Renovation Project of Shanghai Chinese Orchestra located at No. 336 Xinhua Road (Phase I), China by TJAD

The stringed curve of national music is integrated into the architectural modeling and elevation design

Project Specs

Design:
Location:

感谢 同济大学建筑设计研究院 对gooood的分享。更多关于:TJAD on gooood
Appreciation towards TJAD for providing the following description:

新华路历史风貌区是上海市历史文化风貌重要的保护区域,风貌区内共有13处共24幢上海市优秀历史建筑以及一定数量的保留历史建筑,上海民族乐团自1982年迁入新华路336号,毗邻新华别墅。依托现有历史留存建筑和新华路历史文化风貌,通过统筹布局和合理设计,对房屋结构、外立面、舞台、建筑声学、建筑设备等进行优化加固和修缮改造。项目建成以后,一方面构建出新的艺术殿堂,推进乐团改革发展,另一方面促进民族音乐文化传播、弘扬中华民族传统文化。

Xinhua Road Historic Area is an important protected area with Shanghai’s historical and cultural features. There are 13 excellent historical buildings and a certain number of retained historical buildings. Since 1982, the Shanghai National Orchestra moved into 336 Xinhua Road, adjacent to Xinhua Villa. Relying on the existing historical retained buildings and historical and cultural features of Xinhua Road, through overall layout and rational design, the building structure, facade, stage, building acoustics and building equipment were reinforced and renovated. After the completion of the project, on the one hand, a new artistic palace has been constructed to promote the reform and development of the orchestra, on the other hand, it can promote the spread of national music culture and the traditional culture of the Chinese nation.

▼项目外观,project exterior

改造前,地块内既有建筑年久失修,和同毗邻的新华别墅内优美的环境存在明显差距。

Before the renovation, the existing buildings in the plot were out of repair for a long time, and there was a significant gap with the beautiful environment of the adjacent Xinhua villa.

▼改造前周边环境,site environment before renovation

改造前,基地内存在一些较为破旧的临时加建建筑,影响建筑整体的安全性,同时建筑的使用功能及流线也较为混乱。

Before the renovation, there were some more dilapidated temporary additional buildings, which affected the overall safety of the building. At the same time, the use function and streamline of the building were also chaotic.

▼改造前基底状况,site condition before renovation

 

理念1 “弦”,以民族乐弦意向整合建筑体量
Idea 1 “String”, Integrating Building Volume with National String Concept

“短歌轻咏动月影,琴弦漫走寄相思。”将民族乐中的琴弦曲线融入到建筑造型及立面设计中。建筑立面利用不同长短的浅色陶土管装饰,在增加光影效果同时,也将民族乐器中竹笛和琴弦的意向融入其中。

The stringed curve of national music is integrated into the architectural modeling and elevation design. The facade of the building is decorated with light-colored clay pipes of different lengths, which not only can increase the effect of light and shadow, but also can integrate the intention of bamboo flute and strings of national musical instruments.

▼建筑立面利用不同长短的浅色陶土管装饰,the facade of the building is decorated with light-colored clay pipes of different lengths

源于竹笛和琴弦灵感的陶土管成为重要的立面活跃元素,丰富视觉效果的同时,也使原零散的建筑形态更具整体性。

Pottery pipes inspired by bamboo flutes and strings have become an important facade active element. It can not only enrich the visual effect, but also make the original scattered architectural form more integrated.

▼源于竹笛和琴弦灵感的陶土管成为重要的立面活跃元素,pottery pipes inspired by bamboo flutes and strings have become an important facade active element

▼陶土管丰富视觉效果的同时,也使原零散的建筑形态更具整体性,pottery pipes can not only enrich the visual effect, but also make the original scattered architectural form more integrated

沿法华镇路的立面采用曲线形式,呼应“弦”这一概念,立面窗洞是在原有窗洞的基础上重新变换排布,更具灵活性。

The design of the elevation along Fa Huazhen Road adopts also echoes the concept of “string”. The elevation window is arranged on the basis of the original window, which is more flexible.

▼沿法华镇路的立面采用曲线形式,呼应“弦”这一概念,the design of the elevation along Fa Huazhen Road adopts also echoes the concept of “string”

▼立面窗洞在原有窗洞的基础上重新变换排布,更具灵活性,the elevation window is arranged on the basis of the original window, which is more flexible

 

理念2 “园”:借具有传统民族智慧的院落概念营造艺术化环境氛围
Idea 2 “Garden”: Creating an Artistic Environment Based on the Concept of Courtyard with Traditional National Wisdom

设计利用中国传统园林的空间构成手法组织室外空间,最终得以在狭长的室外空间里形成多样的视觉感受。设计同时也保留了地块内原有的高大树木,使景观和建筑得以一体化的设计营造,在改善原有杂乱环境的同时,构筑出具有艺术气息的场所氛围。

The design organizes the outdoor space by using the space composition technique of Chinese traditional gardens, and finally it forms various visual feelings in the narrow outdoor space. At the same time, the design also retains the original tall trees in the plot, so that the landscape and architecture can be integrated into the design and construction, while improving the original chaotic environment, to build an artistic atmosphere of the place.

▼设计利用中国传统园林的空间构成手法组织室外空间,the design organizes the outdoor space by using the space composition technique of Chinese traditional gardens

景观设计力求在闹市之中寻求传统园林的艺术氛围,保留原有的高大树木,对于场景氛围的营造起到了关键作用。

Landscape design strives to seek the artistic atmosphere of traditional gardens in the busy city. Retaining the original tall trees plays a key role in creating the scene atmosphere.

▼景观设计力求在闹市之中寻求传统园林的艺术氛围,landscape design strives to seek the artistic atmosphere of traditional gardens in the busy city

▼保留原有的高大树木,对于场景氛围的营造起到了关键作用,retaining the original tall trees plays a key role in creating the scene atmosphere

具有“弦”意向的建筑设计与园林景观互为衬托,相映成趣。

Architectural design with “string” intention and landscape set off each other to create a kind of interesting atmosphere.

▼具有“弦”意向的建筑设计与园林景观互为衬托,architectural design with “string” intention and landscape set off each other

来自乐团标志灵感的窗棂纹理,不仅满足防盗功能,其意向也成为沟通历史与当下的纽带。

The window lattice texture inspired by the orchestra logo not only satisfies the anti-theft function, but also serves as a link between history and the present.

▼窗棂纹理灵感来自于乐团标志,the window lattice texture inspired by the orchestra logo

 

理念3 “堂”:筑建继往开来之民族音乐殿堂
“Hall”: Building the National Music Palace Inheriting the Past and Opening Future

设计重点打造7号楼大排演厅,将民乐中编钟的意向融入其中,墙面采用了弧形转板,也使整个排演厅的布置格局灵活多变。

The design focuses on building the rehearsal hall of Building 7, which integrates the intention of bells in folk music. The arc turning board is used on the wall, which also makes the layout of the rehearsal hall flexible and changeable.

▼排演厅,the rehearsal hall

排练厅可以根据不同的使用需求,形成岛式、半岛式、竖向式、横向式的平面布置。

The rehearsal hall can form island, peninsula, vertical and horizontal layout according to different needs.

▼岛式、半岛式、竖向式、横向式的平面布置,island, peninsula, vertical and horizontal layout

墙面的弧形转板和吊顶的设计既有功能的需求,也融入了我国古代打击乐器编钟的意向,符合民族乐团独特的气质,也是传统文化符号在建筑设计上的成功演变。

The design of arc turning board and ceiling not only meets the functional requirements, but also integrates the intention of ancient Chinese chimes. It conforms to the unique temperament of national orchestras, which is also a successful evolution between traditional cultural symbols and architectural design.

▼墙面的弧形转板和吊顶的设计既满足功能需求,又融入了我国古代打击乐器编钟的意向,the design of arc turning board and ceiling not only meets the functional requirements, but also integrates the intention of ancient Chinese chimes

6号楼声部排练室也延续了同样的设计思路,弦元素的融入,加强了设计的整体性。

The sound rehearsal room of Building 6 also keeps the same design idea. The integration of string elements strengthens the integrity of the design.

▼声部排练室中弦元素的融入,加强了设计的整体性,the integration of string elements in sound rehearsal room strengthens the integrity of the design

8号楼交流门厅内的转板墙是7号厅大排演厅设计元素的延续,格栅吊顶与立面上的陶土管相协调,同时也是“弦”设计理念的体现。

The arc turning board wall in the hall of Building 8 is the continuation of the design elements of the rehearsal hall. The grille ceiling coordinates with the clay pipe on the elevation, and it is also the embodiment of the “string” design concept.

▼交流门厅内的转板墙、格栅吊顶与立面上的陶土管,arc turning board wall, grille ceiling coordinates and clay pipe on the elevation in the hall

 

细部
DETAIL

浅色仿石涂料、陶土管和深色线条勾勒出的天际线,在自然背景的映衬下,用一种简约的美学回应时间的流逝。

The skyline outlined by light stone-like paints, clay pipes and dark lines responds to the passage of time with a concise aesthetics against the natural background.

▼浅色仿石涂料、陶土管和深色线条勾勒出的天际线,the skyline outlined by light stone-like paints, clay pipes and dark lines

入口雨棚细部同样运用了“弦”元素的设计理念,如同正在演奏中的波动的琴弦,而声音正从一侧的排演厅传来,可引人无限遐想。

The details of the intake canopy also use the design concept of “string” elements, which looks like the waving strings being played, at the same time, the sound is coming from the rehearsal hall on one side, which can attract infinite reverie.

▼入口雨棚细部同样运用了“弦”元素的设计理念,the details of the intake canopy also use the design concept of “string” elements

室内楼梯设计风格延续整体简约的建筑风格,关注细部设计,保证设计的整体性和统一性。

Indoor staircase design style continues the overall simplicity of the architectural style, which pays attention to detail design, to ensure the integrity and unity of the design.

▼室内楼梯设计风格延续整体简约的建筑风格,indoor staircase design style continues the overall simplicity of the architectural style

项目名称:上海民族乐团新华路336号修缮工程(一期)
设计方:同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司
项目负责人:周峻,吕晓钧
项目主创:徐风,周峻,王舒轶
建筑设计:周峻,陈捷,许可,江文津
结构设计:金刚,马东亚
给排水设计:冯玮,王恒
暖通设计:曾刚,姚赛
电气设计:王坚,付明民
声学设计:刘海生
摄影师:马元
项目地点:上海市新华路336号
改造面积:2205㎡
使用时间:2018年6月
Project Name: Renovation Project of Shanghai Chinese Orchestra located at No. 336 Xinhua Road, (Phase I)
Designer: TJAD
Project Leader: Zhou Jun, Lv Xiaojun
Chief Designer: Xu Feng, Zhou Jun, Wang Shuyi
Architectural Design: Zhou Jun, Chen Jie, Xu Ke, Jiang Wenjin
Structural Design: Jin Gang, Ma Dongya
Water supply and drainage design: Feng Wei, Wang Heng
HVAC Design: Zeng Gang, Yao Sai
Electrical Design: Wang Jian, Fu Mingmin
Acoustic Design: Liu Haisheng
Photographer: Ma Yuan
Location: NO. 336 Xinhua Road, Shanghai
Transformed area: 2205㎡
Time of use: June 2018

More:同济大学建筑设计研究院。更多关于:TJAD on gooood

Post a Comment