Jiunvfeng Bubble Pool and supporting facilities on Mount Tai, China by Meng Fanhao, gad · line+ studio

Shells in Cloud Sea

Project Specs

Location:

感谢 gad · line+ studio 予gooood的分享。更多关于他们:gad · line+ studio on gooood
Appreciation towards gad · line+ studio for providing the following description:

“凭崖揽八极,目尽长空闲。”在李白的诗句里,五岳至尊泰山吐纳世间之气,极尽万物美景。面对30亿年演化而来的古老地层,人类之于这种壮阔,渺小如沧海一粟,而建筑这一人类栖居场所,又将以何种生长的姿态融入自然的秩序?

“Leaning on the edge of the cliff, overlooking in all directions, enjoying the heavenly leisure.” In Li Bai’s verses, Mount Tai, the chief of the Five Sacred Mountains, breathed the air of the world and accommodated the most beautiful scenery of all. Faced with the ancient strata that have undergone 3 billion years of evolution, human beings are as small as a drop in the ocean, and how buildings, the habitat of human beings, will be integrated into the natural order?

▼项目鸟瞰,aerial view of the project ©章鱼见筑

 

项目背景
Project Background

九女峰泡池位处山东泰安东西门村,是典型的北方山区村落,坐拥泰山周系自然美景,却因原住人口的流失逐渐走向萧条没落,反观城市,则在建设狂潮中高密度生长。拥挤与高压使得城市人转而对自然朴实的田园图景产生向往,诉求却无处安放,而渴望复苏的乡村正急需引爆性的激活点。

Jiunvfeng Bubble Pool is located in Dongximen Village, Tai’an, Shandong, a typical mountain village in northern China, occupying the natural beauty of the surrounding area of Mount Tai. However, due to the loss of native population, the village is gradually going into a depression. On the other hand, the cities are growing at a high density during the peak construction period. Crowding and high pressure make urban residents yearn for natural pastoral scenery, but there is nowhere to meet their needs, coincidentally, the village eagers to revive urgently need a stimulator.

▼东西门村山貌和场地原貌,mountain scenery of Dongximen Village and the original site ©gad · line+ studio

面对这个项目,我们开始思考城市反哺乡村的种种可能——空间营造如何激活重塑消极的乡村,为没落的村落打造IP,引爆流量?增量的公共空间该以何种姿态回应城市人对自然田园的渴望?面对原始存在的自然美景,我们该如何去收纳,又如何与其对话?九女峰泡池在这样的诉求下应运而生。

Regarding this project, we began to think about the possibilities of city’s back-nurture effect for village –How can spatial design activate backward villages, create IP for declining villages, and attract more attention? How should the new rural public space respond to urban residents’ desire for natural countryside? How should we face the original natural beauty and dialogue with it? Jiunvfeng Bubble Pool came into being in such a context.

▼激活消极的乡村空间,与自然对话,activate the villages, creating dialogue with the nature ©章鱼见筑

 

空间之平衡
Balance of Space

在line+的设计构想里,九女峰泡池是对自然的一次策略性回应,是关乎整个衰败村落重获新生的关键“穴位”——亟待更新的原始贫困村落与世界级的壮阔美景,泡池位处二者之间,以其纯洁、通透、流动的观感平衡两种空间气质。九女峰泡池是生长于村落山腰间的纯白笔触,回应漫山林杪与壮阔天色,对话泰山萦回百折的自然脉络,如遗落在层层石磴之间的云海珍贝。

In the design concept, Jiunvfeng Bubble Pool is a strategic response to nature, and it is the “acupoint” for the rebirth of the whole declining village. The primitive poverty-stricken village to be renewed and the world-class magnificent scenery, the pool is located between the two, with its pure, transparent, flowing sense that balance the two kinds of temperament. Jiunvfeng Bubble Pool is a pure white brush stroke in the village at hillside. It is a response to the mountain forest and the magnificent sky. Dialoguing with the lingering twists and turns of the natural veins of Mount Tai, it resembles a precious shells lost in the clouds of paving-stones.

▼建筑模型,model ©gad · line+ studio

选址定位与功能置入启发于地理条件与空间诉求。行至村口,穿越依山势错落的客房,沿山间原石砌筑而成的小路拾级而上,纯白的泡池显现于山林植被之中。泡池的功能置入源于人的亲水性,以及都市人健康活力的生活态度,与山下客房,山上书房形成完整流线与功能联动。

The location selection and function placement were inspired by geographical conditions and spatial demands. Walk to the entrance of the village, pass through the guest rooms scattered along the mountain, and climb up the steps along the path made of original stone in the mountains. The pure white pool appears in the forest vegetation. The function placement of the Bubble Pool is derived from the hydrophilicity of people and the healthy and energetic life attitude of urban people. It forms a complete streamline and function linkage with the guestrooms at the foot of the mountain and the Study on the mountain.

▼三个区域依山而建,the three volumes constructed along the mountain ©章鱼见筑

九女峰泡池的功能分区则是对乡村聚落与山体环境的针对性回应,整体被分为更衣、海浴、健身三个区域,遂形成三点体量:西侧则为半室外的海浴,为确保泡池的流动与通透,无柱、无遮挡的纯净空间至关重要——由地面而起的纯白屋面造型舒张,朝深山方向悬挑出10米的距离,顺势将泡池空间庇护其下,营造其“生长”姿态的同时,令身处泡池休憩的访客可最大化地直面自然景观。

The functional zoning of Jiunvfeng Bubble Pool is a specific response to the rural settlement and mountain environment. It is divided into three zones: changing room, sea bath and fitness, thus forming three volumes: The west side is a semi outdoor sea bath area. In order to ensure the flow and permeability of the Bubble Pool’s architectural form, the column-free, unobstructed and pure space is of utmost importance – a pure white roof rising from the ground with a stretching shape and a 10-meterg overhung roof protruding towards the mountains, sheltering the Bubble Pool. While creating its “growth” posture, the guests in the pool can enjoy the natural landscape directly.

▼半室外海浴,semi outdoor sea bath ©章鱼见筑

东侧为室内部分,造型上卷曲内敛,小巧的弧状外形内包含了接待、更衣、沐浴、小型桑拿房等功能。

The east side is the interior part, which is convolution and restraining in shape. The small arc shape comprises functions such as reception, changing room, bathing, small sauna room, etc.

▼弧形建筑包含配套的室内功能,curved building with interior functions ©章鱼见筑

更衣与海浴区域又以“行云流水”般的弧面造型相连,面朝东北方向的群山峻岭,揽收山间景色的同时以达私密性的空间需求。远观,九女峰泡池如泰山云海中遗落的珍贝,三处围合空间自然生成,收纳原生景观,顺应山体脉络,在自然与村落之间建立起平衡的联系。

The changing room and the sea bath area are connected by an arc shape, facing the mountains and ridges in the northeast, so as to capture the mountain scenery while achieving the space requirement for privacy. Looking distantly, Jiunvfeng Bubble Pool is like a cherished shell lost in the sea of clouds on Mount Tai. The three enclosed spaces are naturally generated to accommodate the original landscape, conform to the context of the mountain, and establish a balanced connection between nature and the village.

▼更衣与海浴区域模型,model of the changing room and the sea bath area ©孙磊

南侧为健身房,面朝村落与山脚,利落的“贝壳”开口具备入口导向性,坐北朝南的建筑方向同时延续山下村庄依山而建的自然走势。

The south side is the gymnasium, facing the village and the foot of the mountain. The neat aperture of the “Shell” indicates the entrance. The building orientation continues the natural trend of the mountain village that built along the mountain.

▼健身房,gym ©章鱼见筑

 

体量之削弱
Weakness of Volume

泡池意图在辽阔山色中营造出一种被削弱的建筑体量感。异形曲面的白色形体形成自由的空间开口,结合大面积通透立面,配以周边山体的环境修复与景观改造,模糊了“内”与“外”的场所关系。

The Bubble Pool intends to create a weakened sense of building volume in the vast mountains. The white special-shaped curved surface forms a free space opening, combined with the large-area transparent facade, and the environmental restoration and landscape transformation of the surrounding mountains, blurring the boundary of inside and outside.

▼泡池削弱了建筑的体量感,the bubble pool weakened the volume of the building ©章鱼见筑

对内,营造的是人独处状态下被空间包容的尺度感,悬挑曲面屋顶所限定的空间给予体验者安全感与舒适感;对外,是一种面对广袤的内敛,以自我的削弱去解读建筑与自然的从属关系。健身、更衣以及海浴采取了三种不同的立面形式,从功能出发,分别以“虚”、“实”、“无”三种形态来诠释设计想表达的通透感。

Internally, it creates a sense of scale of a person, and the space defined by the cantilevered curved roof gives the experience a sense of security and comfort; externally, it is a kind of introversion in the face of vastness, and the weakening of the volume to interpret the subordination relationship between architecture and nature. The fitness, changing room and sea bath areas adopt three different facade forms. From the perspective of function, the three forms of “virtual”, “real” and “formless” are used to interpret the transparency that the design wants to express.

▼项目以“虚”“实”“无”表达通透感,express the transparency through “virtual”, “real”, and “formless” ©章鱼见筑

 

「 虚 」| [Virtual]

健身房南向开口,开口面以内隐立柱为分隔连接玻璃面墙,被“虚”化的立面揽收村落风光,引入大面积采光,同时限定出具备保温隔热需求的室内健身区域。

The gym opens to the south. The opening surface is separated by hidden columns and connected to the glass wall. The “virtual” facade captures the scenery of the village, introduces daylight, and defines the thermal insulation indoor fitness area.

▼玻璃墙面虚化空间,glass facade making the building virtual ©章鱼见筑

 

「 实 」| [Real]

泡池的更衣区域具备极致的私密性需求,采用具备高反射特性的金属镜面外立面材料,流动的室外场景映射到建筑外墙,保证内部空间“实”的同时使建筑体量“消失”在自然之中,表达一种反向的极致通透。

The changing room has the high requirement of privacy. The metal mirror facade material with high reflection characteristics is used. The flowing outdoor scene is mapped to the building exterior wall to ensure the “realness” of the internal space and let the building volume “disappear” in nature, presenting a kind of reverse ultimate transparency.

▼金属镜面材料让建筑“消失”在自然中,mirrored metal material making the building volume “disappear” in nature ©章鱼见筑

 

「 无 」| [Formless]

海浴区域则为无柱无面墙的挑空开口,面向山林,以达真正的零距离接触自然空间,悬挑的顶限定出泡池的使用空间,身处海浴之中,视野上纯白挑顶的自由曲线与远山轮廓遥相呼应,自然生长的原生景色被框景在泡池之中。

The sea bath area is a hollow opening without columns and walls, facing the mountains and forests, which achieves a true zero-distance contact with the nature. The cantilevered roof defines the use space. In the sea bath, the free curve of the white roof in view echoes the contours of the distant mountains, and the native scenery is framed in the pool.

▼海浴区无柱无墙,面向山林开放,sea bath area without columns and walls, opening to the forest ©章鱼见筑

 

建造之简化
Simplification of Construction

为实现泡池平地而起的生长状态和通白流畅的造型特点,施工过程平衡建筑与景观、室内的关系,相辅相成,构造与材料则做到尽可能的简化。

In order to achieve the effect of rising from the ground and the all-white and smooth modeling features of the Bubble Pool, the construction process balances the relationship between the building, the landscape and the interior, making them complement each other, while the structure and materials are as simple as possible.

▼剖面模型,section model ©孙磊

 

框架
Framework

悬挑10米的泡池屋面采用工厂预制的曲面钢龙骨,为形体自由、流畅生成提供技术基础,经精密建模计算而设计出的横纵龙骨凌空交接,固定于基础之上,结构牢靠、安装便捷。

The 10-meter cantilevered Bubble Pool roof adopts factory-prefabricated curved steel keel, which provides technical conditions for free and smooth formation of the shape. The horizontal and vertical keel is designed by precise modeling and calculation for volley connection and fixation on the foundation, which is firm for construction and convenient for installation.

▼曲面钢结构,curved steel keel ©gad · line+ studio

 

表皮
Surface

钢龙骨所构筑的建筑主体框架搭建完成后,外覆保温层,加盖高可塑性、韧性和机械强度的不锈钢表皮,经过高精准的曲面拼缝与细致的打磨,达到光滑无缝的状态,从而为形体的自由流畅提供条件。

When the main frame of the building completes construction with steel keel, it is coated with an insulating layer and covered with a stainless steel surface with high plasticity, toughness and mechanical strength. After high-precision curved surface joining and careful polishing, it achieves a smooth and seamless state, so as to provide conditions for the free flow of the form.

▼不锈钢表皮施工过程,construction process of the stainless steel surface ©gad · line+ studio

 

饰面
Facing

室内外一致的金属质感白色喷漆,保证建筑的整体性,结合大面积落地玻璃及高反射玻璃,营造出纯粹与通透造型观感。

Consistent metallic white paint inside and outside ensures the integrity of the building, which, combined with large floor-to-ceiling glass walls and high-reflective glasses, creates a pure and transparent look.

▼施工过程,白色喷漆保证建筑的整体性,construction process, white paint ensuring the integrity of the building ©gad · line+ studio

 

结语
Summary

远离城市的喧嚣与高速的生活节奏,在深山林野找到独处之所,慢跑、沐浴、冥想,回归自然,对话远山,九女峰泡池以“生长”的姿态出现于的泰山西麓的山腰之上,简洁的曲面形式以功能为驱使,又以东西门村的活化更新为落点。九女峰泡池之于自然与村落的效应,在未来将如同它的流动的形态一样,自由生长,理合秩序,疏通活力。

Far away from the hustle and bustle of the city and the high-speed pace of life, you may find a place for yourself in the mountains and forests. Jog, bathe, meditate, and return to nature and dialogue with the distant mountains. Jiunvfeng Bubble Pool appears with a “growing” posture on the mountainside of the western foot of Mount Tai. Its concise curved surface is function-driven, and is based on the activation and renewal of Dongximen Village. Jiunvfeng Bubble Pool’s effect on nature and villages will be like its flowing surface form in the future, free growing, reasonably order, and dredging vitality.

▼平面图,plan ©gad · line+ studio

项目名称:泰山九女峰泡池及配套设施
项目位置:山东省泰安市岱岳区
设计公司:gad · line+ studio(建筑、室内、景观)
主持建筑师/项目主创:孟凡浩
设计团队:孟凡浩、朱敏、张尔佳、胥昊、祝骏、金鑫、李上阳、邓皓、胡晋玮、周昕怡、金剑波、池晓媚
建筑面积:280.26㎡
设计时间:2019/02-2019/05
建造时间:2019/09-2020/06
业主:鲁商朴宿(泰安)文化旅游发展有限公司
结构配合及施工:杭州中普建筑科技有限公司
结构:钢结构
结构材料:钢材、白色喷涂、镜面不锈钢
摄影:章鱼见筑、孙磊

Project name: Jiunvfeng Bubble Pool and supporting facilities on Mount Tai
Project location: Daiyue District, Tai’an City, Shandong Province
Design firm: gad · line+ studio (architecture, interior, landscape)
Chief architect/Project leader: Meng Fanhao
Design team: Meng Fanhao, Zhu Min, Zhang Erjia, Xu Hao, Zhu Jun, Jin Xin, Li Shangyang, Deng Hao, Hu Jinwei, Zhou Xinyi, Jin Jianbo, Chi Xiaomei
Floor area: 280.26 square meters
Design period: 2019/02-2019/05
Construction period: 2019/09-2020/06
Client: Lushang Pusu (Tai’an) Cultural Tourism Development Co., Ltd.
Structure Coordination and Construction: Hangzhou Zhongpu Building Technology Co., Ltd.
Structure: Steel
Materials: Steel, white spray, mirror stainless steel
Photography: zystudio, Sun Lei

More:gad · line+ studiogad · line+ studio on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment