Gao Zhuo Zi Di Ban Deng noodle restaurant, China by Damai Interior Design

A modernist restaurant with the taste of Guanzhong delicacy

Project Specs

Location:

非常感谢 大麦设计 予gooood分享以下内容 。
Appreciation towards Damai Interior Design for providing the following description:

 

“他大舅他二舅都是他舅, 高桌子低板凳都是木头……”

这是一家世代经营西北面食的家族面馆,取名”高桌子低板凳”,源自《白鹿原》中的一曲秦腔,格调古朴、荡气回肠。抒的是这片土地的血性与豪迈,写的是浮生海海的循环和轮回。本着这样的初衷,一个萦绕着关中烟火味道的现代主义餐厅应运而生。

This is a family noodle restaurant which has been running noodles in Northwest China for generations. It is named high table and low bench. The name originates from the Qin Opera in “White Deer Plain”. It has a simple style and resounding ileum. It expresses the courage, uprightness and heroism of the land,writing the circulation and reincarnation of the floating sea. With this original intention, a modernist restaurant with the taste of Guanzhong fireworks came into being.

▼餐厅概览,project overview

作为在成都开的第二家分店,品牌升级的形象展示是本案的一大核心,设计师运用现代建筑思维方式,从西北人文中提炼出设计元素,并延伸出有规律的形体,来构筑空间的关系。摆脱缭乱,冲破黯淡,让古老的食品在时代背景下迭代创新。

从入口看去,黑色的主调神秘中带着层层深入的空间美感。将金属条堆叠、错置,营造出层次分明的视觉效果,并通过添加点光源装置重新架构空间,使其与周围相邻的店面区分开来。安静的内部与喧嚣的外界在空间中形成一种拉扯感,一推一拉之间,两股无形的空间力量将过往行人吸引入内。

As the second branch restaurant in Chengdu, the image display of brand upgrading is the core of this case. Designers use modern architectural thinking mode to extract design elements from Northwest Humanities, and extend a regular form to build the relationship between space. The design gets rid of the confusion, breaks through the gloom, and let the old food innovate iteratively in the context of the times.

Seen from the entrance, the black theme is mysterious with deep spatial aesthetics. The metal strips are stacked and staggered to create a distinct visual effect, and the space is re-structured by adding point light devices to distinguish them from the adjacent stores. The quiet interior and the noisy exterior form a pulling feeling in space. Between push and pull, two invisible spatial forces attract passers-by.

▼入口处堆叠的金属条营造出层次分明的视觉效果,the metal strips in the entrance are stacked and staggered to create a distinct visual effect

走进前厅,整个空间以完全开放的形式对外呈现。厨房根据制作食物的不同分成了三个区域,以材料的特性诠释核心内涵,让观者游走在虚实之间,沉浸于真实与想象的交界地带。

Entering the lobby, the whole space is presented to the public in a completely open form. The kitchen is divided into three areas according to the difference of food production. The core content is explained by the characteristics of materials. The viewer walks between the virtual and the real and immerses himself in the boundary between reality and imagination.

▼从内部用餐区望向入口,view to the entrance from the internal dining area

以坐在低板凳堂食肉夹馍的档口为起点,斑驳的原木台面在微妙的灯光映衬下,氤氲着温暖柔和的绒光。在立面的表现上,运用大块面与麦穗几何图案,堆叠丰富的空间底蕴,给人耳目一新的感官体验。左手边的泡馍与面点制作展示区,将不经雕琢的岩石堆积在金属编织的格栅外,营造出不加修饰的造型视觉,彰显西北地区的粗犷奔放的民俗特色。

Starting from sitting in the low bench hall with meat and steamed buns, the mottled wooden countertops are warmly and softly flushed with delicate lights. In the aspect of elevation, we use the geometric patterns of large area and ear of wheat to stack rich spatial details and give people a fresh sensory experience. Uncarved rocks are piled up outside metal braided grilles to create the unmodified plastic vision, which highlights the rugged and unrestrained folk characteristics of Northwest China.

▼经雕琢的岩石堆积在金属编织的格栅外,the uncarved rocks are piled up outside metal braided grilles to create the unmodified plastic vision

透明的玻璃橱窗与黑色体块产生虚实的掩映,切割出比例得宜的空间尺度,同时,也创造了视觉绝佳景深效果。沿着后侧烹制西北小吃的胡同巷子一路前行,进入到后面的就餐主厅。主轴线的格局设计,利用空间之间流畅的动线与机能,为多样化的用餐需求提供了足够的可能性。灯光与墙边体块、线条造型的交织,投射在熏黑的烟火墙面的光影感,让整个空间产生更加丰富的层次,呈现出充满工业气息的新风貌。

The combination of transparent glass window and black block produces a virtual and realistic visual effect, cutting out a space scale with appropriate proportion, and at the same time, creating the excellent visual depth of field effect. The interweaving of light, wall block and line shape makes the whole space produce more abundant layers and presents a new style full of industrial flavor.

▼就餐主厅,main dining area

▼灯光与墙边体块、线条造型的交织让整个空间产生更加丰富的层次,the interweaving of light, wall block and line shape makes the whole space produce more abundant layers and presents a new style full of industrial flavor

▼天花细部,ceiling

吊顶的原型是西北建筑的人字顶,在这里,设计师将抽象的艺术表达转化为可感知的空间意象,连绵起伏的天花仿若匠人手中缓缓抻开的面条,不仅是简单的艺术表达,也是对原有空间局限性的消解,更是对品牌印象的无形渗透。随着室内光影的律动,诠释出传统与现代交汇的和谐之美。

The prototype of indoor ceiling is the herringbone roof of Northwest architecture. The designers transform abstract artistic expression into perceptible spatial image. The continuous and undulating ceilings like the noodles in the hands of craftsmen. It is not only a simple artistic expression, but also a solution to the limitations of the original space. Even it is an invisible penetration of the brand impression. With the rhythm of indoor light and shadow, it interprets the beauty of harmony between tradition and modern.

▼连绵起伏的天花仿若匠人手中缓缓抻开的面条,the continuous and undulating ceilings like the noodles in the hands of craftsmen

▼灯光与墙面细部,lighting and wall surface

坐于席间,宽大的落地玻璃幕墙上印刻着高桌子图案,直白地呼应“高桌子低板凳”的店名,借着自然光线与铜色金属吊灯的映照,散发出独特的魅影。窗外是熙熙攘攘的现代都市万象,客人可以清晰地看见室外川流不息的往来人群,在相对安静的空间中,享受一年四季轮换交替的宜人景观。

▼落地玻璃幕墙上印刻着高桌子图案,the glass facade is decorated with patterns of “tall tables”

▼空间细部,detailed view

▼灯具细部,interior detailed view

▼平面图,plan

项目名称:高桌子低板凳面馆
项目地址:成都太古里金融汇
设计单位:杭州大麦设计
主创设计师:吕靖
辅助设计师:周佳峰
开放时间:2018.06
项目面积:150平米
摄影师:贺川

Project Name: Gao Zhuo Zi Di Ban Deng
Project Location: Chengdu, China
Company Name: Damai Interior Design
Chief Designer: Black Lv
Assistant Designer: Jiafeng Zhou
Completion Date: June 2018
Project Area: 150 square meters
Photographer: He Chuan

More:大麦设计