House BS by GRAUX & BAEYENS architecten

Twist and separation reinforce the cluster principle

Project Specs

Location:

感谢 GRAUX & BAEYENS architecten 予 gooood 分享以下内容。更多关于他们,请至:GRAUX & BAEYENS architecten on gooood 
Appreciation towards GRAUX & BAEYENS architecten for providing the following description:

项目场地位于小山谷中几条蜿蜒小路的交叉口。场地东侧是联排房屋,南侧与Scheldt冲积平原接壤,西侧向上望去则是一片广阔的老果园。

▼住宅外观,exterior of the house  photos by Filip Dujardin

The site is located in a valley at the intersection of a number of small meandering streets. The area is characterized by terraced houses on the east side, on the south side it borders the alluvial plain of the Scheldt and to the west one looks upwards on the vast old orchard.

▼场地环境,site environment  photos by Filip Dujardin

被列入建筑遗产名录的农场在被空置前,已在同一家族中历经三代人继承使用。农场由三组建筑体量构成(住宅、马厩和面包房),中央场地可以俯瞰联排房屋的正面。这些带有山墙屋顶的砖砌体块在材料、造型和类型上都非常具有当地区域特色,但尺度及布局上却有着非常迷人的差异。富有趣味的环境,针对肌理、景观和类型的整体设计,是本次项目的出发点。

This farm, which is included in the architectural heritage inventory, remained within the same family for three generations before it became vacant. It consists of a cluster of three volumes (dwelling, stables and the bread house) with a central square overlooking the facades of the terraced houses. These brick volumes with gable roof are very specific to the area in the use of materials, form and typology, but vary in size and layout in a very fascinating way. The extremely interesting variety of atmospheres, urban design grain, views and topology are the starting point for this assignment.

▼住宅设计以当地区域的环境、材料、造型、类型为基础,the house design is based on local environment, material, form and typology  photos by Filip Dujardin

设计进一步以现有建筑群为基础,增建了两处带有山墙屋顶的体量。建筑师借助流线上必要的开口,将对现有体量的干预影响降到最低。两个对称的侧翼建筑体量放置于主要体量的西侧,依据现有住宅进行扭转,以此创造出天井和封闭的建筑特征。在不接触这两个体量的情况下,一条简单的小路作为花园通道通向内部天井,两个体量在视觉上仍保留着强烈的分离感,进一步加强了建筑组团式的原则。

▼图纸-新建体量与原有建筑关系,drawings-the relationship between the new volumes and original clusters

The design is further based on this cluster by providing two additional volumes with a gable roof. We limit the interventions within the existing volumes to the minimum by providing some openings where these are strictly necessary for circulation purposes. Two symmetrical wings are added on the west side of the main volume. The two new-build wings are twisted in relation to the existing home and in this way create a patio with an enclosed character. By not touching the two volumes, a passage to the garden is created in a simple way and the volumes remain visually strongly separated from each other, which reinforces the cluster principle.

▼设计进一步以现有建筑群为基础,增建了两处带有山墙屋顶的体量,the design is further based on this cluster by providing two additional volumes with a gable roof  photos by Filip Dujardin

▼两个新建建筑依据现有住宅进行扭转,以此创造出天井和封闭的建筑特征,the two new-build wings are twisted in relation to the existing home and in this way create a patio with an enclosed character  photos by Filip Dujardin

▼从建筑间隙看内部天井,view through the gap between the two volumes to the inner patio  photos by Filip Dujardin

  

▼住宅入口,house entrance  photos by Filip Dujardin

▼借助流线上必要的开口,对现有体量的干预影响降到最低,architects limit the interventions within the existing volumes to the minimum by providing some openings where these are strictly necessary for circulation purposes  photos by Filip Dujardin

▼内部围绕天井的通道,interior corridor along the patio  photos by Filip Dujardin

▼起居及工作空间,living and study area  photos by Filip Dujardin

▼厨房及用餐区,kitchen and dinning area  photos by Filip Dujardin

▼模型,model

▼整体设计草图,design sketch

▼细部草图,detail sketch

House BS, Gavere, Belgium
Architecture & interior design
Name: GRAUX & BAEYENS architecten
Website: www.graux-baeyens.be
E-mail address: info@graux-baeyens.be
Photography:
Name: Filip Dujardin
Website: www.filipdujardin.be
Project data:
Function: private house
Location: Gavere, BELGIUM
Design & construction year: 2014-2017
Square meters: 320 m²
Budget: confidential

More:GRAUX & BAEYENS architecten。更多关于他们:GRAUX & BAEYENS architecten on gooood

Post a Comment