Baan Plai Haad滨海公寓景观设计,泰国 / TROP : terrains + open space

建造在两种地形之上的庭院

项目标签

设计公司:
位置:
类型:

非常感谢 T.R.O.P: terrains+open space予gooood分享以下内容。更多关于:T.R.O.P: terrains+open space on gooood
Appreciation towards T.R.O.P: terrains+open space for providing the following description:

 

项目概述 | Project Statement

Baan Plai Haad滨海公寓的场地由两种不同地形组成:一种是小山丘顶部的平地,与海洋没有视觉上的连接;另一种是狭窄而陡峭的斜坡,连接了山顶平地和12米之下的海滩。设计团队需要重新规划空间布局,以提供必要的功能设施,同时尽可能地保留场地内的树木。

The site of a new seaside condominium consists of 2 terrain types. The first is a flat area on top of a small hill, which has no visual connection to the ocean. The other is a narrow and steep slope connecting the flat land to the local beach 12 meters below. The design team had to compose a new spatial structure in order to provide all required facilities and, at the same time, tried our best to save most of existing trees in the site.

▼Baan Plai Haad滨海公寓,Baan Plai Haad Residence

 

场地 | The Site

Baan Plai Haad(意为“海滩尽头的房子”)位于芭堤雅,是一个包含353个住宅单元的项目,距离曼谷约2小时车程。场地分为两个不同的区域,面积较大的部分是山顶上的一块平地,高出海平面约12米;面积较小的部分是一个狭长而陡峭的管状空间,将山顶平地和海滩连接起来。

Baan Plai Haad (‘House at the end of the Beach’) is a 353-units residential development in Pattaya, about 2 hour’s drive from Bangkok. The site consists of 2 different characteristic terrains. The First and bigger part is a flat land on top of a small hill, about 12 meters above the beach. The second part is a long, narrow and steep “tube-like” space connecting the flat land and the beach together.

▼山顶视野,view from the hill

 

山顶平地 | The Flat Land

根据地形条件,项目被分为两个区域。住宅塔楼和停车场建在平地上。根据当地规定,塔楼周围需要留出6米宽的消防通道。然而,设计师选择重新规划一条新的车道,并以鹅卵石和草坪来铺设余下的道路空间,以最大程度地减少场地内的硬性景观。

Following the geography, the project is separated into 2 zones. The residential tower and the parking lot were constructed on the flat area. According to the local regulation, 6m wide Fire Lane is required around the tower. However, we strategically planned a new vehicle route, in order to minimize hardscape road, leaving the rest of the Fire Lane as permeable surface, using pebbles and lawn.

▼住宅入口,entrance

▼大楼包含353套住宅,a 353-units residential development

业主要求为353个单元住宅的居民提供3个游泳池。面积最大的游泳池被设置在落客区旁边。既有的一些树木占据了新游泳池的场地,设计团队须测量树木的根球,并设计特殊的盆器将这些树都保留在原来的位置。周围一系列围墙营造出一个庭院般的空间,将主游泳池与道路及落客区分隔开。

To serve residents of 353 units, the owner requested 3 swimming pools in the property. The first, also the largest, of the 3s was proposed right next to the drop off. The proposed area happened to be occupied by some existing trees. We had to carefully measure their root balls and designed special planters in order to keep all of these trees within our new swimming pool. A series of walls were proposed to create a courtyard-like space, separating the road and drop off area away from the main pool.

▼主游泳池,main pool

▼保留场地原有树木,keep all the trees within the pool

▼一系列围墙,a series of walls

 

山坡 | The Hill

山坡是平地和海滩之间的过渡空间。由于地势险峻,不适宜用作功能区域。设计团队没有填充或切割场地,而是决定将拥有12米高差的独特地形突显出来。一系列阶梯和露台为山坡赋予了功能性和安全性,在提供通向海滩的路径的同时,也为居住者创造了更多玩赏山景的机会。第二个游泳池也被设置在这里,拥有可以眺望海滩的绝佳视野。

The Hill is a transitional space between the Flat Land and the beach. With its steep terrain, it was hardly used as function area. Instead of filling or cutting the existing landscape, we decide to use and demonstrate what we already have, the 12-meter elevation change. A series of steps and terraces were integrated into the slope in order to make the space more safe and more functional. Residents were encouraged to spend time at the Hill, instead of just passing by to the beach. As a result, they tend to use the Hill as their resting space before reaching the beach. The second pool was also proposed here, allowing the residents to have a better view of the local beach below.

▼山坡,the hill

▼第二个游泳池,the second pool

▼眺望海滩的绝佳视野,a better view of the local beach

 

屋顶 | The Roofs

为了避免单调的混凝土屋面,设计团队将第三个游泳池设置在了住宅塔楼的顶部,使其拥有了俯瞰海面全景的视野。停车场建筑的顶层还设有花园,渗透性的材料有助于收集雨水并用于灌溉。

We did not want to leave both building roofs as flat concrete planes. The 3rd Pool was located on the top of Residential Tower to take advantage of the panoramic ocean view while a small garden was proposed on the parking building, using permeable materials to collect rainwater for irrigation use.

▼屋顶泳池,rooftop swimming pool

总体上看,设计团队根据业主的要求打造了一系列度假区风格的设施和景观,同时尽可能地降低了项目对于环境的影响。

Overall, the design team has created resort-style facilities as requested by the owner while, at the same time, tried our best to make the project as environment friendly as possible.

▼屋顶花园,roof garden

Project Name: Baan Plai Haad by Sansiri
Completion Date: 2015
Location: Pattaya, Chonburi, Thailand
Client: Sansiri Public Company Limited
Design Company: TROP : terrains + open space
Project Director: Pok Kobkongsanti
Project Designer: Paisit ViratigulChatchawan Banjongsiri
Architect: Steven J Leach, Jr. + Associates Limited
Interior Designer: Steven J Leach, Jr. + Associates Limited
Photographer: Wison Tungthunya

More:T.R.O.P: terrains+open space。更多关于:T.R.O.P: terrains+open space on gooood

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »