The Ideal state of home, China by Benmo Decoration Design

Simplest and sufficient

Project Specs

Location:

感谢 西安本末装饰设计 予gooood分享以下内容。
Appreciations towards Benmo Decoration Design for providing the following description:

 

家的理想状态 | The ideal state of home

每个人心里都应该有自己想要的家的样子。对我来说,家庭空间必然是自己内在精神的外在投射,它表达我的情绪情感价值观及对生活的态度。

Everyone should have their own home in mind. For me, family space is necessarily an external projection of my inner spirit, which expresses my emotions, values and attitudes towards life.

▼室内概览,interior overview

 

最简与足够 | Simplest and sufficient

最简的程度——注重身体最基本的需求感受,将对物质的过度欲望隔离在外。我希望家在满足最基本的生活需求之外,呈现一定程度的虚空,这虚空可以让我与外界产生某种隔绝,支撑我向内看。如何来界定足够呢?家庭是一个整体,但每个成员也是个体。对于家庭空间的大小来说,界定的方向有两样:独立与连接。在保有最基本的隐私空间之外,无论家庭空间被如何分割,它必然是开敞与流动的。在公共空间任一处望向另一处,目光所及是开展的,灵动的,甚至与屋外也发生延展。杨树叶子在风中震颤的样子,红枫颜色随四季更迭变化的样子,气流是浮动的,情感是牵连的,心的世界是满足的。

▼客厅,Living Room

In its simplest form – focus on the body’s most basic needs and feelings, keeping the excessive desire for material things out of the way. I want my home to present a certain amount of emptiness, beyond the most basic needs of life, that allows me to create a certain isolation from the outside world and sustains me to look inward. How do you define enough? The family is a whole, but each member is also an individual. To the size of domestic space, the direction that limits has two: independence and connection. Outside the most basic privacy space, no matter how the family space is divided, it must be open and flowing. Looking from one place to another in the public space, the vision is developed, smart, and even extended outside the house. Poplar leaves tremble in the wind, red maple color changes with the four seasons, the air flow is floating, the emotion is implicated, the heart of the world is satisfied.

▼二层回廊,the gallery on the second floor

▼从客厅望向洗漱区,view to the washing area from the living room

▼就餐区,dining area

▼主卧室,master bedroom

▼次卧室,second bedroom

▼洗漱区,washing area

▼洗漱区橱柜细部,cabinet detail

 

空间结构的改造 | Transformation of spatial structure

基于空间的流动性,所有能打开的空间都被敞开。整片的墙体被拆除,与露台连接的门窗被扩到最大,与客厅挑空层相接的墙体被打开,成为二楼的入口,而原来的楼梯底口用木板封闭,整个二层成为大平层,这是空间结构最大的改动。

▼工作室设计草图,studio design sketch

Based on the fluidity of space, all open space is open. The whole wall was removed, and the Windows and doors connected with the terrace were expanded to the largest, and the wall connected with the empty layer of the living room was opened to become the entrance of the second floor, and the original stair bottom was closed with wood, the whole second floor became a big flat layer, which is the biggest change in the spatial structure.

▼二层工作室,studio on the second floor

▼中庭,atrium

▼从中庭望向一层客厅,view to the living room on the first floor

▼中庭细部,detailed view

空间既得到最大的释放,结构也是选择了最简单直接的形式,我需要一个构架来产生稳定与连接,类似一个可以依托的力,视线的焦点。我选择通向二楼的楼梯,还是斜直的简单形式,但选择实木榫接,方木斜梁支撑,厚木踏板,中间用T字钢板镶嵌支撑,使其呈现敦实厚重与结构的美感。二楼楼梯口的踏步延展出L型通道,是空间进一步延续与释放。

The space is maximized and the structure is the simplest and most direct form. I need an architecture to generate stability and connection, similar to a force that can be relied on and a focus of sight. I choose the staircase leading to the second floor, which is still in a simple form of obtrusion and straightness. However, I choose the solid wood tenon joint, square wood inclined beam support, thick wood pedal, and t-shaped steel plate inlay support in the middle, so that it presents a feeling of dense, thick and structural beauty. The step of the second floor stairs extends an l-shaped passage, which further extends and releases the space.

▼实木楼梯,the solid wood staircase

▼地面材料,flooring

同时,很多空间并不具有确定性,它可以随需求和活动具有不定的功能。由于原来楼梯移位释放出来客厅正对的榻榻米室,被现在的大构架楼梯掩映。这里可以是茶室,休闲室,读书室,当拉上油画布框做的推拉门,它可以是冥想室,也可以是临时客房。

At the same time, many Spaces are not deterministic, and can have varying functions depending on requirements and activities. Due to the original staircase displacement released from the living room is opposite the tatami room, by the now large frame stairs. This can be a tea room, a lounge, a reading room, a meditation room or a temporary guest room when sliding doors are pulled up on canvas frames.

▼从客厅望向多功能室,view to the multi-functional room from the living room

▼多功能室,multi-functional room

▼多功能室细部,multi-functional room detailed view

 

材质的自然状态 | The natural state of the material

对于装饰材料的运用,我尽量尝试使用原始的材料和简单的人工手艺。原始松木,水泥,水磨石,硅藻泥,麻布,全由手工制作。这就存在很多不确定性,期间产生很多变化,与工人之间的磨合,修改,返工,最后也很多遗憾。也许这就是意义所在,留有很多制作和时间的痕迹,在改变中感受温度。

To adornment material apply, market is oriented deviate from nature. I tried to use raw materials and simple artistry. Original pine, cement, terrazzo, diatom mud, linen, all handmade. There is a lot of uncertainty, during which a lot of changes have taken place, and the run-in with workers, modification, rework, and finally a lot of regret. Maybe that’s the point, leaving a lot of traces of making and time, feeling the temperature as it changes.

▼原始的材料和简单的人工手艺, raw materials and simple artistry

 

色调与灯光 | Tone and lighting

最大限度的利用自然光线。流通的空气和自然光线是一种调和的呼吸。整个空间尝试了较高明度的灰色调,减低整个色调的冷暖对比,家居的颜色也很克制,保持灰色系列。这样空间色彩本身并没有显性的特定情感,而是随着室外光线而光影阴晴变幻。

Making the most of the natural light. The circulation of air and natural light is a harmonious breath. Whole space tried taller lightness gray attune, and reduce the warm and cold contrast with whole tonal, the color of household also is very restrained, maintain gray series. Such space color itself does not have dominant specific emotion, but as outdoor light and light rain or shine changes.

▼客厅充满自然光线,living room filled with natural light

灯光保持暖白,抨弃主光源,只在不同的需求处藏光或放置点光源,漫反射,就是夜晚应有的感受。

Keep the light warm and white, discard the main light source, hide light or place point light source for different needs only, diffuse reflection, which is the feeling that should be felt at night.

▼夜间灯光效果,lighting effect by night

 

总结——不被定义 | Summary – not defined

空间最终完成,你想去表述它的时候,会发现自己并没有办法来定义,它不呈现任何一种既定既有的模式。但是当你身处在其中,无论何处,所为何事,都是适合的,也是舒适的,并且一物一景因由活动的参与呈现出情绪,而情绪随活动变化而变化。这样,家即是内心世界表达出的形态,承载我的需求,反过来,这种形式又用具体的物态来滋养和强化我,不断明晰我的精神。希望每个人都能寻求到独属于自己的家,彼此相辅与照见。

Space is finally complete, and when you want to express it, you will find that you have no way to define it, it does not present any kind of established pattern. But when you are in it, no matter where you are and what you do, it is appropriate and comfortable, and every object and scene shows the emotion through the participation of the activity, and the emotion changes with the activity. In this way, the home is the form expressed by the inner world and carries my needs. In turn, this form nourishes and strengthens me with concrete physical states and constantly clarifies my spirit. I hope that everyone can find their own home, complementary to each other and see each other.

▼走廊,corridor

▼浴室,bathroom

▼一层平面图,first floor plan

▼二层平面图,second floor plan

▼剖面图,sections

项目名称:家的理想状态
设计方:西安本末装饰设计有限公司
公司网站:www.benmosheji.com
联系邮箱:1501904379@qq.com
项目设计 & 完成年份:2017-2019
主创及设计团队:陈海及本末设计团队
项目地址:西安市雁塔区丈八东路
建筑面积:198㎡
摄影版权:本末设计
品牌:松木、水磨石、水泥质感涂装

More:西安本末装饰设计

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment