Men in Black by XS Studio for compact design

A 44-square-meter apartment for two tenants

Project Specs

Location:
Materials:

感谢 XS Studio for compact design 对gooood的分享。更多关于:XS Studio for compact design on gooood.
Appreciation towards XS Studio for compact design for providing the following description:

你是否注意到,大多数小户型的公寓都是以白色为主的?而在本案中,黑色元素却为44平方米的空间带来了意想不到的效果。这间公寓位于特拉维夫市中心的一栋保护建筑内,拥有非常高的天花板。公寓的主人是一对事业有成的夫妇和他们的狗。公寓所在的建筑建造于1931年,设计者是Dov Hershkowitz。后来由Bar-Orian在2017年重新设计。虽然建筑面积很小,高大的天花板却带来宽敞的感觉。如果说打造44平方米的双人公寓还不足以构成挑战,那么还需要意识到另外一个问题:公寓约有12平方米是不可移动的隔墙。因此,设计要尽可能地使剩余的空间变得开放。

Have you ever noticed that most small apartments seem to be white? In this 44 sqm apartment, the choice of black veneer proves the strong effect a dark color has on a small space. The apartment, located in a beautiful preserved building with high ceilings in the center of Tel Aviv was designed for a couple of successful career men and their dog. The apartment is located in a building at the city center with preservation status. Architects: Dov Hershkowitz, 1931. Bar-Orian, 2017. Despite the small floor area, the high ceiling of the apartment gives a sense of spaciousness. As if the challenge of a 44-square-meter apartment for two tenants wasn’t enough, about 12 square meters are non-movable shelter room walls. Hence, it is important for the rest of the space to be as open as possible.

▼公寓概览,overview

▼客厅,living room

▼厨房区域,kitchen area

为了避开隔墙,功能空间被分布在主要起居空间的两侧:一侧是厨房和沙发,另一侧是黑色的整体立柜。房间最内侧是一面宽阔的玻璃窗,为公寓带来充足的光线和城市视野。在公共空间,巨大的木制立柜覆盖以黑色的饰面,容纳了酒吧、音响系统和空调等设备。立柜上的架子则用于摆放书籍、收藏品、电视和工艺品等。入口处还设有一个形如“钢管舞者”的小柜子。纵向高度在整个空间中起到了关键性的作用。嵌入厨房立柜的梯子能够让使用者轻松触及到厨房两侧较高的储物空间。

In order to avoid partitions, the functions are located on both sides of the main living space: the kitchen and sofa on one side and the dark cabinetry on the other. At the far end of the space a wide glass window brings the urban landscape and light into the apartment. A huge wooden cabinet covered with black veneer accompanies the public space. The cabinet stores functions such as a liquor bar, audio system, air conditioning and more. Books, collections, television and ornaments are displayed on the cabinet’s shelves. On the entrance side, the cabinet makes room for “the Pole Dancer”. Height plays a significant role in the feeling of this space and its use. A ladder embedded in the kitchen Cabinet allows easy access to the high storage in the kitchen and cabinet on both sides.

▼覆盖以黑色饰面的木制立柜定义出公共空间,a huge wooden cabinet covered with black veneer accompanies the public space

▼立柜细部,detailed view

▼小酒吧,liquor bar

 

“钢管舞者” | “The Pole Dancer” 

“钢管舞者”,即入口处的旋转立柜,是最先被设计出来的元素之一,在定义入口的同时免于带来阻隔的感觉,并且能够起到引导视线的作用。这座立柜使用了金属网面、镜面、钢架以及黑色薄木板等轻盈通透的材料。围绕枢轴旋转的体量为其带与其他固定家具不同的动态感觉。从功能上看,“舞者”的一面可作为衣架,或用于放置钥匙、报纸、信件等杂物;另一面则是穿衣镜。

The pivoting entrance piece was one of the initial lines sketched for the apartment. We searched for a lite element that would define the entrance and wouldn’t block it. The piece gives a filtered initial look into the kitchen and directs the view through the living room to the outside. The pole dancer is made of lite and airy materials (steel mesh, mirror, steel and very little dark veneer-covered wood) which almost completely conceals it. Additionally, it spins on a pivot, creating a dynamic and lite feeling unlike the other furniture, which is heavy and fixed to the walls. Functionally, one side of the dancer has a place for hanging coats, putting down the keys, newspapers and mail, and on its other side, a mirror.

▼“钢管舞者”是位于入口处的旋转立柜,”The Pole Dancer” , a pivoting entrance piece

   

▼细部,detail

空间越是有限就越要物尽其用。由于业主夫妇并不经常做饭,设计师尽可能缩小了厨房的台面。另一方面,业主还喜欢一边做饭一边谈话,因此厨房的台面上设置了可移动的木板,能够同时扩大做饭和用餐的空间。

In such a small apartment every square-meter counts. Since the tenants don’t cook a lot, we created a minimal working surface in the kitchen. On the other hand, the tenants said that when hosting, they like to cook and be part of the conversation. Therefore, the moving wooden plate on the kitchen’s work surface allows more seating space and more work space at the same time.

▼厨房的台面上设置了可移动的木板,the moving wooden plate on the kitchen’s work surface allows more seating and working space

浴室设置在入口附近的公共区域。为了引入更多自然光,其墙壁上设置了圆形的磨砂玻璃窗,顺便还与对面的“舞者”形成呼应。洗衣机和干衣机设置在浴室洗手池下方,以便为厨房留出更多空间。

The bathroom is in the common area near the entrance. In order to allow some natural light, we created a large circular window with frosted glass. The window complements the unique appearance of the rotating furniture. In order not to waste valuable kitchen space, the washing machine and dryer were placed in the bathroom under the sink.

▼洗衣机和干衣机设置在浴室洗手池下方,the washing machine and dryer were placed in the bathroom under the sink

公寓中仅有一间卧室,被称为“保险箱”,面积约10平方米。这是在不影响公共区域质量的情况下放置卧室的唯一选择。鉴于业主需要一个舒适且能够存放大量衣物的卧室,设计师围绕着床设置了一体化的立柜,用于存放衣物和各类家居用品。

The only bedroom in this small apartment is the Mamad (safe room), about 10 sqm. This was the only option to place a bedroom without compromising the quality of the common area of the apartment. So, when the tenants asked for a cozy bedroom with plenty of room to store clothes, the need for flexibility within this predefined space arose. This need created a piece of furniture that envelops the bed and goes on to another side to store clothes and other household items.

▼卧室,bedroom

▼围绕床设置的一体化的立柜,a piece of furniture envelops the bed and goes on to another side to store clothes and other household items

▼公寓楼外观,apartment building exterior view

▼平面图,plan

▼立面图,elevation

▼旋转立柜轴测图,axon of the “The Pole Dancer”

▼旋转立柜平面图和立面图,plan and elevations of  “The Pole Dancer”

Project size:44 m2
Completion date:2018
Building levels:1

More:XS Studio for compact design。更多关于:XS Studio for compact design on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment