Red House, China by Trim Architecture Group

”Color reconstruction” and “component insertion”

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 TAG建筑设计 予gooood分以下内容更多关于:Trim Architecture Group on gooood
Appreciation towards Trim Architecture Group for providing the following description:

上海半岛1919园区前身是民族资本家聂云台创建的“大中华纱厂”,建国后更名为“棉八厂”。设计是原工人居住里弄的一间,保留了里弄典型的长进深、窄面宽的天井式布局特征。

Park of Peninsula 1919, Shanghai, was formerly Greater China Textile Mill founded by Nie Yuntai, a national capitalist, in 1920s. In 1950s, it was renamed the 8th Textile Mill. Our site was a worker’s dormitory in Linong, a traditional residential lane neighborhood in Shanghai. It is featured with a typical courtyard layout of Linong.

▼建筑外观,exterior view ©吴冠中

建筑的新功能是提供定制化瑜伽服务的私人工作室,改造需要兼顾私密性及高品质的双重需求。设计希望通过“色彩再造”与“构件插入”的方式,在保持里弄原有空间特色的同时,对空间进行重新分割与塑造。

The renovated building will serve as a private studio providing customized yoga services. New design needs both privacy and high quality. TAG intends to reshape the space while maintaining the original space features of Linong through “color reconstruction” and “component insertion”.

▼轴测图,axonometric

 

色彩 | Color

设计选取了瑜伽发源地印度红白石材砌筑的空间原型,经建筑南北窗、天井、天窗等不同的光线渲染,营造出瑜伽所需的静谧、神圣的空间氛围。设计将走道、楼梯等构件塑造为红色,创造在建筑中穿行、停留的空间序列。

TAG selects red and white which are typical colors in India, the birthplace of yoga. The colors in space rendered by light from windows and skylight create quiet and sacred atmosphere of yoga. Walkway, stair and other components are colored in red, provides a sequence of spaces to roam and stay.

▼一层走廊,walk way on the ground floor ©吴冠中

 

构件 | Component

设计采用“构件插入”的方式,保留了原有建筑的空间逻辑。一层空间插入U型走道,区分了入口廊道和普拉提训练室,并在低于1.4米视线高度设置水平长窗,避免两侧视线干扰的同时,做到了空间的分而不隔。吧台、长沙发与U型走道拼合,服务于两侧的廊道和训练室。

TAG chooses to insert a series of components instead of changing the existing spatial logic of Linong. A U-shaped walkway is inserted on the first floor. It divides the entrance corridor and Pilates training room. A horizontal long window is placed at the height of 1.4 meters, lower than the sight height, to keep the privacy of Pilates room. The public and private spaces are defined with an open separation. A reception bar and a long couch combined with the U-shaped walkway serve both the entrance and training room.

▼入口廊道和普拉提训练室
the entrance corridor and Pilates training room ©吴冠中

红色廊道延续到楼梯间,梯井下方插入一人冥想处。楼梯等红色构件包围的空间氛围随着自然光线的变化时时不同。

The red walkway leads to the staircase. A meditation place is inserted under the staircase. Atmosphere in the space surrounded by red components varies all the time according to changing of natural light.

▼楼梯和冥想空间
the staircase and the meditation place ©吴冠中

二层瑜伽训练室原本是4.5米高度的坡屋顶空间,设计通过平坡结合的吊顶构件与室内照明相结合,保留了原坡屋顶特征的同时塑造了多层次、立体化的近人空间感受。

The yoga training room on the second floor was originally a sloping-roof space with a height of 4.5m. A ceiling combining flat and slope is added with lighting. It preserves characteristics of the original sloping roof, and creates a multi-level and stereo space in approachable and comfortable scale.

▼瑜伽训练室,yoga training room ©吴冠中

▼天花板细节,ceiling view

设计将盥洗、更衣等零碎功能通过一个筒形构件包裹起来,波纹板的肌理结合北向天窗的光线,突显了圆弧形构件的空间体量感。

The design integrates functional spaces, such as restroom and changing room, into one. Light from the north skylight reflected on the texture of the corrugated plate highlights the spatial volume of the cylinder component.

▼更衣室和天窗,change room and skylight

▼平面图,floor plans

▼剖面图,section

项目名称:喜提瑜伽馆
设计方:TAG 建筑设计
公司网站:http://www.t-a-g.cn
联系邮箱:info_tag@163.com
项目设计 & 完成年份:2020
主创及设计团队:汪妍泽
项目地址:上海市宝山区淞兴西路258号半岛1919文化创意园3号楼
建筑面积:136㎡
摄影版权:吴冠中
客户:喜提瑜伽馆
品牌:立邦-水性墙面漆,诺贝尔-镜面地砖,凯辉-地毯

More: TAG建筑设计更多关于:Trim Architecture Group on gooood

 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment