Yueshe Patisserie, China by Yue-Design Space Design Studio

A language without substance

Project Specs

Location:

感谢 南京悦设空间设计 予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:Yue-Design Space Design Studio on gooood
Appreciations towards Yue-Design Space Design Studio for providing the following description:

悦舍食单甜品店位于南京秦淮区“老门东”,因地处城南中华门以东,故称“门东”, 自古就是江南商贾云集、人文荟萃、传统民居聚集之地。历经多年发展,成为集旅游观光、休闲娱乐、文化传承为一体的历史文化街区。

Yueshe is located in the “East Zhonghua Gate” of Nanjing. The derivation of its name is comes from its location. Since ancient times, The “East Zhonghua Gate” has been a place where gathering merchants, scholars and traditional residents in Jiangnan. After centuries of development, it becomes a historic block integrating tourism, entertainment and cultural heritage.

▼老街里的甜品店,dessert store in the old alley

▼传统山墙&标识, traditional gable& logo

 

文人美食 | Scholar food

悦舍食单经营“新中式”下午茶,其融合了本土文化、节气食材和现代技法,出品具有东方美味与美学的当代创意甜品。悦舍食单得名源自《随园食单》,其老店地处袁枚的随园旧址附近,新店则毗邻李渔的芥子园旧址。两百多年前居住于南京的两位文人自是赋予了悦舍食单以文人风雅和美味隽永。

Yueshe is concentrating on “new Chinese style” afternoon tea, which integrates local culture, seasonal ingredients and modern techniques to create contemporary creative desserts based on oriental aesthetics. Yueshe is named after “Suiyuan food list”. Its first store is located near the Suiyuan former site of the writer Yuanmei, and its new store is adjacent to the old site of Mustard Garden of the builder Liyu. These two literati who lived in Nanjing more than 200 years ago inspired Yueshe and endow its food with literati elegance and delicacy.

▼三开间格局,three-bay structure

▼空间深度,depth of the space

 

文人宅院 | Scholar house

此项目为三开间的传统民居形制,设计在方寸之间强化了三开间的空间格局,入口居中为门厅,后为操作间,左右两间为茶室区域。门厅以微微抬起的白色盒子区隔空间,让两间茶室对望,空间因隔而深远。一扇木门、一个橱窗、一个景窗、一个折叠窗台,以多样通透的方式与巷道、临宅老墙对话。空间就是文人的诗,此设计希望用类似罗兰巴特“一种没有凭借物的语言”的语汇去呈现。

This program is a three-bay traditional residential form. The key philosophy is to emphasize the role of scope of this three-bay. We set the entrance in the middle hall and with the operation room in the back, the left and right rooms are teahouses. The hall is separated by a slightly raised white box, allowing two teahouses oppositely. The separation extends the visual sense. A wooden door, a window, a framed scenery and a folding windowsill, we use these ways to make a connection with the alley and the old wall. Space is the poetry of literati. “A language without substance” by Roland Barthes’s is our design words we hope can be presented here.

▼门厅,hall

▼茶室内部,teahouse interior

▼茶室入口及细部,teahouse entrance and the details

 

文人茶室 | Scholar teahouse

“不下堂筵,坐穷泉壑”,茶室承担文人与自然连接的无限遐想,是其自我逃逸的隐居原型。于今人,尤其是都市人,茶室几近成为从世俗烦扰和日常劳累中短暂抽离的唯一日常空间。一碗茶汤配一枚点心,便可让我们回归源于农业文明的前世,身心与山川雨露同在。

“Do not go outside, the landscape has been clear in mind”. The teahouse is the place we hiding from the world which always blending with scholars spiritual morals and the nature. For today’s people, the teahouse is soothing and relieves daily anxiety. With a bowl of tea soup and a dessert, we can go back to place of our agricultural origin with mountains and rivers around you peacefully.

▼一扇木门,wooden door

▼一个折叠窗台,folding windowsill

▼一个景窗,framed scenery

▼一个橱窗,show window

▼平面图,plan

项目名称:悦舍食单甜品店
设计公司:南京悦设空间设计
设计时间:2019.7-2019.8
施工时间:2019.8-2019.10
设计主创:常辰、吴媛媛
项目地址:老门东中营35号,南京
建筑面积:65㎡
摄影版权:闵筱舫
主要材质:装饰水泥、橡木
品牌:宅匠、邦喜建材

Project name: Yueshe Patisserie
Design company: Yue-Design Space Design Studio
Design period: 2019.7-2019.8
Construction period: 2019.8-2019.10
Leader designer: Chang Chen, Wu Yuanyuan
Project location: 35# Zhongying Alley, Nanjing
Project area: 65㎡
Photo credits: Min Xiaofang
Main material: plaster, oak wood
Products used in the project: ZESTMAN, panDOMO

More: Yue-Design Space Design Studio on gooood

Post a Comment