Dii Wellness Med Spa By Department of Architecture

Demonstrate medical technology and innovative aesthetic concepts

Project Specs

Location:

来自 Department of Architecture 对gooood的分享。更多关于他们请至 Department of A rchitecture on gooood
Appreciation towards Department of Architecture for providing the following description:

DII水疗中心是泰国泰式按摩大品牌“DIVANA”推出的副品牌。和主品牌的亚洲传统风味有所区别,DII健康水疗中心以现代活力的面貌展现了医疗科技与创新审美理念。整个水疗中心不仅能用创新的医药科技为身体带来益处,还需要用按摩技术放松人们的情绪。

DII健康水疗中心位于泰国曼谷寸土寸金的黄金地段,与鲜明耀眼充满细节的白色装饰面相对比,大堂采用了黑色元素和高光元素。受DNA序列启发的装饰物贯穿整个空间,又消失在镜面中无尽头的穷尽空间里,给人空间复杂性的体验。从DNA结构演变而来的双螺旋装饰物象征着医疗创新。

DII is a brand-new affiliation of an international award-winning Thai Spa “DIVANA” who is known for its mastering in traditional Thai massage techniques. DII offers a young and modern twist to DIVANA’s traditional Asian character with extra emphasis in cutting-edge medical and aesthetic innovation. Department of ARCHITECTURE was called to design DII flagship store that must address not only DII’s innovative medicine technology beneficial to the body, but also DIVANA’s relaxation massage expertise beneficial for the mind.

The store is in Bangkok newest luxury complex – Central Embassy, with rather limited shop-front visible from the main atrium. To contrast with stark white finishes of the complex, the lobby was designed in sleek black with brightly-lit vertical features demanding attention from afar. Five spiral acrylic columns stretch endlessly on the reflective ceiling and polished black floor, and vanish endlessly on black mirror walls, giving an illusion of spatial complexity. These acrylic features inspired from DNA double helix symbolize DII’s medical innovation.

▼ 大堂 lobby

dii-1-Dii Wellness Med Spa by Department of Architecture

▼ 大堂 lobby

dii-2-Dii Wellness Med Spa by Department of Architecture

▼ 大堂 lobby

dii-2-1-Dii Wellness Med Spa by Department of Architecture     dii-3-1-Dii Wellness Med Spa by Department of Architecture

整个设计最大的挑战是需要在极其有限的面积中放置一个大堂,五个带浴室的水疗室,两个诊所和两个功能房。设计师用一条内走廊联系了所有的水疗室。

为了减少空间的局促感,Department of Architecture的建筑师告诉gooood,他们把所有的走廊,墙壁都用黑色镜面和抛光黑色石材覆盖,成千上万的水晶滴挂在天花板上,光影绰绰,产生出无限的空间感。黑暗的基调与顶部闪闪发光的水晶形成鲜明的对比,但却又营造出平和的氛围,能让客人舒心的放松。

The major challenge was the size of the store which was very limited for the client’s brief of 5 en-suite spa treatment rooms, 2 clinics, a lobby and 2 back-of-house rooms. The spa internal section was then straight-forwardly planned as a narrow corridor connecting all functions.

In order to blur boundary definition of such tight space, all corridor walls were designed in black mirror while the floor is polished black stone. Thousands of crystal droplets randomly hung brightly catch light from neatly hidden light source; reflect onto reflective walls and floor, giving an illusion of spatial infinity. Guests are asked to close their eyes before walking into the corridor. When they open their eyes, the theatricality of glittering crystals amidst sharp darkness astonishingly evokes their sensory experience, perhaps otherworldly or into their innermost mind.

▼ 走廊 corridor

dii-4-Dii Wellness Med Spa by Department of Architecture     dii-5-Dii Wellness Med Spa by Department of Architecture

水疗室中的水晶天花拥有一系列的渐变色:从暖白到深绿到青色,超现实的氛围让人联想到暴雨,水底以及宇宙等多个场景。

Department of Architecture在这个项目中,应对有限的空间提交出了一份感官丰富,树立起现代品牌的优质答案。

In spa treatment rooms, countless crystals are installed on entire ceiling reflecting slowly color-changing light that ranges from warm white to deep turquoise and to ultramarine. The lighting installation effect evokes surreal sensation open to an individual’s imagination and memory. These perhaps include heavy rain freshness, soothing underwater feel, or astronomical excitement.

DII flagship store is our answer to the brand modern positioning which efficiently utilizes limited space, but also our attempt to choreograph material, space, and light to evoke sensory aspect of the experiences.

▼ 水疗室 spa treatment rooms

dii-6-Dii Wellness Med Spa by Department of Architecture

▼ 水疗室 spa treatment rooms

dii-7-Dii Wellness Med Spa by Department of Architecture

▼ 水疗室 spa treatment rooms

dii-8-Dii Wellness Med Spa by Department of Architecture

▼ 水疗室 spa treatment rooms

dii-9-Dii Wellness Med Spa by Department of Architecture

▼ 天花上的水晶 crystals

dii-14-Dii Wellness Med Spa by Department of Architecture

▼ 诊所 clinics

dii-17-Dii Wellness Med Spa by Department of Architecture

▼ 诊所 clinics

dii-16-Dii Wellness Med Spa by Department of Architecture

▼ 诊所 clinics

dii-15-Dii Wellness Med Spa by Department of Architecture

▼ 平面 plan

Model

Project Name : Dii Wellness Med Spa
Project Location: Central Embassy, Bangkok, Thailand Project Area: 170 sq.m.
Completed Date: June 2014
Project Sum (in US$) :300000
Owner : Divana Spa co.,ltd.
Interior Architect: Department of ARCHITECTURE Co., Ltd. Principals: Amata Luphaiboon and Twitee Vajrabhaya Teparkum Designer Team: Waraluk Kuiprasert
Lighting Designer: Accent Studio
Contractor: Great Furnic Engineering Co., Ltd. Photographer: Ketsiree Wongwan

More: Department of Architecture ,更多关于他们请至: Department of Architecture on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment