Valextra成都远洋太古里旗舰店 / 如恩设计

“图书馆”主题精品店

项目标签

设计公司:
位置:
类型:

来自 如恩设计 对gooood的分享。更多关于:Neri&Hu on gooood
Appreciations towards Neri&Hu for providing the following description: 

Valextra成都远洋太古里旗舰店以“图书馆”为灵感,由中国著名如恩设计研究室(Neri & Hu)操刀设计。作为品牌全球创意项目的最新之作,Valextra成都远洋太古里旗舰店不断丰富品牌美学精髓,在独辟蹊径的设计中,将经典与未来交织相融,开启全新创意篇章。

从建筑设计中汲取丰沛灵感是Valextra自1937年诞生以来的品牌精髓。Valextra一直致力于与当代艺术家合作,通过天马行空的创意,打破传统精品店的千篇一律:Valextra在全球范围内的精品店设计各不相同——在变化万千的空间中,巧妙融入当地城市的鲜明个性和传统风格,引人探索Valextra精品天地,营造沉浸式体验。

This month, Valextra unveils a new store design, created in collaboration with Chinese architecture practice Neri & Hu. Valextra’s store in Chengdu (China) is the latest in a series of creative collaborations which have enriched the brand’s aesthetic vision, merging past and future into a distinctive design journey.

Valextra has always been committed to collaborating with creatives who are able to reflect the brand’s values and looked at architecture and design for inspiration. This link is also reflected in the flagship stores worldwide: not traditional boutiques, but veritable temples that celebrate the Valextra experience, immersive and ever-changing environments that welcome and engage guests through the perfection of its products, in harmony with the styles and traditions of each city.

▼店内一览,overall view of the store

著名中国建筑师郭锡恩和胡如珊别出心裁,以精致而富有视觉冲击力的美学元素,赋予Valextra成都旗舰店与众不同的个性。新店外墙采用野兽派风格混凝土,散发粗犷气息。墙体底部被架空,投射出耀眼灯光,凸显厚重与空旷的对比。光线从外墙垂直和水平交错的开口倾泻而入;拱门洞开,店内光影绰约,让人不禁想要一探究竟。店内分隔为前后两个空间,设计各具匠心,分别以“图书馆”和“阅览室”为主题,营造宁静奢华的购物氛围。店内空间的选材致敬中国传统建筑和独特都市风貌:几何弧形瓦片和斑驳古朴的青砖,令人仿佛置身于成都的阡陌巷弄,诉说着自然与匠心的融合、历史与未来的邂逅。

▼粗犷而富有冲击力的混凝土店面,concrete store front with impact

Chinese architects Lyndon Neri & Rossana Hu, conceived a new extraordinary design for the Chengdu store: a space with a unique character, the result of sophisticated and powerful aesthetic choices. The boutique’s exterior appears as a Brutalist block of raw concrete, suspended and illuminated from the bottom for an eerie effect which emphasizes the strong tension of the void below. The façade is interrupted by vertical and horizontal openings, while the space is accessed through a circular entrance which invites visitors to discover the darkened space. Inside, materials nod to traditional Chinese architecture and the country’s urban landscape: curved tiles and recycled Chinese bricks nod to the surroundings while connecting nature and artifact, past and future. The store is divided into two main parts, the Library to the front, and the Reading Room at the back, each space unique and designed to convey a sense of quiet luxury.

▼入口,entrance

“图书馆”的设计凝聚了两位建筑师的非凡创意。100只Valextra经典Iside手袋如同珍贵书卷,错落陈列于巨大的木质环形“图书馆”中。山胡桃木薄板被精心拼嵌成五层展架,延伸至天花板,如屏风般醒目兀立,将店内巧妙分隔为两个独立空间。地面设计呼应圆形布局,复古青砖仿佛在外力的作用下旋转成完美的弧形。中央两张巨大的长桌交错排列,一张由斑驳的青砖砌就,另一张则采用洁白的大理石,相映成趣。抬头仰望,红色穹顶在光照中显得愈加庄重。

▼木制环形“图书馆”,large circular structure made of wood

▼展示空间,商品如书卷 一般陈列在木架上,exhibition space where bags displayed on the wooden shelves like books

The pair’s creativity culminates in their design for the wooden Library, a large circular structure serving as a showcase for the bags and presenting them like precious volumes. The dynamic design features thin slats of Chinese walnut arranged in a five-layer display structure which monumentally extends across the shop’s height, also creating a diaphragm-like division between the two rooms. The circular design of the wooden construction is replicated on the shop’s floors, featuring a composition of recycled Chinese bricks whose arrangement mimics the library, as if rotated by an external force. The same material also features in one of the two large tables which cross in the middle of the space, the other made of a contrasting white marble. Looking up, visitors encounter a red conically-shaped, illuminated ceiling.

▼红色穹顶天花,red conically-shaped, illuminated ceiling

▼白色大理石和青砖长桌形成对比,long tables made of white marble and brick

穿过“图书馆”,即可步入店内后方的“阅览室”。墙面采用翠绿色抛光瓷瓦,以垂直半圆形铺就,如同丛丛翠竹,围合出半封闭的空间。墙壁搁架上包覆着来自意大利奢华面料品牌Dedar的珍贵织物(A Contre-Jour),在真丝纯棉斜纹布上,以半抽象线条勾勒自然之美。中央巨大的展台,由四种不同材质层层堆叠而成,碰撞出强烈的对比感:青砖为基,其上覆以洁白的瓷瓦和绿色Dedar织物,最后由仿旧中式木材铺成桌面。右侧的贵宾室摆放着上世纪50年代的丹麦沙发,搭配蓝粉色相间的Dedar外罩,与搁架和展台上的织物相呼应;复古咖啡桌上摆放着意大利建筑师Gae Aulenti设计的台灯,营造出静谧、舒适的私密空间。

▼“阅览室”,Reading Room

▼不同材料碰撞形成强烈对比,contrast between different materials

At the back, the Reading Room is accessed through the Library, a semi-secluded space featuring tiled walls built in jade-green polished ceramic tiles organized in a vertical, semicircular arrangement. On the walls, shelves are outfitted in Dedar’s precious A Contre-Jour fabric, a silk and cotton twill depicting semi-abstract images of nature. At the centre of the Reading Room a monolithic table serves as product display, featuring four juxtaposed layers combining contrasting materials: a brick base followed by a stratum of white ceramic tiles, green Dedar textile and a final layer of recycled Chinese wooden planks. On the right, a VIP room is designed as an intimate sitting room, featuring a Danish modular sofa from the 50s upholstered in blue and pink Dedar textiles which are mirrored in the shelves and the monumental table’s covering, a table lamp by Gae Aulenti and a vintage coffee table.

▼洽谈区,communication space

Valextra经典作品散发着与众不同的个性,每款手袋如同一本书卷,拥有丰富的内涵,述说着卓越材质、凝聚匠心的设计,以及超越时间的恒久品质。如恩设计研究室通过巧妙的空间设计,激发顾客探索Valextra品牌内涵和价值观的好奇心。此次成都旗舰店的揭幕,再次诠释了Valextra与建筑和设计的深厚渊源,以及与全球创意思维合作的理念。

The brand’s collections feature products that reveal its owner’s uniqueness, and its creative initiatives are based on the idea that customers can experience the brand in its entirety: it’s not just about buying the products, but also about immersing in its universe, contemplating the objects on display, learning about its history. Every bag has a story, like a book filled with knowledge: about materials, design and timeless quality. At the core of Neri & Hu’s project lies the idea of discovery of the brand and its values in a space that stimulates curiosity. This is a project that affirms Valextra’s deep bond with the architecture and design world, and its mission to develop significant collaborations with the most interesting creative minds of the global panorama.

▼细部,details

More: 如恩设计 / Neri&Hu 更多关于:Neri&Hu on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »