Sun Rain Rooms by Tonkin Liu

Feel the ordinary and poetic life

Project Specs

Design:

非常感谢 Tonkin Liu 予gooood分享以下内容。
Appreciation towards Tonkin Liu  for providing the following description:

阳光雨露住宅由一幢被列为二级保护建筑的乔治王朝时期联排住宅改造而来。本次项目由Tonkin Liu事务所与当地匠人共同合作,通过放大建筑结构的内部特征,重塑了建筑的后院。改造后的屋子既是工作室,也是一套温馨的居所。

▼项目概览,project overview  ©Tonkin Liu

The Sun Rain Room is a two-storey extension and restoration of a Grade-II Listed Georgian townhouse. The extension reframes the rear of the building by amplifying the characteristics found within its fabric. Designed and constructed by Tonkin Liu in collaboration with local craftspeople, it serves as both a studio for the practice and a home for the partners’ family.

▼住宅正立面,the front facade  ©Tonkin Liu

延伸部分被打造成为景观,在阳光和雨水的作用下,这里孕育了一系列精心挑选出的植物。绿色屋顶、花园房间、倒影池和下沉天井都以不同的方式赞美着自然。在这里,人们可以静静感受天气、季节,以及一天之中的时间变化。

▼俯瞰改造后的后院景观,overlooking the converted backyard landscape  ©Tonkin Liu

The extension is a landscape. Animated by the sun and the rain, the landscape harbours a family of carefully selected specimen plants. The green roof, garden room, reflecting pool and sunken light well each celebrate nature in a different way. It is a place to enjoy changing weather conditions, changing seasons, and changing times of day.

▼项目模型,model  ©Tonkin Liu

扩建部分包含了交叠在一起的家庭和工作功能,服务于平淡无奇又富有诗意的日常生活。在底层,新的花园屋被弯曲的玻璃墙所包围,成为家庭的起居空间和工作室的会议室。房间一直延伸到一个带顶棚的户外区域,该区域容纳了一个工作室、烹饪区、盆栽棚、雨水收集和储存池。

The extension houses overlapping domestic and studio rituals, serving both the prosaic and poetic aspects of daily life. On the ground floor a new garden room is enclosed by a curved glass wall, offering a living space for the home and a meeting space for the studio. The room spills out into a covered outdoor area containing a workshop, cooking area, potting shed, recycling bay, and store.

▼庭院内部,inside the courtyard ©Tonkin Liu

这些实用的功能,以及一个种植着通过绿色屋顶生长的树苗种植区,都被一扇滑动的镜面墙所隐藏。透过天井可以看到带有盖的封闭空间,空间底下的地下室被扩展成一间新卧室、两个浴室和一个杂物间。

These pragmatic functions are hidden by a wall of sliding mirrors, which also conceal a deep planter for the collection of small trees growing through the green roof above. The enclosed and covered spaces look out across an open patio, below which the basement has been extended to create a new bedroom, two bathrooms, and a utility area.

▼房屋的部分功能被隐藏在一扇滑动的镜面墙后,part of the functions are hidden behind a sliding mirror wall ©Tonkin Liu

后院花园的围墙支撑着一个胶合板屋顶,屋顶的弯曲部分被切割成平面,允许光线最大限度地进入庭院,沿着太阳的路径穿过整个场地。蚀刻玻璃楼梯连接了天井和住宅,楼梯下方是一个充满植物的采光井,给地下室带来了阳光和生机。

▼雨水收集系统及太阳照射到天井的路径,
the rainwater collection system and the path of the sun to the patio  ©Tonkin Liu

The perimeter walls of the rear courtyard garden support a plywood roof. The curved section of the roof is cut in plan to allow maximum light into the courtyard, following the path of the sun across the site. An etched glass staircase bridges between the patio and the house, below which an enlarged plant-filled light well brings life and light to the basement.

▼蚀刻玻璃楼梯连接了天井和住宅,an etched glass staircase connects the patio to the house  ©Tonkin Liu

屋顶是一个110毫米薄的结构外壳,穿孔的圆形方格天窗呼应了雨滴落在池中的波动模式。设计团队利用数控切割的桦木胶合板层,形成带有绝缘芯的受压蒙皮。箱柜将上下两层的表皮连接在一起,排列成斜交状,以更好地将力传递到周边的支撑架上。而前缘上的集成直立梁则增加了空间的纵深比。

▼屋顶平面, roof plan  ©Tonkin Liu

The roof is a thin 110mm structural shell perforated with round coffered skylights that echo the wave pattern of raindrops landing in the pool. The structure is built up in layers of CNC cut birch plywood to form a stressed-skin with an insulated core. The coffers join the upper and lower skins together and are arrayed in a diagrid to better transfer forces to the perimeter support, whilst an integrated upstand beam on the leading edge increases the span-to-depth ratio.

▼雨天的屋顶和庭院细部, roof and courtyard details  ©Tonkin Liu

在底层,双层玻璃单元与低辐射全涂层最大限度地减少了从大型玻璃幕墙到花园房的热损失。通过在隔断墙上添加隔热材料,并开发出一种具有整体隔热功能的创新胶合板压力表皮屋顶结构,使该空间即使在寒冷的月份也能保持合适的温度。

On the ground floor, heat-loss from the large glazed wall to the garden room is minimised by double glazed, double-laminated glass units with integral low-e coatings. By adding insulation to the party wall, and developing an innovative plywood stressed-skin roof structure with integral insulation, the space requires minimal space heating in the colder months.

▼位于地下室的卧室,the bedroom in the basement  ©Tonkin Liu

在地下室,防水混凝土结构的使用代替了二次防水系统和机械污水泵。隔热箱具有很高的热性能,一年中的大部分时间都不需要空间加热。通过扩展采光井,采光效果得到了显著改善,有效的被动通风策略也开始被采用。有助于可持续排水的绿色屋顶上种有景天和标本树,以适应当地的环境、改善生物的多样性。收集的雨水被用来填满倒影池和灌溉绿色屋顶,复杂的照明系统由低能耗的LED配件组成。

▼卧室细部,details in the bedroom  ©Tonkin Liu

▼位于地下室的卫生间,the bathroom in the basement  ©Tonkin Liu

In the basement, the use of a new waterproof concrete structure removes the need for a secondary waterproofing system and a mechanical sump pump. The insulated box has a very high thermal performance, requiring no space heating for the majority of the year. By extending the light-well, daylighting has been significantly improved and an effective passive ventilation strategy is now possible. The green roof contributes to sustainable drainage and is planted with sedum and specimen trees to suit the local habitat and improve the biodiversity of the site. Harvested rainwater is used to fill the reflecting pool and irrigate the green roof. The sophisticated lighting system is comprised of entirely low energy LED fittings.

▼平面图,plan ©Tonkin Liu

▼立面图,elevation ©Tonkin Liu

▼剖面图,section  ©Tonkin Liu

Client: Private
Location: London, UK
Status: Completed 2017
Structural Engineer: Rodrigues Associates
Contractor: Camden Carpenters
Green Roof: Sky Garden

More:The Archetype

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to get contact with the designer/sharer/collaborator of the project

Post a Comment