Wollert Neighbourhood Centre, Whittlesea by OMA

Offering a new living option typically unexplored by the suburban population

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 OMA 将以下内容授权gooood发行。更多关于:OMA on gooood
Appreciation towards OMA for providing the following description:

位于城郊的购物中心往往环境宜人、驱车可达,为周边社区提供了消费和娱乐的目的地,但在社会凝聚力方面的作用并不明显。在墨尔本中央商务区以北25公里处的惠特尔西市,蓬勃发展的Wollert小镇拥有了越来越多的居民,本次新建的Wollert邻里中心在购物商场的基础上被构建为一座社会基础设施,旨在带来以零售和社交互动为主导的公众体验。

Offering a well-tempered environment and accessible by automobiles, suburban shopping centers are places for services and entertainment—destinations for consumption rather than social cohesion. Located in Wollert in the City of Whittlesea, 25 km north of Melbourne’s CBD and with a growing number of homes, the Wollert Neighbourhood Centre is a shopping centre conceived as social infrastructure: a place for communal experience where retail and social interaction weigh equal.

▼Wollert邻里中心距离墨尔本中央商务区以北25公里,the Wollert Neighbourhood Centre is 25 km north of Melbourne’s CBD ©OMA

原先的社区活动中心与零售空间相分离,未能得到充分的利用。9000平方米的Wollert邻里中心重新将社区空间(包括中央公共庭院、便利设施和儿童教育设施)与零售空间整合在一起,在强调健康与福祉的基础上营造了一系列能够同时满足商业和社区需求的多样化场景,为来自社会各个阶层的居民提供了理想的社交聚集地。

Existing community activity centres, separated from retail programs, are often underutilised. The 9,000-square-metre Wollert Neighbourhood Centre integrates community spaces—including a central public courtyard, amenity spaces, and childcare and education facilities—with the retail program. With an emphasis on health and wellbeing, the complex offers a range of diversified functions catering to commercial and community needs—a social condenser in the area to serve people across sections of society.

▼Wollert邻里中心将成为社区居民的理想社交聚集地,Wollert Neighbourhood Centre as a social condenser in the area to serve people across sections of society ©OMA

Wollert邻里中心拥有一个实用主义的建筑造型。建筑中央设有一个阴凉的、带有露天剧场的庭院,用于举办社区赛事和日常活动,从而鼓励Wollert及周边区域的居民在邻里中心消遣和互动。可走入的屋顶带来了额外的运动和教育空间,并为城市农业和能源节约提供了可能性。以垂直条带状组织起来的空间区域容纳了其他的便利空间、儿童设施以及专注于健康产品的零售空间。这样的空间组织方式加上庭院的景观设计,使人联想到零售中无处不在的条形码。

At the centre of the utilitarian-shaped Wollert Neighbourhood Centre is a shaded courtyard with an amphitheater. This is a space for curated community events and daily activities, encouraging residents in Wollert and neighbouring suburbs to spend time in the Centre and engage with each other. An accessible roof offers extra areas for sports and education, and opens up possibilities for urban agriculture and energy saving initiatives. Spatial zones organised in vertical stripes house other amenity spaces, facilities for children, and well-being-focused retail offerings. Such spatial organisation, together with landscape design of the courtyard, evoke barcodes ubiquitous in retail.

▼鸟瞰图:露天剧场庭院和可走入的屋顶,aerial view: the courtyard with an amphitheater and the accessible roof ©OMA

细长的立面上设有多个入口,可通往建筑的各个公共区域。南侧的停车场与适合于步行者的北侧立面相互分离,同时提供了与中心各个入口相连接的清晰路径。停车场位于地面层,也可以被额外地用作户外公共空间。西侧的公共交通节点在邻里中心与大墨尔本地区之间建立了连接,将原本分散的郊区居民引向这座全新的城市地标。

Multiple entrances in the elongated façade—facing the streets and the central courtyard—allow access to the building’s public space and through the building. The carpark to the south is separated from the pedestrian-friendly northern façade, while offering clearly-defined routes connected to the centre’s entrances. This single-level carpark at ground level can also be used as an additional outdoor public amenity space. A public transportation connection point to the west connects the centre to the greater Melbourne area—a means to draw otherwise dispersed suburb residents to the centre designed as a civic landmark.

▼轴测图 – 交通动线,axon- circulation ©OMA

Wollert邻里中心是未来住宅和商业总体规划中的一个核心部分。与周边郊区相连的混合功能区将为郊区居民提供前所未有的生活选择。

The Centre has been conceived as the heart of a potential masterplan with residential and commercial programs. The mixed-use area, connected to neighbouring suburbs, will offer a new living option typically unexplored by the suburban population.

▼地理位置示意,location map ©OMA

▼设计概念,concept ©OMA

Wollert Neighbourhood Centre, Whittlesea
Status: Concept Design submitted for local planning approval
Client: Sandhurst Retail
Location: Whittlesea
Site: 3.3 hectares
Program: Mixed Use Community and Retail Centre
Regional Director : Paul Jones
Project Architect: Clare Johnston
Team: Fedor Medek, Marcus Parviainen
Supervising Partner: David Gianotten
COLLABORATORS
Project Manager: Case Meallin

More: OMA 。更多关于:OMA on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment