E3 STUDIO, China by 1305 STUDIO

Space in the space

Project Specs

Location:

感谢 1305 STUDIO 将以下内容授权gooood发行。更多关于他们1305 STUDIO on gooood
Appreciation towards 1305 STUDIO for providing the following description:

E3 STUDIO 位于上海市长宁区中山公园东侧,拥有市中心最大的拍摄摄影棚,两千多平方米的场地,可塑性极强,即使是在内部重造出一个新的空间也不是不可能。超过六米的层高,除了满足拍摄对于层高的需求,局部还可以增加夹层,丰富空间,增加更多的使用面积。原先是一个游泳馆所带来的室内阻隔,我们全部拆除,空间在高敞中全然开阔。裸露着粗糙肌理的立柱和墙面,现浇水泥楼梯凌空而上,架起上下错落有致的空间结构。

▼空间概览,project overview

Located on the east of Zhongshan Park in Changning District, Shanghai, E3 STUDIO has the largest shooting studio in the downtown. Its covering area is more than 2,000 square meters, which makes it extremely malleable and possible to recreate a new space inside. Its height is more than six meters, which not only meet the standard of the film’s shooting, but also can be divided to multiple stories, enriching the space and areas for usage. Originally there is an indoor barrier with a swimming pool kept the other side. Now we dismantled all barriers and the space was completely open to the air. The bare pillars and walls with rough texture are exposed, and the stairs made of cast-in-place concrete spring up high, leading to a whole orderly space.

▼上下错落有致的空间结构,a multi-layered space

空间之间的空间比空间本身更具有意味,但也容易被忽略,正是由于“之间”的多元性和复杂性以及它的不确定性,空间之间变得无限可能。六个独立的摄影棚,发挥大空间带来的舒畅和自由。

The space between spaces is more meaningful than the space itself, but it is also easy to be unnoticed. It is precisely the diversity and complexity of “spaces between” and its uncertainty that make spaces potential with infinite possibilities. Six isolated shooting studios provide the comfort and freedom of the large space.

▼摄影棚空间,shooting studios

▼门厅,lobby area

设计灵感来自于摄影照相机的取景框,我们通过取景框,看到了虚实阴阳,看到了迂回,踟蹰,乘隙,满溢,绽放。流动的思想,不动的建筑形态。通过这些大小不一的框,可以互相窥视,增加空间的趣味性。 也为室内空间之间增加了自然采光。

The design was inspired by the frame of the photographic camera. We saw the yin and yang through the frame, and the roundabout, squatting, cushioning, overflowing and blooming. Flowing thoughts and immovable architecture. Through these different sizes of frames, people still can see each other in different spaces and add up the fun. Natural lighting is also improved in the interior spaces.

▼互相窥视,增加空间的趣味性,the glance of spaces creates an interesting experience

▼以取景框为灵感的空间设计,the space design is inspired from the aperture of a camera

▼从走廊望向摄影棚,view to the studio from the corridor

▼窗景细部,low window

采光也是我们对整个室内改造动作最大的地方,增加采光而不露痕迹,所有一切好像本该如此。

Lighting is also the place where we made the most modifications of the entire interior renovation project. We add light without any traces, and all seems to be born like this.

▼增加采光而不露痕迹,bringing light in without any traces

▼灯光细节,lighting details

整个空间没有用一滴油漆,怕破坏了改造空间的原相,或者说是违背了改造低成本,环保可持续的初衷。

Not a drop of paint was used in the renovation process, since we were afraid of destroying the original phase of the space. In other words, paint is not inconsistent with the original intention of sustainable and green renovation at low cost.

▼空间保持了原相,the initial conditions were remained through the design

▼室内细部,interior detailed view

旧木市场淘得的老木头,通过清洗干净,整齐排列作为六个影棚的大门,这些被磨的半旧的木头看起来天生属于这里,它们本身因为无数次的被使用而磨的斑驳破旧,或许在他人眼里已经不值钱,再利用后重新被欣赏它的人饶有兴致地揣度过去。

The old wood sold in the second-hand market was cleaned and neatly arranged as the gates of the six studios. These half-worn woods seem to be born here naturally. They themselves are worn out because of numerous times of usage. Perhaps it is worthless for others, but those who use it again and appreciate it are interested in its past.

▼影棚大门使用了旧木市场淘得的老木头,the old wood sold in the second-hand market was cleaned and neatly arranged as the gates of the studios

▼木门细部,timber door detail

物质上的量是可计量的,但是建筑空间与形式在多与少,繁复与简单的运用上,有时候却是可以相反的。如何将繁杂的建筑机能与形式经过细密地整合,到最后一切再归于看似没有经过设计的简单,并且尽量留白。让留白显露对比的反差美感。

The amount of matter is measurable. However, the amount of the space and that of construction forms, whether it’s complex or simple, sometimes are the other way around. We should try to integrate the complicated functions of building and forms in detail; and everything seems to be simple without design, but with plenty of spaces at last. Let spaces reveal the beauty of contrast.

▼楼梯与光影,stairs in lights and shadows

我们希望每次设计都保持克制,用极其简单的方式与素材,让形体与空间可以更加纯净,更素雅,而又多变化。在这里,空间之间变幻无限。

We hope that every design will be restrained and exercised in an extremely simple way with simple materials, so that the building and space can be cleaner, more natural, more elegant, and more varied. Here, the spaces inside have infinite potential of changes.

▼门厅座位,seating area

▼光影氛围,atmosphere

▼模型,model

▼轴测图,axon

▼平面图,plan

▼立面图,elevations

项目位置:上海市长宁区尚街LOFT

设计公司:1305 STUDIO

设计:申强 
主要材料:水泥,钢板,玻璃

面积:2000平米

设计时间:2019年1月-2019年2月

施工时间:2019年3月-2019年5月
撰文:冯程程

摄影:SHEN-PHOTO
 www.shen-photo.com

Project name: Space in the space


Project location: Changning Road, Shanghai, China

Architect’s Firm:1305 STUDIO
Lead Architect: Shen Qiang 


Website: www.d1305.com

Contact e-mail: press@d1305.com
Completion Year: 2019

Area 2000㎡
Photo credits: Shen-photo 

Photographer’s website: www.shen-photo.com

More:1305 STUDIO。更多关于他们1305 STUDIO on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment