于上海市中心的普陀区,对面是长寿公园,靠近玉佛寺。这个购物中心旨在为上海年轻的专业人士提供新的生活方式和休闲娱乐的目的地。189 弄将零售、餐厅和办公空间整合在一个空间中,将典型的购物中心重新打造成垂直城市,提供购物、散步、用餐、聚会和放松的机会。

Lane 189, located in the Putuo district in central Shanghai – opposite Chang Shou Park and close to the Jade Buddha Temple – is designed to provide a lifestyle destination for Shanghai’s young professionals. Lane189 combines retail, restaurant and office spaces in an organisation that rearranges the typical mall into a vertical city centre and provides opportunities for shopping, strolling, eating, gathering and relaxing.

▼购物中心外观,the appearance of the building ©Eric Jap

▼项目紧邻上海的长寿宫园,the project sits opposite to Chang Shou Park ©Hufton Crow

通过几何形式的立面外观,将旧上海的元素抽象、物化后融入设计中,并结合现代的城市体验,形成了具有上海文化感受的目的地。

The design incorporates elements of ‘old Shanghai’ through geometry, pattern and materialisation and combines these with a contemporary urban experience, thereby creating a destination with a distinctly Shanghai feel.

▼项目抽象的几何形式表皮,the geometry facade of the building ©Hufton Crow

▼表皮细节,detail of the skin ©Hufton Crow

上海街头现有的元素,包括小餐馆、精品店以及这种反应这个城市品质的空间都被重新排布在建筑的垂直空间中。从街道层面就能一眼定位这处集合了上海元素的购物中心。

The existing qualities of the immediate urban surroundings, which include small-scale restaurants and boutique stores, are reflected in the building where they are stacked vertically to populate the envelope with programmatic destinations that can be seen from street level.

▼空间内部的功能反映了上海街头元素,the existing qualities of the urban surroundings is reflected in vertical city ©Hufton Crow

 

室内
Interior

空间内部集合了街头生活元素,并混合了各种零售功能。内部空间组织鼓励有人在建筑中自由探索,在综合体不同层次中漫步,零售区沿着开放空间布局,其间由小型的信息亭划分出内部不同的区域。

Inside, elements of street life are mixed with lifestyle retail features and are distributed throughout the building. The organisation of the building encourages the visitor to stroll through and explore the different levels of the complex, where retail spaces follow an open layout and are punctuated with small kiosks. 

▼室内空间,interior ©Hufton Crow

189弄的室内风格由它超高的中庭发展而来,从底部到顶部穿过整个体块,一系列不规则的流线型平台在空间中创造了更多的变化。从下方仰视的时候,中庭形成一系列有机、连续的结构。

The interior of Lane 189 derives its character from a central void which cuts through the volume from base to top and is punctuated by a series of rounded plateaus. When seen from below the rounded plateaus resemble a cohesive layered organic structure, however when looking down from above the programmes of the plateaus are revealed.

▼有机、连续结构的中庭,organic atrium ©Hufton Crow

中庭中小型的平台创造了更好的节奏感,在其中形成休息的空间。形态上与立面中的城市只眼相呼应。中庭同时组织了垂直交通,让游客清晰的定位目前的层次,并制造了良好的实现关系。整栋建筑,从地下室到上层都可以清晰地看到玻璃天花板上的艺术装置。

These smaller pockets, positioned in a rotational manner, create intimate plazas and are visually connected to the urban eyes of the facade. The central void further organises vertical circulation and orientation, creates view across the different levels and facilitates a clear view column from the second basement level up to the skylight art installation.

▼俯视中庭的景观,looking down from above the programmes of the plateaus are revealed ©Hufton Crow

▼中庭的设计概念,programed void plateaus

 

程式化外观
Programmed Facade

建筑外表皮的设计使用了程序、模块化的组织方式,为建筑立面创造了更丰富的层次。通过多层次的组件可以实现变换的视觉效果,同时为特殊的空间提供透明的视觉效果。基于六边形网格,外立面的模块化组件遵循几何的排布方式不断变化。

The facade is designed to support the overall design concept of a programmed facade and to create depth for the building envelope. The use of multi-layered components enables a variety of views towards the surroundings, whilst simultaneously providing functional transparency in specifically located areas. Based on a hexagonal grid, the facade components follow the articulated geometry of the building and provide constantly changing perspectives.

▼外表皮模块化的组织方式,the modular programmed facade

▼完成后的效果,completion state ©Hufton Crow

在下部的立面,六边形网格中的菱形面板被固定在铰接点上,形成了实体的外表面。从下部空间开始,里面所用的模块从单层逐渐发展到三层,深度逐渐达到400mm。这些模块的材质也在变化,并由RGB LED灯点亮,产生不同的视觉效果:透明或不透明、彩色或单色、反光或哑光。

On the lower facade a hexagonal grid consists of diamond shaped panels that are tied between pins forming a tensioned cladding system. Here the arrangement of the components can change across the facade from single layer to triple layer, up to a depth of 400mm. Constructed from different materials and lit by RGB LEDs these panels create different visual effects: transparent or opaque, colourful or monochrome, reflective or matt.

▼单层模块,single layer component

▼双层模块,doule layer component

▼三层模块,triple layer component

 

城市之眼
Urban eyes

建筑立面中部大型的开放性区域,向整个城市呈现了购物中心的室内景观。同时这个“城市之眼”为建筑中的产品创造了大型的展示平台,为游人提供享受周边环境的观景空间。

Large double-height facade openings present the interior programme to the outside world. These ‘urban eyes’ simultaneously create large display platforms for products whilst providing balconies with views to the surroundings.

▼城市之眼,Urban Eye

▼室内外空间的联系,outside environment is connected with the interior

“189弄的设计概念基于今天我们对上海文化的理解和所有市民在这里遇到的美妙事物。我们试图建立一个垂直城市,在建筑内部打造公共广场。为了延续我们的设计理念,连接室内外的空间是极其重要的,我们的概念都被反映在了建筑外观给人的印象中。” – Ben van Berkel

“The concept for Lane 189 was based on a direct response to urban Shanghai today and the wonderful fragmentation of impressions that you experience there. We wanted to imbed this in the building by creating an urban interior with the feel of a vertical public square. But in order to continue these ideas throughout, it was also essential to connect the interior with the outside and conceptually reflect these impressions in the design of the facade.” – Ben van Berkel

▼东北立面,north east elevation

▼西北立面,north west elevaiton

Project name: Lane 189

Location: Southeast corner of Changshou Road and Xikang Road, Putuo District, Shanghai, PR China
Programme: Retail, F&B, office, parking
Client: CITIC Capital

UNStudio:
Facade design, Interior design:
Concept Design, Schematic Design, Design Development, Construction Drawing Review, aesthetic supervision

Team:
UNStudio, Ben van Berkel, Hannes Pfau
with
Severin Ignaz Tuerk, Kyle Ching-Yu Chou, Alexander Schramm, Adriana Rodriguez Ossio
and
Caroline Filice Smith, Lukas Allner, Tamim Salah EI Negm, Yuan Duran Zhai, Justin Tao Cheng, Cristina Gimenez, Bloom Shao Kai Hou, Eric Zhu, Yuwei Wang, Mingxuan Xie, Edwin Hang Jiang, Joerg Lonkwitz, Fabian Alejandr Mazzola, Deepak Jawahar, Juergen Heinzel, Praneet Verma, Gordana Jakimovska, Huaiming Liao, Gang Liu, Weihong Dong

Local Executive Architect: TJAD (Local Design Institute) / UNStudio
Construction Management: CITIC Capital

Consultants:
Inhabit (facade)
Ag LICHT, LEOX Design (lighting)
TJAD (landscape)

Design Year: 2013-2014
Construction Year: 2015-16
Completion Date: December 2016
Opening: December 2016

Contractors:
Boji (facade)
Beijing Honggao (ID)

Building Information
Site Dimensions: ~90 x 65 m (Building Site Area = 6157 m2)
Building Height: 34.9 m
Number of Floors Below Grade: 4
Number of Floors Above Grade: 7

Floor Area:
Gross:
Building site area = 6157 m2
TOTAL GFA = 38,800m2
TOTAL Retail GFA = 26,818m2
Retail GFA above ground = 18,318m2
Retail GFA below ground = 8,500m2

Volume: 84572 m3 (total building volume)
Screened facade areas: 2054 sqm upper facade, 4021sqm lower facade, total: 6075 sqm.

Exterior Materials:
Substructure: aluminum, steel, stainless steel
Superstructure: steel reinforced concrete

Envelope:
1) Screened Facade (southwest / northwest facade)
Pvdf-coated aluminum panels; stainless steel pin connector elements
2) Glass Facade
Triple layer curtain wall glazing system (3x 6 mm)
3) Back Facade (northeast / southeast facade)
Painted render

Costs:
Facade with cladding systems and curtain wall glazing total: RMB 4.100/sqm.
Cladding system breakdown (excl. glazed curtain wall): RMB 1100/sqm single layer, RMB 2696/sqm double, 3462/sqm tripple
Architecture total incl. MEP: RMB 100m
Engineered facade total: RMB 24,907,500
Interior total excl. MEP: RMB 5000/sqm

Interior Materials / suppliers:
Flooring: tiles 佛山市达米雅建材有限公司
Glazing: internal上海予特安全玻璃有限公司
Ceilings: Knauf gypsum board
Wall finishes: Aluminum wall cladding from JYMQ
Lighting: Jojo, Osram, Opple, Beghelli
Lighting control: e:cue

Furnishings: (type and manufacturer)
Soft furnishings: n/a
Kitchen appliances: n/a
Bathroom appliances: TOTO
Fixtures and fittings: n/a
Special elements: n/a

Sustainable features
low-e coated triple glazing

More: UNStudio ,更多关于他们 :UNStudio on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment