Zhongguancun Leisure Complex in Weihai by Chinese and German Hang Architectural Design Co., Ltd

How Can the Intensive Factory Park Pay Attention to the Construction of Humanistic Care Complex

Project Specs

Location:

非常感谢 中德行建筑设计有限公司 对gooood的分享。
Appreciation towards Chinese and German Hang Architectural Design Co., Ltd for providing the following description:

 

威海中关村休闲综合体
Zhongguancun Leisure Complex in Weihai

威海中关村休闲综合体位于中国北方临海城市山东威海市南部羊亭镇,是山东中关村医药科技产业园的二期项目,建筑占地4522平方米,景观园林占地39478平方米。

Located in Yangting Town, south of Weihai City, Shandong Province, the project is the phase II of Shandong Zhongguancun Pharmaceutical Science and Technology Industrial Park. The building covers an area of 4522 ㎡, while the landscape garden covers an area of 39478 ㎡.

▼项目概览,general view © 钟永钢

在高密度园区厂房建筑群里,呈现出了一个低密度的休闲综合中心,为内部员工提供了一个人文关怀的休闲娱乐场所,以满足日常工作之后休闲、调养身心的需要,减少机械化工作模式给员工带来的精神压抑与伤害。

The design successfully presents a low-density leisure comprehensive center in the factory buildings of high-density Park, which provides a humanistic leisure and entertainment place for the internal staff, so as to meet their needs of leisure and recuperation after daily work, and reduce the mental depression and injury brought by the mechanized work mode.

▼园区鸟瞰,aerial view to the campus © 钟永钢

 

办公休闲综合体
Office and Leisure Complex

项目以休养生息为设计定位,延续传统东方写意、寄情山水而舒展身心的根源思想,在人和场景之间,强化人身居环境的身心感观体验;整体布局参考“前庭后院”的园林格局,借由不同景窗、错位设计,实现一步一景、移步换景的视觉感观。

The project takes rest and recuperation as the design orientation, continues the traditional Oriental freehand brushwork and the idea of relaxing body and mind by expressing feelings for the landscape, therefore to strengthen the experience of the physical and mental sense of living environment. The overall layout refers to the garden pattern of “vestibule and backyard”, with the help of different landscape windows and dislocation design, to realize the visual sense of changing scenery step by step.

▼建筑立面,building facade © 钟永钢

▼“前庭后院”的园林格局
The garden pattern of “vestibule and backyard” © 钟永钢

“虚无者道之舍,平易者道之素;广抱朴守静,君子之笃素;笃素,纯志也。”建筑物突显对中国传统“素”的解读,东方素雅的平淡空间表现,营造东方写意的留白概念,留给身居空间的体验者,更多的遐想空间。

The buildings highlight the interpretation of Chinese traditional “simple but elegant” and the expression of Oriental space, which is the simple but elegant, as well as creating the concept of Oriental freehand brushwork, and leaving more reverie space for the experience of living space.

▼庭院,courtyard © 钟永钢

不同的廊道串联前庭建筑物,顶面镜面钢板的设计,映射周边山水环境与之融为一体;高低起伏的步道连接后院山水景观,带动观者既视感的舒心与感动。

Different corridors are connected in series with vestibule buildings, and the design of mirror steel plate on the top reflects the surrounding landscape environment and integrates with it. The undulating footpaths connect the landscape of the backyard, driving the visitors to feel comfortable and moved.

▼廊道串联前庭建筑物 © 钟永钢
Corridors are connected in series with vestibule buildings

▼顶部带有镜面钢板的廊道和下方起伏的步道 © 钟永钢
The corridor with mirror steel plates on the top and the undulating footpaths below

项目划分为三个区域,正面为东方写意的休闲庭院区,借由廊道链接西面的休闲功能区,汇聚咖啡厅,书吧,展厅,办公,会议等多功能一体,满足日常休闲功能的综合需要;而东南区域为湖水休闲公园,通过山地起伏、曲折环绕,与车人分流的方式,将体验区与旁边园区、车流视线分开,使人融入自然之感,不被园区建筑、内部车辆所干扰。

▼综合体顶视图,rooftop view © 钟永钢

The project is divided into three areas, the front of which is the leisure garden area of Oriental freehand brushwork. The west leisure functional area is linked by the corridor to meet the comprehensive needs of daily leisure functions, such as coffee shop, book bar, exhibition hall, office and conference, while the southeast area is the lake leisure park, which separates the experience area from the nearby park and the sight of the traffic flow by taking use of undulating mountains and separating the vehicles and people, so that people can integrate into the sense of nature and not to be disturbed by the park buildings and internal vehicles.

▼内部空间,interior view © 钟永钢

 

可持续生态园区
Sustainable Ecological Park

项目开发之初为区域堆土之地,生态环境相对比较差,按照常规园区建设需要全面推平待建,基于休闲综合体考虑,因势利导就地化堆土为山,修坑为湖,借曲道环绕,实现因地环境的制宜营造,呈现出怡人山水的休闲景观环境,减少推平与修复成本。

At the beginning of the project development, it was a place where soil was piled up in the region, and the ecological environment was relatively poor. According to the needs of conventional park construction, it needs to be comprehensively leveled to be built. Based on the consideration of leisure complex, and to make the best use of the situation, the designer transferred the soil piles into mountains, build the pits into lakes, and take advantage of the surrounded meandering roads to realize the construction according to local conditions, presents a pleasant leisure landscape environment, and reduces the cost of leveling and restoration.

▼怡人山水,a pleasant leisure landscape environment © 钟永钢

中国北方冬天气候寒冷,绿植难以打理维护,在设计之初,借用中国传统的抽象写意手法,通过极简的方式,营造空间意境;借用不同水景、营造山水雅境;同时通过建筑的错落,与景窗互为借景的方式,以及不同的灰空间,来呈现不同场景美感,满足北方园林对于人文景观的美感营造。

It is quite difficult to maintain the green plants in northern China as the winter is very cold. So at the beginning of the design, the designer borrowed the traditional Chinese abstract freehand brushwork to create the artistic conception of the space in a minimalist way, using different waterscape to create elegant landscape. At the same time, through the scattered buildings, the way of borrowing scenery with the scenery windows, and different gray spaces, the designer successfully presents the aesthetic feeling of different scenes, so as to meet the aesthetic feeling of the northern garden for the human landscape.

▼庭院景观,courtyard landscape © 钟永钢

项目整体运用了大量钢板建材,表现轻盈飘逸之感,同时设计成白色伞状屋顶,收集雨水储存至过滤水箱中,作为地面景观水的补给,实现水景的循环生态使用处理;玻璃幕墙表现项目的通透开放之态,采用双层节能实现内循环和外循环双向体系,在双层玻璃之间形成温室效应,夏季温室过热空气排除室外,冬季把太阳热能导入室内,为冬夏季节节约大量能源。

The project uses a large number of steel plate building materials to show the sense of lightness and elegance, while the white umbrella style roof can collect rainwater and store it in the filter tank as the supply of ground landscape water, so as to realize the recycling and ecological use of waterscape. The glass curtain wall shows the transparent and open state of the project while the double-layer energy-saving system is adopted to realize the two-way system of internal circulation and external circulation. The greenhouse effect is formed between the double-layer glass, in summer, the superheated air in the greenhouse is discharged from the outside, while in winter, the solar heat energy is introduced into the room, saving a lot of energy for winter and summer.

▼屋顶局部,view to the roof © 钟永钢

 

治愈系办公典范
Model of Healing Office

传统集中型工业园区,呈现密集型的厂房建筑空间,而工人紧张单调、流水线型的工作环境,容易催生出精神压力与疾病,以及引发不同的社会群体问题;威海中关村休闲综合体基于深规对二期项目重新的价值定位改变建议,导入对员工人文精神关怀的宗旨要义与功能要求,另向呈现出一个低建筑密度的休闲综合体中心,为园区员工营造一个缓解精神压力的场所空间,让日常机械化流水线积压的情绪,借用空间加以释然。

The traditional centralized industrial park is characterized by intensive factory building space, the tense and monotonous working environment of workers can easily lead to mental stress and diseases, as well as different social group problems. Weihai Zhongguancun leisure complex, based on the proposal of Shenzhen planning for the value orientation change of phase II project, introduces the purpose and functional requirements of humanistic care for employees, and presents a leisure complex center with low building density to create a place for employees to relieve their mental pressure, so as to let the daily mechanized assembly line backlog of emotions to be relieved through the space.

▼庭院屋顶, courtyard roof © 钟永钢

▼低建筑密度的休闲综合体中心,a leisure complex center with low building density © 钟永钢

项目的建成,开启了一个人文精神关怀的综合产业园区典范,从常规的工业厂房转变为休闲综合体;满足休养生息的环境,间接提升员工的价值效益,促进良性发展的企业人文之道;项目以公园的方式对外界全然敞开,传递企业关注人文与社会责任的品牌形象。同时带动了整个片区规划的改变,作为当地工业开发区的示范项目,指引相关部门批复周边园区设计方案的参考基准,也限定了一些制造污染企业的进入,提升整个工业开发区的形象。

The completion of the project opens a model of comprehensive industrial park with humanistic care, which has transformed a conventional industrial plant into a leisure complex, to meet the environment of recuperation, indirectly enhance the value and benefit of employees, and promote the healthy development of the enterprise humanistic way. The project is completely open to the outside world in the form of a park to convey the brand image of the enterprise focusing on humanity and social responsibility. At the same time, it has led to the change of the whole area planning. As the demonstration project of the local industrial development zone, it guides the relevant departments to approve the design scheme of the surrounding parks, as well as limits the entry of some manufacturing pollution enterprises, so as to enhance the image of the whole industrial development zone.

▼园区绿地鸟瞰,aerial view to the landscaped campus © 钟永钢

▼平面图,plan © 中德行建筑设计有限公司

项目名称:山东中关村医药科技产业园二期休闲综合体
项目甲方:山东中关村医药科技发展有限公司
项目地址:山东省威海市羊亭镇
设计公司:中德行建筑设计有限公司
设计主创:张春利
团队参与人员:张宏斌、孙伟、叶圳、周延同
设计内容:建筑设计,园林设计,室内设计
建筑面积:4522平方米
景观园林面积:39478平方米
设计时间:2015
建成时间:2018
项目使用产品、材料品牌:纳米自洁乳胶漆、威海本土毛石、华耀镂艺中空玻璃、威古德门窗
摄影团队:钟永钢
传播策划:粹品牌

Project Name: Shandong Zhongguancun Pharmaceutical Science and Technology Industrial Park Phase II Leisure Complex
Client: Shandong Zhongguancun Pharmaceutical Technology Development Co., Ltd
Project Location: Yangting Town, Weihai City, Shandong Province.
Design Company: Chinese and German Hang Architectural Design Co., Ltd
Chief Designer: Chunli Zhang
Design Team: Hongbin Zhang, Wei Sun, Zhen Ye, Yantong Zhou
Design Content: Architectural Design, Landscape Design, Interior Design
Building Area: 4522 ㎡
Landscape Area: 39478 ㎡
Design Time: 2015
Completion Time: 2018
Brand of Products and Materials used: Nano Self-cleaning Latex Paint, Weihai Local Rough Stone, Huayao Hollow Glass, Weigude Doors and Windows
Photographer: Yonggang Zhong
PR Company: Cui Brand

More:  中德行建筑设计有限公司

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment