Qiyue Teahouse, China by ksdesign

The beauty of Eastern wabi-sabi

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 空舍设计 予gooood分享以下内容。
Appreciation towards ksdesign for providing the following description:

器约茶室位于杭州西湖东侧的吴山名楼,在茶室空间即可远眺西湖风景。茶室主人是茶器收藏爱好者,希望利用这个空间收纳藏品,也作品茶会友,寓寄闲情的地方。

Teahouse is located in the famous wushan building on the east side of west lake in hangzhou.Teahouse host is tea implement collects lover, hope to use this space to receive collectable, also work tea party friend, the place that lofts send leisurely feeling.

▼茶室内部空间概览-空间用于收纳藏品、品茶会友、寓寄闲情,overview of the teahouse-space is used for collections, meeting friends and leisure

回归到空间,我们希望以一种更加“平和”的方式去处理。平面布局中,并没有给定明朗的动线安排,各功能区贯通,使空间布置更具灵活性,茶室主人可以根据心情随性摆放。对于原场地中的管道以及凹凸折角,采取的策略是顺势而为:顶部纵横交错的管道,包装成轨道灯槽;柱子阳角处,砌一道矮墙,形成意外的布景点;阳台移门附近的腋角结构,外包墙体,辅以稳定内敛的圆弧造型。

Going back to space, we wanted to deal with it in a more “peaceful” way.In planar layout, did not give anacreontic move line to arrange, each function area is well-connected, make the space is decorated have flexibility more, tea room host can follow a gender according to the mood to put.For the pipes in the original site as well as the concave and convex corners, the strategy adopted is to follow the trend: the pipes crisscrossed at the top are packaged into the track lamp slots;At the positive corner of the pillar, a low wall is built to form an unexpected set point.The axillary Angle structure near the balcony sliding door, the outer wall, supplemented by the stable introverted arc shape.

▼空间设计以一种“平和”的方式处理,各功能区贯通,space is designed in a more “peaceful” way and different function areas are connected

▼凹凸折角不做处理,空间形成意外的布景点,the concave and convex corners are left to form unexpected set points

要让空间这个容器,与将来进驻的古典质朴、富有年代感的器物之间的关系更加融洽,空间的调性应该是器物气质的延伸。墙面、顶面采用大面积暖黄色手刮艺术肌理,色调轻重分配随意,表面粗糙质感是空间对人的触觉的迎合,为具有年代感的器物定下的氛围基调,也是对“侘”的隐性表达。橡木实木套深色用在家具上,是希望给空间增加古朴安静的感觉。

In order to make the space a container, the relationship between it and the classical, rustic and time-sensitive objects stationed in the future will be more harmonious. The tonality of the space should be an extension of the temperament of the objects.Metope, the top surface USES the large area warm yellow hand scratches the artistic texture, the tonal weight distribution is at will, the surface rough texture is the space to the human touch caters, for has the time feeling the implement to set the atmosphere keynote, also is to “wabi” recessive expression.Oak solid wood is covered brunet go up in furniture, it is to hope to add the sense of quiet of primitive simplicity to the space.

▼墙面、顶面采用大面积暖黄色手刮艺术肌理,the wall and ceiling are in warm yellow hand scratches texture

▼表面粗糙质感的空间与古典质朴、富有年代感的器物之间的关系更加融洽,rough texture creates harmonious relationship with the classical, rustic and time-sensitive objects

这个空间有趣味的地方是,在时间维度上它在不断地发生变化,每一件藏品的加入,都会使空间的气息发生微妙的变化。期待将来的空间会变成什么样子,空间与器物间又会发生什么样的关系?是件有意思的事情。从这个角度看,我们也变成了看客。

What is interesting about this space is that it is constantly changing in the dimension of time. The addition of each piece in the collection will subtly change the atmosphere of the space.What will the future space look like and what kind of relationship will happen between space and objects?It’s an interesting thing.From this perspective, we also become spectators.

▼趣味空间一角,space corner

▼平面图,plan

▼内部立面,interior elevation

项目名称:器约茶室
设计单位:空舍设计
空舍设计:http://ksdesign.lofter.com
联系邮箱:522436911@qq.com
完成时间:2019.01
设计团队:李金良、王民勤、李金龙
项目地点:浙江省杭州市上城区延安路吴山名楼
建筑面积:126㎡
摄 影:李金良
材 料:橡木实木、手刮艺术肌理、自流平

More:空舍设计

Post a Comment