Victoria Gate Arcade by ACME

A contemporary reinterpretation of the Victorian arcades concept

Project Specs

Design:

非常感谢 ACME 将项目介绍和项目图片授权gooood发行。更多关于他们:ACME on gooood.
Appreciation towards ACME for providing the following description:

这座全新的双拱廊街,其设计参照了维多利亚时期建筑的关键元素,最终成为一座现代化的购物商城。建筑的外立面、屋顶以及室内空间共同构成了整体化且高质量的购物环境,在提供一系列城市空间的同时,也将旧建筑的优势与新的技术相结合。建筑的韵律和材料的使用比例参照了Reginald Blomfield爵士在1920年代提出并于21世纪进行重新阐释的设计准则。

The two new arcades were produced following a rigorous study of the key elements that were used in Victorian architecture and have been lost in modern shopping mall design. The exterior facades, the roof and the interior spaces are all part of an holistic design approach that reinstates a high-quality shopping environment that works as a series of civic spaces, combing the best of the past with new technologies. The rhythm of this building and the proportioning of materials is taken from the design principles established by Si Reginald Blomfield in the 1920s but reinterpreted for the 21st century.

▼Victoria Gate拱廊街在Eastaget大街上的入口,John Lewis and Arcades building divided by the Victoria Gate Eastaget side entrance

▼乔治大街视角,George Street view

▼另一侧的主入口,one of the main entrances

新拱廊街的屋顶下方形成了两条光线充足的街道。从拱廊内外皆能够不受阻挡地看到John Lewis的商场大楼。拱廊的结构由环环相扣的钢筋网格构成,兼顾了强度和美观度。这一结构为建筑带来了“雕刻般的”时刻,例如北部拱廊的“光漏斗”,不仅起到了支撑结构的作用,同时也使光线向下射入室内。在北廊与南廊交汇处,也就是与John Lewis商场相接的地方,一座由钢材和玻璃打造的、高度为22米的顶篷构成了新的公共空间。

The roof of the new arcades creates two covered streets below, filled with natural day light from above. Offering uninterrupted views to the John Lewis store from both outside and in, the structure is an interlocking steel grid shell, which is strong and delicate simultaneously. This configuration allows for the creation of sculptural moments, such as the ‘light funnel’ in the north arcade that draws the structure up in on itself, while pulling light down at the same time. At the point where the north and south arcades meet and adjoin the front of the John Lewis store, a huge daylit public space has been created with a canopy of steel and glass floating 22 metres above the ground.

▼入口近景,a shot of the entrance

拱廊内部排列着优美的弧线形玻璃店面,同样呼应了维多利亚时期的风格。石砌的地面由13种不同的花岗岩构成,人字形图案则是受到了传统织物的启发。窗户、门廊和材料均为精心设计,以构成具有整体性的视觉效果,突出对于优质材料和饰面的一种具有历史感的运用。相互独立却始终如一的店面引导标识使商店的排列得以保持整洁优雅的感觉,这同样沿用了古典主义而非符合现代潮流的设计元素。

Internally, the arcades are lined with elegant curved glass shop fronts that also echo their Victorian predecessors, while a stone floor is made up of 13 different types of granite, arranged in a herringbone arrangement, inspired by traditional cloth patterns. Windows, doorways and materials have all been designed with care to form an overall design vision which celebrates the historic use of the superior materials and finishes. A discrete and consistent approach to shop signage ensures that the shops and spaces in between them retain a cool elegance that draws on classic design elements rather than contemporary trends.

▼拱廊内部,interior

▼拱廊的结构由环环相扣的钢筋网格构成,the structure is an interlocking steel grid shell

▼新拱廊街的屋顶下方形成了两条光线充足的街道,the roof of the new arcades creates two covered streets below

▼北部拱廊的“光漏斗”使光线射入室内,the ‘light funnel’ in the north arcade pulls light down

▼拱廊内部排列着优美的弧线形玻璃店面,the arcades are lined with elegant curved glass shop fronts

 

立面 | FACADE

拱廊街西临维多利亚历史街区,东临John Lewis商场,北面和南面则是著名的Eastgate街区和Kirkgate市场。相邻的建筑外观呈现出丰富的美学和尺度变化,拱廊街需要在强调这些质感的同时保持自身的独特性。由ACME设计的立体褶饰砖墙立面为建筑带来了多重的光影和深度,共包含36万块独立的砖材。这一庞大而复杂的工程是设计团队利用BIM软件Revit和兼容的3D建模及制造软件得以完成的。最终呈现出的近乎像素化的效果例证了传统材料的革新性运用。

The Victoria Gate Arcades sit in between the historical Victoria Quarters to the west and the new John Lewis Store to the east, with the prominent Eastgate quarter to the north and the Kirkgate Market to the south. In-depth research into the look and feel of the neighboring buildings revealed a huge range of varying aesthetics and proportions that the arcade exterior must address while retaining is own identity. The three dimensional pleated brick facade designed by ACME creates a multitude of shadows and depth across the building and is the product of 360,000 individually drawn and located bricks. This immense and complex operation was made possible through the collaboration of all partners using BIM software Revit and compatible 3-D modelling and manufacturing software. The final outcome appears almost pixelated and demonstrates an innovative use of traditional building materials.

▼相邻的建筑外观呈现出丰富的美学和尺度变化, the neighboring buildings revealed a huge range of varying aesthetics and proportions

▼立体褶饰砖墙立面为建筑带来了多重的光影和深度,the three dimensional pleated brick facade designed by ACME creates a multitude of shadows and depth across the building

▼立面共包含36万块独立的砖材,the facade consists of 360,000 individually drawn and located bricks

▼立面细部,detail

 

室內店铺立面 | INTERNAL SHOP FRONT

拱廊街内的店面采用了连续重复的模块化元素,为整个中心带来统一的特征,这也是使拱廊街区别于典型购物中心的关键元素和独特之处。设计的连贯性和一致性使维多利亚时期的拱廊街概念得到了现代化的诠释。项目在保留古典拱廊街特色的同时,也竭力迎合了当代及未来的购物需求,最终带来以建筑为主导的空间体验。

The arcades’ shop fronts are designed as a modular and repetitive element consistently repeated to create a unified identity for the centre. This is key for the entire project and one of the most distinctive aspects that sets it apart from a typical shopping centre. Design consistency and unity of architectural elements delivers a contemporary reinterpretation of the Victorian arcades concept. While retaining the quality that makes historical arcades still special today, the project endeavours to be truly contemporary and relevant to the future of shopping as an experience where architecture plays a key role in place making.

▼弧线形玻璃店面呼应了维多利亚时期的风格,the curved glass shop fronts echo their Victorian predecessors

   

▼连续重复的模块化元素为整个中心带来统一的特征,the modular and repetitive element consistently repeat to create a unified identity for the centre

▼细部,detail

▼简洁统一的引导标识,a discrete and consistent approach to shop signage

 

屋顶 | ROOF

屋顶的钢结构和玻璃板材均由建筑团队进行立体建模,随后在制造商Seele的协助下完成生产,使设计得到了优化,避免了材料的弯曲和折损。层压玻璃中含有50%的黑色陶瓷熔块,保证了玻璃的隔热性,同时使利兹的天空看上去比往常更加湛蓝。屋顶具有戏剧感的造型带来山脊和山谷般的起伏,同时呼应了拱廊街的形态与John Lewis商场立面的网格结构。在经过位于上方的赌场时,屋顶形成了一个天窗,同时变成漏斗一般的形状,为北廊带来自然光照。

The steel structure and glazed panels of the roof was modelled by Acme in 3D. We then worked with the manufacturer and installer, Seele, to optimise the design to eliminate any warped or curved panels. The laminated glazing has a 50% black ceramic frit to reduce insulation, and make the Leeds sky look a little more blue than it normally is. The dramatic form of the roof forms ridges and valleys, referencing the roofs of the adjacent Victorian arcades, and sweeps up to meet the diagrid structure of the John Lewis facade. As it passes under the casino above, the roof changes to a lit ceiling and then rises to a top-lit funnel, providing daylight to the north arcade.

▼屋顶在经过位于上方的赌场时形成了一个天窗,as it passes under the casino above, the roof changes to a lit ceiling and then rises to a top-lit funnel

▼天花板细部,detail of the ceiling

▼天窗,skylight

 

吊灯 | LIGHT PENDANT

北廊和南廊均装饰以定制的吊灯。建筑师与来自意大利的专业灯具制造商进行了合作,使最终的灯具能够满足拱廊所需的正确光照强度以及应急照明需要。灯具的造型参照了标志性的约克玫瑰,与拱廊的设计语言保持了一致。

Bespoke-designed pendant lights punctuate both the north and south arcades. Acme worked with specialist Italian lighting manufacturers to develop the design of the pendants so that they met our design vision and provided the correct lux levels and emergency lighting for the arcades. The design has been developed following the principles of the arcades design language with a reference to the iconic Yorkshire Rose.

▼灯具的造型参照了标志性的约克玫瑰,the design has been developed following the principles of the arcades design language with a reference to the iconic Yorkshire Rose

▼吊灯细部,detail

 

地面 | FLOOR

拱廊街的地面呈现出明暗交错的人字形图案,呼应了利兹的纺织业历史。这一精致复杂图案以13种花岗岩铸成,有着始终如一的色彩和品质。这些花岗岩材料源自中国,经过包装和运输送至英国,最终由Marshalls提供给建筑团队。地砖的接缝与人字形的折线相协调,因而只能看到三条主要的伸缩横缝。

The arcades floor fades from dark to light in a herringbone pattern, reflecting the traditional cloth manufacturing industry of Leeds. The deceptively complex pattern is made from 13 types of granite. Marshalls supplied the granite from sources in China that were sufficiently abundant, and consistent in quality and colour. The whole of the floor was dry laid and inspected in China, then packed and shipped to the UK. Expansion joints throughout were co-ordinated with the zigzag joints between granite tiles, so that they disappeared, leaving just three main contraction joints visible.

▼地面的人字形图案呼应了利兹的纺织业历史,the herringbone pattern reflects the traditional cloth manufacturing industry of Leeds

 

旋转楼梯 | SPIRAL STAIRCASE

旋转楼梯从首层一路升至屋顶,为南面的屋顶餐厅、二层的顾客服务中心以及三层的管理部门提供了路径。由钢材打造的结构横跨于各楼层之间,花岗岩材质的楼梯表面均在现场进行装配。橡木板材环绕在楼梯周围,为三层空间带来宏伟、连贯且富有韵律的感觉。

Providing access to the southern rooftop restaurants, first floor customer services and second floor management suite, a spiral stair rises through a void from ground to roof level. A steel base structure formed off-site spans between floor slabs, and the granite treads and risers were formed in-situ. Stained oak fins form an enveloping wall cladding which was carefully set out to achieve continuous flush faces and a consistent rhythm from the ground to the third floor.

▼楼梯俯瞰,aerial view

▼橡木板材环绕在楼梯周围,stained oak fins form an enveloping wall cladding which

   

▼楼梯上方的天窗,skylight above the staircase

▼场地平面图,site plan

▼纵剖面图,longitudinal section

▼首层平面图,ground floor plan

▼二层平面图,first floor plan

LOCATION: LEEDS
CREDITS: Ana Arrebola, Javier Briasco Garcia, Ruggiero Bruno Chialastri, Stefano Dal Piva, Dave Edwards, Patrick Elborough, Catherine Hennessy, Christian Höeller, Lovisa Lindstrom, Friedrich Ludewig, Edoardo Milli, Claudia Orsetti, Walee Phiriyaphongsak, Charles Pigott, Sara Poza Ruiz, Aemilia Ross, Elena Ruiz, Ying Teh, Irene Todero, Antonio Torres Tebar, Katrina Varian, Claudio Vilarinho, Allan Yeo
Photo credit: Jack Hobhouse

More: ACME,更多关于他们:ACME on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment