Hangzhou Urban Planning Documentation Center by Steven Holl Architects

Basing on the concept of Shan-Shui, meaning mountain and water

Project Specs

Location:

非常感谢Steven Holl Architects 将中英文文字介绍及项目图片授权给gooood发行。更多请至:Steven Holl Architects on gooood
Appreciation towards Steven Holl Architects for providing the following description:

/wp-content/uploads/2011/01/ef600dd1363b0885b9e32f56233b6baa.jpg  

/wp-content/uploads/2011/01/d7b72e18a87f4d07d79bdbf2a100e397.jpg

Steven Holl Architects Wins First Prize in International Tourism Complex Competition in Hangzhou, China

New York, NY: February 11, 2010 – Steven Holl Architects has been awarded first prize in the design competition to redevelop the site of the oxygen and boiler plants in Hangzhou,China. Steven Holl Architects’ design won first place, Herzog & de Meuron won 2nd place, and DavidChipperfield Architects was selected as 3rd place winner by a nine-member international jury consisting of Thom Mayne, Wolf D. Prix, Ralph Lerner, Terence Riley, Adolf Krischanitz, Rusio Barbara, Zheng Shiling, Pan Gongkai and Wang Jianguo.

This master plan includes residential towers, and international urban exposition center, and integrates functions like an art gallery, restaurants, and performance and exhibition spaces.The scheme, based on the concept of Shan-Shui, meaning mountain and water, builds on Hangzhou’s relationship with West Lake. At the heart of the bow-tie plan is an Earth and Water Tower, which act as a vertical gathering of the water and mountain zone. From this central position in the large site, one tower branches north towards tributary forms approaching the oxygen sector while the other branches south toward landscape forms at the boiler sector.The north half of the plan is characterized by a new zone of recreational waterstrips, offering a variety of housing types, and Lantern Towers, which take inspiration from the old stone lanterns in West Lake. Setting “fire over water,” photovoltaic glass curtain walls gather the sun’s energy during the day, while at night one elevation of each tower glows, reflecting the day’s energy in the water.

In the south plan, a tilted landform of natural grasses is punctured for light. Hovering over a large public water garden, the structure is a dodecahedron truss which contains a hotel, restaurants and cafes. Within the minimally restored shells of the oxygen and boiler plants, new experimental architectural forms, designed by a variety of artists and architects, take on functions of cafes, bars,and exhibit or performance spaces, and allow for a flexible programmatic plan which can take adjustments over time.

The project will be led by Steven Holl and Li Hu, partner in charge of Steven Holl Architects’ office in Beijing. Having recently completed the award-winning Linked Hybrid in Beijing and Horizontal Skyscraper in Shenzhen, the office is currently also working on the Triaxial Field, a pavilion in Xixi-wetland of Hangzhou, and the Sliced Porosity Block, a mixed-use development of 300,000m2 in the center of Chengdu which is scheduled to open in 2012.

 

PROJECT TEXT

A vertical gathering of the overall “bow tie” plan into a Water and Mountain tower alludes to the spirit of Hangzhou. From this central position in the large site, one tower branches towards tributary forms approaching the Oxygen sector while the other branches toward landscape forms at the Boiler sector.

There are six large-scale elements which hover between landform and architecture. The new elements intersect and transform the existing factory buildings; invigorating them with new programs.

1. Water Tower
A round tower rising from a water pond branches out to provide pedestrian circulation to the North. This glass tower houses offices with retail space at the base and a restaurant and event space at the top.

2. Canal Spreaders
A new zone of recreational waterstrips, parklike and open to views from the main highway, identifies the center of the whole project. Thin buildings offer a variety of housing types: Live/work lofts for artists in residence, service apartments and boutique design hotels can be found in this new green zone of trees and waterscape.

3. Lantern Towers
The lantern towers take inspiration from the old stone lanterns in West Lake, setting “fire over water.”Photovoltaic glass curtain walls gather the sun’s energy during the day. At night, one elevation of each tower glows via special Fresnel glass, reflecting the day’s energy in the water. One loft apartment per floor is connected by an elevator to collective lobbies below the pond. Health club, spa, retail shopping and parking levels connect the lower levels.

4. Green and Glass Arcs
Piercing the oxygen plant building walls, green arcs provide functional connections and service programs such as cafes, W.C., bicycle storage and information kiosks. These low and light-weight glass arcades have open sides and green roofs.

5. Mountain Tower
At the center of the site, the Mountain Tower is joined via an escalator bridge to an event space at the top to the Water Tower. This tower of translucent ceramic skin and green roofs branches to a landscape of faceted green mounds at the Boiler buildings. A hotel with service apartments has an event space and restaurant at the top and retail space on the lower level.

6. 3D Park
At the far west of the Boiler buildings, a tilted landform of natural grasses is punctured for light. Hovering over a large public water garden, the structure is a dodecahedron truss which contains a hotel, restaurants and cafes. In events where the large Boiler building is used for an Expo, the water garden has a platform floor allowing for it to be used as an exhibition and grand entrance.The design proposes different scenarios for the reuse of the existing boilers and oxygen buildings but leaves the exact locations open for program flexibility.The basic renovation strategy is to clean and minimally restore the existing building shells, inserting a new ground floor with radiant heat and cooling connected to geothermal wells. This will provide an economic and sustainable temperature climate for the buildings.Within the minimally restored shells of the Oxygen and Boiler plants, new experimental architectural forms,designed by a variety of talented artists and architects, may take on functions of cafes, bars, and exhibit or performance spaces. The strategy of keeping the basic industrial shells raw and articulating interior pavilions will allow for interior variety. In addition, it allows for a flexible programmatic plan which can take adjustments over time.

While the fusion of landscape and architecture characterizes all the new elements of the overall plan, the old factory building shells provide a perfect space for new experimental designs that will attract a wide variety of visitors; a balance of the spirit of old Hangzhou with an avant-garde embrace of the future.

/wp-content/uploads/2011/01/f42143ef2422a6408b92f0639d43b612.jpg

斯蒂文·霍尔建筑师事务所赢得中国杭州《杭氧·杭锅地块国际旅游综合体》竞赛

纽约,2010 2 11 日: 斯蒂文·霍尔建筑师事务所荣获重建中国杭州杭氧杭锅地块的设计竞赛第一名。由九位成员组成的国际评审团评选出斯蒂文·霍尔建筑师事务所的设计方案第一名,赫尔佐格和德梅隆建筑事务所(Herzog & de Meuron)、大卫·奇普菲尔德事务所(David Chipperfield Architects)分获二、三名,评审委员为湯姆·梅恩 (Thom Mayne) 、沃爾夫··普瑞克斯 (Wolf D. Prix) 、拉爾夫·勒納 (Ralph Lerner) 、泰倫斯·萊利 (Terence Riley) 、阿道夫·克利尚尼茲 (Adolf Krischanitz) 、魯西歐·巴伯拉 (Rusio Barbara) 、鄭時齡、潘公凱以及王建國。

此项目总体规划包含住宅塔楼,国际城市博览中心,集艺术画廊、餐厅、演艺和会展等功能于一体的空间。此设计方案由山水概念延伸而出,建立在杭州与西湖关系上。在蝴蝶结形基地的中心位置,山之塔和水之塔垂直交汇,一座塔楼转折分支,流向杭氧原址的区域;另一座塔楼引向杭锅原址,成为该区起伏的景观地形。

基地北边是个休闲的平行运河区,提供了多种户型与西湖石灯塔中汲取灵感的灯塔群,架构了水中火的景观,夹有太阳能光伏片的玻璃幕墙在白天收集太阳能,到了夜晚每一座灯塔的一面都会透过菲涅耳玻璃发光,将白天收集的能量反射至水中。

基地南面是一个种植了天然草坪的倾斜地形为了采光被穿透。跨越一个大型的公共水院,这个建筑用了威尔费兰十二面体桁架结构,包含了酒店,餐厅和咖啡厅等功能。

在杭氧和杭锅厂房外框的简单修复后,众多有才华的艺术家和建筑师设计的实验性的新建筑形成,承担了咖啡厅,酒吧,展览和表演空间的功能,且允许了项目策划功能的灵活性,可以随时间的推移进行调整。此项目将分别由斯蒂文·霍尔以及其北京事务所合伙人李虎负责领导。近期完成地获奖项目有北京当代MOMA-连接复合体以及水平摩天楼的深圳万科中心,事务所目前正设计杭州西溪湿地的三轴场域以及来福士广场位于成都中心30 万平米的多功能混合建筑群体,计划于2012 年完成。

/wp-content/uploads/2011/01/64bdf7cc7f9d597fa2e686631c491ae6.jpg

/wp-content/uploads/2011/01/e62f9424136189345390120d1ba8e818.jpg

/wp-content/uploads/2011/01/9be953ff0f6fc04a2d9916bf7ebc28b1.jpg

▼运河透视

/wp-content/uploads/2011/01/26ab6cce2c94fd42e0d81c9be2ba0f3c.jpg

▼音乐厅内部透视

/wp-content/uploads/2011/01/d22ad9bef109f2294bc4502f88cf2990.jpg

Steven Holl Architects
Steven Holl, Li Hu (design architect)
Li Hu (partner in charge)
Garrick Ambrose, Human Tieliu Wu, Lan Wu (project architect)
Francesco Bartolozzi, Guanlan Cao, Rychiee Espinosa, Nathalie
Frankowski, Kelvin Jia, Fiorenza Matteoni, Lautaro Pereyra,
Filipe Taboada, Asami Takahashi, Dimitra Tsachrelia (project team)
 
young architect pavilions
Michael Bell
Peter Lynch
MOS
Francois Roche
 
graphic consultant
Lisa Maione
 
FACT SHEET
program mixed use: cultural/expo, residential, offices, hotel, retails,restaurants, cafes
project type competition
building area (square) 2960075sf/275000sm
site area 840341f/256136m

More:Steven Holl Architects,更多请至:Steven Holl Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment