Roy clothing store, China by MOOTHAN. DESIGN

Pursue the essence of space, balance the relationship between practicality and beauty

Project Specs

Location:

感谢 末染设计moothan@sina.com)予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:moothan.design on gooood
Appreciation towards moothan.design (moothan@sina.com) for providing the following description:

2021年,对于人们来说是一个新的世界时刻,生活中的意识形态结构在几乎被瓦解时逐渐恢复。在一切回到正轨,一部分人们忙碌着重拾生活信心,而对设计师而言,时下最迫切的还是需要重新审视自己身处的现实,借以再次思考艺术的功能,想象人类世界未来的需求。

The year 2021 is a new world moment for people, as the ideological fabric of life is gradually restored when it has almost been disintegrated. After everything is back on track, some people are busy and regain their confidence in life. However, for designers, the most urgent thing is to re-examine the reality they are living in, so as to rethink the function of art again and imagine the future needs of the human world.

▼项目概览,overall of the store © RICCI空间摄影

 

01.情景
Scenario

直线与弧线,两个空间有序组织硬朗的体块与充满感性的曲面形态,试图描述由空间表象,同时简化空间内部结构及设备的复杂度,以一种抓眼的极简造型呈现在空间中。冥想于此,一切看似平静但却又蕴藏着的神秘力量。灯光逐渐亮起,材质的颜色质地变幻映射着最真实的自我情感,在放大的个人情绪中,人们将重新审视自己的内心与周围的环境,鼓起勇气去追寻自我灵魂的声音。

The straight line and arc, two well-organized solid blocks and sensual curved surface form, attempt to describe the spatial representation, and at the same time simplify the complexity of the internal structure and equipment of the space, presenting in the space with a kind of eye-grabbing minimalist modeling. Meditate on this, everything seems to be calm but it contains a mysterious power. The light gradually turns on, and the color and texture of the material changes to reflect the most real self-emotion. In the amplified personal emotion, people will re-examine their inner and surrounding environment and summon up the courage to pursue the voice of their own soul.

▼底层空间概览,overall of the ground floor © RICCI空间摄影

▼两个空间有序组织硬朗的体块与充满感性的曲面形态,two well-organized solid blocks and sensual curved surface form © RICCI空间摄影

墙面的金属构件沿着楼梯,顺应空间规律,柔软与坚硬的对比之间充满活力。线、面与构件沿着形式逻辑和内在结构有条不紊地展开,带来了韵律的美和深度的层次。在这样的灰色基调中,木质的自然感和舒适感穿插其间,为空间带来了合宜的温度。而木饰面的精致也为空间的品质提供了保证。灰色混凝土的收敛结合木质的清润,静谧而不冷酷。花岗岩建筑地面的主材。我们在开放的公共空间也将其向内部延续,内和外似乎在通过花岗岩和木饰面进行对话,亦或是历史和当下的对话。

The metal elements of the wall follow the staircase, following the spatial order, and the contrast between soft and hard is full of vitality. Lines, planes, and components unfold in an orderly manner along formal logic and internal structure, bringing about rhythmic beauty and layers of depth. In such gray basic key, woodiness natural feeling and comfort intersperse in the meantime, brought appropriate temperature for the space. And the delicate wood veneer also provided a guarantee for the quality of the space. The convergence of gray concrete combines woodiness clear run, quiet and not callous. The main material of the granite building floor. We continue this inside in the open public space, where the inside and the outside seem to have a dialogue through granite and wood finishes, or between the past and the present.

▼墙面的金属构件沿着楼梯,The metal elements of the wall follow the staircase © RICCI空间摄影

在空间语言上,我们用纯粹的几何形体去除刻意的装饰和造型,使空间回归本源,为从城市的嘈杂中脱身的人们带来片刻宁静。在材质的选择上,灰色的肌理漆与黑色的皮革,两者依附着体块穿插关系经过色彩的强化后,暗示出动静而保证空间的统一性。

In terms of spatial language, we use pure geometric form to remove the deliberate decoration and shape, so that the space returns to its origin and brings a moment of peace for people who get away from the noise of the city. In the choice of material, gray texture paint and black leather are attached to the interweaving relationship of the body. After the enhancement of color, they suggest movement and ensure the unity of the space.

▼灰色的肌理漆与黑色的皮革,gray texture paint and black leather © RICCI空间摄影

▼洗手池与沙发细部,details of the sink and the sofa © RICCI空间摄影

墙面主要由不同纹理的花岗岩拼接而成,沉稳、厚重,坚韧,在不断变换的环境中静驻不动。原始粗旷的表皮充分与等光互动,营造出另一种变幻的肌理。此处整体底色以更纯粹的黑灰色调为主,黑色雕塑般的体块也与公共空间来开了层次。

The walls are mainly composed of granite with different textures. They are composed, thick and tough, standing still in the constantly changing environment. The original rough skin fully interacts with the equal light, creating another kind of changing texture. Here, the overall background color is given priority to with a purer black and gray tone, and the black sculptural volume also opens the level with the public space.

▼墙面主要由不同纹理的花岗岩拼接而成,The walls are mainly composed of granite with different textures © RICCI空间摄影

花岗岩与乳胶漆之间的较量,通过材料在空间中的组合关系及组合形式,层层凸显空间元素的冲突感,同时刻意对两个主空间形式做差异化的区分试图传达理性逻辑与感性变化之间的冲突与融合。为了让空间面对街区足够开放通透,我们将门框、轨道等做了最大限度的隐藏,从而为街道视角提供几乎不受干扰的室内效果,同时街道的鲜活场景被纳入空间内,成为动态展览内容。于喧哗之下,可安心自处。这是我们对于这个空间的定义。生活与成长,创造与实现都将寄于其中。

The competition between granite and latex paint highlights the sense of conflict of spatial elements layer by layer through the combination relationship and combination form of materials in space. Meanwhile, the differentiation of the two main spatial forms is deliberately made to convey the conflict and integration between rational logic and perceptual changes. In order to make the space open and transparent to the street, we hide the door frames, tracks and so on to the maximum extent, so as to provide almost undisturbed interior effect for the perspective of the street. At the same time, the living scenes of the street are incorporated into the space and become the content of dynamic exhibition. Take comfort in the noise. That’s our definition of this space. Life and growth, creation and fulfillment will be in it.

▼最大限度的隐藏门框、轨道等,the door frames, tracks and so on are hidden to the maximum extent © RICCI空间摄影

 

02.联结
Coupling

项目的一层径深8.9米,宽度4.2米,层高4.6米,规模稍小、狭长。作为我们此次改造的重点,如何合理的规划功能区,如何利用建筑的优势来增加空间感受,成为了我们主要的设计重点。为了避免做出狭窄简陋的空间,我们的策略就是通过让人在其中不断运动和观看,打造出丰富的层次与深度,从视觉上加强室内空间的建筑感。对照着空旷的原始结构,我们没有用过多的结构语言去修饰空间结构,在平面与立面中,我们用四条直线加一个区域规划出了空间的基础走向。

The first floor of the project is 8.9 meters deep in diameter, 4.2 meters in width and 4.6 meters in height. The scale is small and long. As the focus of our renovation, how to reasonably plan the functional area and how to make use of the advantages of architecture to increase the sense of space have become our main design focus. In order to avoid making a narrow and shabby space, our strategy is to create rich levels and depth by allowing people to constantly move and watch in it, and visually enhance the architectural sense of the interior space. In contrast to the original open structure, we did not use too much structural language to modify the spatial structure. In the plane and facade, we used four straight lines and an area to plan out the basic direction of the space.

▼分析图,diagram © 未染设计

平面上在空间的中心位置,用一个区域连接起了所有的垂直空间,一层通往二层的主要交通动线,二层通往三层的连接交通动线,以及二层的空间区域。立面同样如此,在克制的同时,也将空间的利用达到了机极致。大量留白以及体块穿插将整个空间分隔、变换并且再次重组,让建筑和室内之间自由生长、协调共生,增加了一楼与二楼之间的连结丰富性,同时也实现了从聚合到疏散的空间过渡。室内空间中,大量的留白创造了简约的空间表面,集中场景美学,放大空间故事。整体空间纯净整洁,强化人对空间框架和秩序的知觉。

On the plane, in the center of the space, all the vertical Spaces are connected by a single area, the main traffic movement line from the first floor to the second floor, the traffic movement line from the second floor to the third floor, and the space area from the second floor. The same is true of the facade, while restrained, the use of space has reached the ultimate. A large number of blank Spaces and interspersive volumes separate, transform and reorganize the whole space, allowing the free growth and coordination between the building and the interior, increasing the richness of the connection between the first floor and the second floor, and at the same time realizing the spatial transition from aggregation to evacuation. In the interior space, a large amount of white space creates a minimalist surface that focuses on the aesthetics of the scene and amplifies the spatial story. The whole space is pure and tidy, which strengthens people’s perception of spatial framework and order.

▼垂直交通空间,all the vertical Spaces are connected by a single area © RICCI空间摄影

▼大量留白以及体块穿插,A large number of blank Spaces and interspersive volumes separate © RICCI空间摄影

▼由楼梯看底层空间,viewing the ground floor on the staircase © RICCI空间摄影

▼楼梯细部,detail of the staircase © RICCI空间摄影

 

03.交织
Mixed

室内对称的层架延伸了顾客的视野,角落隐藏着试衣间;墙面细腻的肌理与地面粗旷的纹路为宁静的空间增添了一丝野性。试衣间外通体镜子和轻柔的绒面布帘,又将整体空间带回宁静。嵌入式照明来加强商店的层次感,灯光衬托出金属的层板,使其质感更加饱满与突出。

The symmetrical floor frame extends the view of the customers, and the corner hides the fitting room; The delicate texture of metope and rough grain on the ground added a wild for the quiet space. Outside the fitting room, the whole body mirror and soft suede curtain bring the whole space back to tranquility. Embedded lighting to enhance the store’s sense of hierarchy, light foil metal laminates, make its texture more full and prominent.

▼室内对称的层架延伸了顾客的视野,The symmetrical floor frame extends the view of the customers © RICCI空间摄影

我们要做一个空间,一种气质或者一种境界,能够将空间本身与空间主人联系在一起。整个空间以浅色为基调,表达一种空的空间,我可以把任何一个空的空间,当作空的舞台。众人都有表演欲,好的空间应该让人变成舞者,同时也是观众。你在那里展现的同时,你也看着其他人展示。大面的灰色以混凝土肌理呈现,富有细节的同时保证整体色调的纯净。色调的纯净和几何形体的纯粹相结合,世俗的繁杂被完全去除,让人们放慢节奏,平静内心。

We want to make a space, a temperament or a state, can connect the space itself with the owner of the space. The whole space is based on light color to express a kind of empty space. I can regard any empty space as an empty stage. Everyone has a desire to perform, and a good space should allow people to become dancers as well as spectators. You’re there to present, and you’re watching other people present. The gray of the large surface is presented by the concrete texture, which ensures the purity of the overall tone while being full of details. The combination of the purity of the color and the purity of the geometric form completely removes the mundane complexities, allowing people to slow down the rhythm and calm their hearts.

▼由楼梯看向隐藏在角落的试衣间,viewing the fitting room in the corner from the staircase © RICCI空间摄影

▼整个空间以浅色为基调,The whole space is based on light color © RICCI空间摄影

 

04.序列
Sequence

在材质及造型上,为缓解小空间固有的压迫感,使用浅色基调和方正的体块拓展空间界面。单纯的空间与单纯的时间都注定会消散于阴影之中,唯有二者的结合体可以继续保存一个独立的客观事实。三层整体设计并没有拘泥于原始建筑所提供的基础,而是将承载着设计美感的几何比例充分运用在空间中,在不同空间的层叠交错中寻找新的平衡与美感。结合阵列,弧形等多种空间语言,塑造空间多种层次。木质的岛台是空间的又一中心,也是设计中的焦点。设计师静心挑选木纹的天然肌理及质感。这种细致入微的触觉、感官和情感,也提升了室内空间的温度。以微妙的对立关系,用保有美好浪漫的心感受人性和世界,在空间与心灵及服装之间构建链接,是对于品牌精神的延续。

In terms of material and shape, in order to relieve the inherent sense of oppression in small space, light tone and square block are used to expand the space interface. Pure space and pure time are doomed to dissipate in the shadows, and only the combination of the two can continue to preserve an independent objective fact. The overall design of the three floors does not stick to the foundation provided by the original building, but makes full use of the geometric proportion carrying the design beauty in the space, and seeks for new balance and beauty in the overlapping and interlocking of different Spaces. Combine array, arc and other spatial languages to shape a variety of spatial levels. The wooden island is the center of the space and the focal point of the design. Designers carefully select the natural texture and texture of wood grain. This tactile, sensual and emotional nuance also elevates the temperature of the interior space. It is a continuation of the brand spirit to feel humanity and the world with a beautiful and romantic heart through subtle antagonistic relations, and to build links between space, soul and clothing.

▼木质的岛台是空间的中心,The wooden island is the center of the space and the focal point of the design © RICCI空间摄影

▼金属展架,the metal display shelves © RICCI空间摄影

设计是拒绝任何规则的,我们希望在探索中不断超越自我,追求空间本质所在,平衡实用与美之间的关系,让其成为寻求内心宁静的载体。

Design rejects any rules. We hope to constantly transcend ourselves in exploration, pursue the essence of space, balance the relationship between practicality and beauty, and make it a carrier to seek inner peace.

▼轴测分析图,axonometric drawing ©未染设计

▼剖面图,sections ©未染设计

项目名称:ROY clothing store
设计方:太原市末染装饰工程有限公司
联系邮箱:moothan@sina.com
项目设计 & 完成年份:2021年
主创及设计团队:末染设计
项目地址:山西省太原市
建筑面积:90
摄影版权:RICCI空间摄影

Project name:ROY clothing store
Design:Taiyuan Moothan Decoration Engineering Co., Ltd.
Contact e-mail:moothan@sina.com
Design year & Completion Year:2021
Leader designer & Team:moothan.design
Project location:Taiyuan, Shanxi Province
Gross Built Area (square meters):90
Photo credits:Ricci spatial photography

More: moothan.design on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment