Yu’s Patisserie, China by Geemo Design

Creating a dialogue and interaction between the body and the dessert

Project Specs

Location:

非常感谢 Geemo Design(联系方式:geemodesign@foxmail.com)予gooood分享以下内容。更多请至:Geemo Design on gooood
Appreciations towards Geemo Design (contact: geemodesign@foxmail.com) for providing the following description:

在既定建筑框架中,打造容纳人与甜品的空间。让空间里的身体与甜品形成对话和互动,进而与感知和生活相关。

It will create a space for people and dessert in the established architectural framework, so as to let the body in the space form a dialogue and interaction with the dessert, which then can be connected to perception and life.

▼店铺外观,exterior view of the store ©偏方摄影

门头是室内的向外延伸,空间光线的介入让人面对深邃沉稳的门头对室内有了感知和方向性,进而引导其走进这个弥漫着光线的神秘盒子。

For the entrance, it is also the outward extension of the interior. With the intervention of the space light, it makes people have the perception and direction to the interior in the face of the deep and steady entrance, so as to guide them into the mysterious box filled with light.

▼外立面细节,facade details ©偏方摄影

空间内部以主动性更强的方式组织,吧台设置在中心区域,服务员可兼顾四周,便于照顾客人的需求。环形动线设置,增强空间的流动性。朝内的吧台开口处,通过抬高地面形成的梯步与厨房连接,在保持空间整体性的同时区分出公共和工作的不同区域。

▼轴测图,axon ©治木设计

As for the interior of the space, it is organized in a more active way. The bar is set in the central area of the space, which is surrounded by moving lines. In this way, the waiters can take care of the surrounding areas, which is convenient for taking care of the needs of the guests and also enhances the mobility of people in the space. When it comes to the opening of the bar counter facing inward, it is connected with the kitchen through the ladder step formed by raising the ground, so as to separate the public and working areas while maintaining the integrity of the space.

▼从入口看甜品店室内,viewing the patisserie from the entrance ©偏方摄影

▼吧台设置在中心区域,the bar is set in the central area of the space ©偏方摄影

▼吧台及其内开口处的厨房,the bar and the kitchen at the opening of the bar counter facing inward ©偏方摄影

下沉的吧台天棚与吧台形成L型立面将空间分成两组客座区,其中一侧利用原始墙规划出较为私密性的功能区,满足不同客户群体需求。

Besides, the sunken bar ceiling and the bar form an L-shaped facade, which divides the space into two groups of passenger areas. As for one side, it uses the original wall to plan a more private functional area, so as to meet the needs of different customer groups.

▼下沉的吧台天棚与吧台将空间分成两组客座区,the sunken bar ceiling and the bar divide the space into two groups of passenger areas ©偏方摄影

▼顾客用餐区,the guest area ©偏方摄影

▼顾客用餐区及其墙面细节,guest area and its wall surface details ©偏方摄影

在这个空间里,我们不想甜品与客人产生的关系是短暂的、临时的,而是具有一定持久的有参与性的活动。

We don’t want the relationship between desserts and guests to be short-term and temporary in this space, which should be the long-term and participatory activities to some extent.

▼从入口看沙发区,viewing the sofa area from the entrance ©偏方摄影

▼沙发区近景,close view of the sofa area ©偏方摄影

关于调性,我们选择抛弃曾经所见过的甜品店的甜美之态,从男性视角出发,以实验性态度结合甜品的优雅,塑造刚毅融合柔美,稳重略带俏皮的空间状态。

As far as the tonality is concerned, we choose to abandon the sweet state of the dessert shop we have ever seen, since we will start from the perspective of men to combine the elegance of the dessert with an experimental attitude. As a result, it can create a space state of fortitude, fusion, softness, steadiness and slightly playfulness.

▼长桌区域,呈现出稳重略带俏皮的空间状态,the long table area presenting a state of steadiness and slightly playfulness ©偏方摄影

漫光透过木横枋的往上逐渐消弱是在寻求空间的延伸,另一边的拱券亦是在以不同形式做同样的表现。所形成的弧形亦是空间其他方出现的球体和半圆的连续,而不只是形式的模仿。黑色金属条序列穿插在拱券下口,和木枋形成呼应,体现对空间的连续性。

In terms of the gradual weakening of diffuse light through the wooden crossbar, it is to seek the extension of space, in which the arch on the other side has the same function in different forms. The arc formed is also the continuity of spheres and semicircles in other parts of space instead of just the imitation of form. As for the sequence of black metal strips, it is inserted in the lower opening of the arch, which echoes the wood brace, reflecting the continuity of space.

▼黑色金属条序列穿插在拱券下口,the sequence of black metal strips is inserted in the lower opening of the arch ©偏方摄影

黑、灰两种无彩色作为主基调,烟灰绿和中古绿交织贯穿其中,空间情绪平静克制,让甜品的成为空间的主角。空间以平面构成的方式呈现在三维空间,块面结构按照视觉效果进行排列组合。

▼黑色的过道空间,the corridor in the black ©偏方摄影

It will take black and gray as the main tone, which will also combine with ashy green and medieval green to run through it. Thus, it makes the space mood calm and restrained, leaving the dessert become the leading role in the space. In this way, space is presented in three-dimensional space in the form of plane, in which the block structure is arranged and combined in line with the visual effect.

▼空间细节,space details ©偏方摄影

▼产品设计,product design ©偏方摄影

▼平面图,floor plan ©治木设计 

项目名称:Yu’s Patisserie 余日法式甜品店
设计公司:治木设计
设计团队:石朝思、易毅、唐爽
项目地址:重庆 金山意库
完工时间:2019.12
项目面积:190 平方米
摄影团队:偏方摄影

Project name: Yu’s Patisserie
Design firm: Geemo Design
Designer team: Kirin Shi, Eleven Yi, Shuang Tang
Project location: Chongqing, China
Completion time: 2019.12
Area: 190 sqm
Photograph: Pian Fang

More: Geemo Design(联系方式:geemodesign@foxmail.com)。更多请至:Geemo Design on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment