B.I.G Haizhu Bay Creative Zone, China by Atelier cnS

New life of an old industrial campus

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 竖梁社  予gooood分享以下内容 。更多关于他们,请至:Atelier cnS on gooood
Appreciation towards Atelier cnS for providing the following description:

项目位于广州市海珠区沥滘路与振兴大街交叉口,南临珠江。改造前是中化集团广州大干围仓库区,原来是作为大型国有化工企业的原料储备与生产基地使用的。由于企业搬迁,这片区位良好的闲置工业厂房物业迎来升级改造的机遇。

The project is located at the intersection of Lijiao Road and Zhenxing Street, Haizhu District, Guangzhou City, south of the Pearl River. Before the renovation, Daganwei Warehouse Area of Sinochem Group Guangzhou was used as raw material reserve and production base of large state-owned chemical enterprises. Due to the relocation of enterprises, this area of idle industrial plant property with good location ushered in the opportunity of upgrading and transformation.

▼创意园与周边环境,creative zone and surrounding environment  ©吴嗣銘

近期出台的《海珠湾(沥滘片区)城市设计及控制性详细规划调整征询意见公示》,位于珠江后航道黄金位置的这一片区,将从“人口密集、旧楼遍布、轻工业覆盖”的城中村现状,打造为集科技创新、高端商务、文化展示、观光旅游、优质生活的粤港澳湾区滨江新地标,同时被赋予一个新的名字——海珠湾。

Recent publication of “Haizhubay (Lijiao) Urban Design and Regulatory Detailed Planning Adjustment Consultation Notice” is located in the golden position of the rear waterway of the Pearl River. It will transform the present situation of “densely populated villages, old buildings and light industry coverage” into a riverside area of Guangdong, Hong Kong and Macao Bay, which integrates scientific and technological innovation, high-end business, cultural exhibition, sightseeing and tourism, and high-quality life. The new landmark was also given a new name, Haizhu Bay.

▼创意园鸟瞰,aerial view of the creative zone  ©吴嗣銘

 

空间规划营造动静流线
Spatial Planning to Create Dynamic and Static Streamlines

设计之初,我们对场地的空间规划从对园区内部公共空间梳理开始,通过外部界面打开、园区内部单体首层空间打通、动静流线分离,营造出三纵两横的街道空间以及南面的超大江景广场。

At the beginning of the design, we began to sort out the public space inside the park. Through opening the external interface, opening the first floor of the single space inside the park, separating the static and dynamic streamlines, we created three vertical and two horizontal street space and the super-large river view square in the south.

▼江景广场,river view square  ©邦华地产(1)©吴嗣銘(2)

 

单体设计与商业空间
Monomer Design and Commercial Space

建筑单体设计从业态布局与厂房类型为条件着手设计。临街建筑首层与园区内部三纵两横街道敞开面首层考虑为商业空间;其余部分考虑为整租式文创空间与分户式小型办公。商业空间外观简约,以白墙和深色窗框为组合,同时设计了每户的广告位,使最终呈现的氛围既达到商业展示与吸引消费的作用,又保持了格调高雅的品味与沿街面整体性的控制。

Architectural monomer design is based on ecological layout and plant type. The first floor of the street-facing building and the open surface of the three vertical and two horizontal streets in the park are considered as commercial space, while the rest are considered as full-rent Wenchuan space and small-scale household office. The appearance of commercial space is simple, with white walls and dark window frames as a combination, and the advertising space for each household is designed, so that the final atmosphere not only achieves the function of commercial display and consumption attraction, but also maintains the elegant taste and the overall control along the street.

▼临街建筑首层与园区内部三纵两横街道敞开面首层考虑为商业空间,其余部分考虑为文创空间与小型办公,the first floor of the street-facing building and the open surface of the streets in the park are considered as commercial space, while the rest are considered as culture creativity space and offices  ©吴嗣銘

园区两栋保留完好的坡屋顶红砖面厂房目前整体出租,外观设计风格以保留红砖立面为基础,扩大原有功能窗,以置入玻璃盒子的方式形成新旧材料对比的立面展示效果;内部设计以租户提出的功能诉求为依据,力求增强空间体验的多样性与使用的复合性。

Two well-preserved red brick factory buildings with sloping roofs in the park are currently rented as a whole. Their appearance design style is based on retaining the red brick facade, expanding the original function windows, and forming a contrast effect between new and old materials by placing glass boxes. The interior design is based on the functional demands of the tenants, and strives to enhance the diversity of space experience and the complexity of use.

▼坡屋顶红砖面厂房外观设计风格以保留红砖立面为基础,扩大原有功能窗,the exterior design of two red brick factory buildings with sloping roofs is based on retaining the red brick facade, expanding the original function windows  ©邦华地产

▼内部设计以租户提出的功能诉求为依据,增强空间体验的多样性与使用的复合性,the interior design is based on the functional demands of the tenants, and strives to enhance the diversity of space experience and the complexity of use  ©吴嗣銘

文创式办公部分,分布在几栋较高厂房的二层以上,外观以空调机位和开窗的改造,表现出韵律。外观效果为白色墙面、深色窗框与金色张拉网的材料组合模式,体现出B.I.G海珠湾艺术园区时尚、艺术的氛围。

The Cultural creativity office is located on the second floor of several higher workshops. The appearance of the office shows rhythm with the modification of air conditioning and window opening. The exterior effect is the material combination mode of white wall, dark window frame and golden stretching net, which reflects the fashionable and artistic atmosphere of B.I.G Haizhu Bay Creative Zone.

▼文创式办公部分以空调机位和开窗的改造,表现出韵律,the appearance of the office shows rhythm with the modification of air conditioning and window opening  ©吴嗣銘

▼外观效果为白色墙面、深色窗框与金色张拉网的材料组合模式,the exterior effect is the material combination mode of white wall, dark window frame and golden stretching net  ©吴嗣銘

 

艺术景观
Art landscape

艺术景观设计将园区内的主要展示立面与公共空间串联起来,南面超大江景广场以两栋高层的山墙面大型涂鸦艺术为背景。创造性地引入公共艺术,也为园区未来的公共活动运营提供了绝佳场地;其余空间交汇处也设计了互动性体验装置,如彩色玻璃拍照点、树池电影大台阶、滑板宣讲台、拼贴篮球场等,以增强参与性与故事性的方式提高园区的活力。

▼南面超大江景广场以两栋高层的山墙面大型涂鸦艺术为背景,the super-large Jiangjing Square in the south is based on the large graffiti art of two high-rise gables  ©吴嗣銘

▼互动性体验装置-彩色玻璃拍照点,interactive experience devices-stained glass photo points  ©吴嗣銘

Art landscape design links the main exhibition facades in the park with public space. The super-large Jiangjing Square in the south is based on the large graffiti art of two high-rise gables. Creatively introducing public art also provides an excellent venue for the future operation of public activities in the park. Other space intersections have also designed interactive experience devices, such as stained glass photo points, tree pool movie steps, skateboard platform, collage basketball court, etc., to enhance the vitality of the park in a participatory and storytelling way.

▼大型雕塑夜景,night view of the large sculpture  ©邦华地产

▼地面涂鸦及彩色玻璃拍照点夜景,night view of the ground graffiti and stained glass photo points  ©邦华地产

▼创意园夜景,night scene of the creative zone  ©邦华地产

项目名称:B.I.G 海珠湾创意园
设计方:广州市竖梁社建筑设计有限公司
公司网站:http://www.ateliercns.com/
联系邮箱:chenling@cicada-art.cn
设计周期:2017/08-2018/02
主创:钟冠球、宋刚、朱志远
设计团队:赵海博,杨可,谭鎏,段哲,吴剑波、王志彬

项目地址:广州市海珠区瑞宝路与沥_路交叉口
建筑面积:32000平方米
摄影版权:吴嗣銘、钟冠球、邦华地产、赵海博
合作方:土人景观
施工图单位:通程泛华 

客户:邦华地产
Project name: B.I.G Haizhu Bay Creative Zone
Design: cnS
Website: http://www.ateliercns.com/
Contact e-mail: chenling@cicada-art.cn
Design year: 2017/08-2018/02
Leader designer: Guanqiu Zhong, Gang Song, Zhiyuan Zhu
Design Team: Haibo Zhao,Ke Yang,Liu Tan,Zhe Duan,Jianbo Wu,Zhibin Wang

Project location: Intersection of Ruibao Road and Lijiao Road, Haizhu District, Guangzhou
Gross Built Area: 32000 square meters
Photo credits: Siming Wu, Guanqiu Zhong, Bravo Group, Haibo Zhao
Partners: TURENSCAPE
Construction drawing Team: Tongchengfanhua Company

Clients: Bravo Group

More:竖梁社 。更多关于他们:Atelier cnS on gooood