Florentine Tel-Aviv Apartment by Jordan Weisberg Architecture

Living space in two color palettes and two atmospheres

Project Specs

Location:

感谢 Jordan Weisberg Architecture 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Jordan Weisberg Architecture on gooood.
Appreciations towards Jordan Weisberg Architecture for providing the following description:

如同Jordan Weisberg大多数的项目一样,在Florentine项目开始时,建筑师与业主进行了沟通联络。经过一系列对话、色彩情绪板讨论和分享,业主与建筑师达成一致:对公寓内部进行特殊的拆解,塑造新的空间,加强公寓两层的区分。复式公寓分为两层,每层面积约为40平方米,露台面积25平方米。公寓位于特拉维夫南部的Florentine区,主要居住人口为工匠和年轻的艺术家。公寓的不同空间需要尊重和反映建筑包豪斯风格与现代建筑极简线条融合的精神。Jordan 解释道:“除了在建造前与业主进行细致特别的团队合作,考虑项目所处环境和我们工作的环境也很重要。在对不同的体量进行有趣的操作之前,首先要尝试理解它们,然后决定是否突显它们。”

Like for most of Jordan Weisberg’s projects, the Florentine project began with a meeting and a mutual connexion with the client. After various conversations, moodboards and sharings, the client and the architect arrived at a unique breakdown of the volumes for a new partition of the spaces with an enhancement of the dichotomy of the two apartment floors.The apartment, a duplex, is composed of two floors of approximately 40m² each and a terrace of 25m². It’s located in the district of Florentine; an area in southern Tel Aviv in movement and inhabited mainly by artisans and young artists. The different spaces had to respect and reflect the architectural spirit, a mix of Bauhaus style and contemporary buildings with minimalist lines. Jordan explains: “In addition to the unique and specific team work with the client before the building up, it was also necessary to consider the environment that hosts the project and around which we had to work. Before having fun with the different volumes, it was necessary first to try to understand them and then decide to assume them or not.”

▼包豪斯风格与现代建筑极简线条融合的空间,space is in a mix of Bauhaus style and contemporary buildings with minimalist lines

在相同的情感和实践层面上,空间依据建筑师的本能来划分,主要是被从东到西跨越整个公寓的不同“视角”所驱动。从这里可以看到特拉维夫的现在和未来:正在建造的办公塔楼和住宅,也能够看到特拉维夫的过去:那些低矮的包豪斯风格公寓建筑,大约3~4层高,被涂刷为粉色和黄色。业主要求设计建立在色彩丰富、光线充足和对Florentine地区精神的充分重视上,同时希望这两层有两种截然不同的氛围:一层的作为接待区的大起居室和更具亲密感的二层空间。建筑师面临的挑战是首先用一个小的直跑石头楼梯将这两层连接起来,然后在不破坏它的情况下进行改造。

Putting on the same level emotions and practice, the new partition of the space came instinctively for the studio and was mainly driven by the development of the different “views” that offers the crossing apartment from East to West. There are views of both today’s and tomorrow’s Tel Aviv, consisting of office towers and homes, and both yesterday’s Tel Aviv with these low-rise apartment buildings, the 3-4 floors Bauhaus style with pink and yellow shades. The brief of the client was based on colourful envies, lights and a strong respect of the spirit of the place and the neighbourhood of Florentine, the client wanted to give to the two floors two distinct atmospheres: a large living room “reception” on the first level and upstairs, something more intimate. The challenge for the studio was first to have these two levels connected by a small straight stone staircase and then remodel it without distorting it.

▼一层作为接待的起居室,a large living room “reception” on the first floor

▼起居室内细节,details in the living room

一层独特的体量构成和组织了整个居住空间。这个体量内部包括卫浴设施、入口空间、厨房、餐厅和起居室。建筑师设计了一个原始、简单和令人愉悦的空间体验,并巧妙地塑造了内部的光影和清新色调。穿过竹子百叶窗的阳光随时都能轻柔地照射着清新的房间。最后建筑师设计了大的窗户来与外部景观和周边建筑遗存建立联系。

On the first floor there’s a unique volume that structures and organises the global living space. This volume, which contains the sanitary facilities, links and harmonises the entrance, the kitchen, the dining room and the living room. The studio has opted for a raw, simple and sensual universe with a subtle game between light and refreshing tones. Moreover sunlight, subtly filtered through bamboo shutters, is even invited at any time to embrace the freshness of the room. Finally, large openings have been designed to enhance the outward views and surrounding built heritage.

▼清新色调的厨房区,kitchen in a refreshing tones

▼起居室与厨房之间的用餐区,dinning area between living room and kitchen

▼厨房台面细部,detail of the kitchen counter

自然色调让一层空间返璞归真。分隔空间的弧线墙为原始体块带来了柔软和愉悦感。展现包豪斯精神的玻璃体块在白天通过引入自然光线消隐了自身,尤其是在洗手间内部。夜晚,它们“活跃”在空间中,唤醒土壤与物质,这是一个可以逃避烦扰和尽情梦想的空间。

With its natural palette this first floor goes back to the basics. The curved wall dividing the space brings softness and sensuality to the raw volume that contains it. Then, the glass blocks, like a nod to the Bauhaus spirit, blur the tracks by bringing natural light during the day – especially in the bathroom – while they “get active” in the evening to inhabit the space. Evoking the soil and the mineral, this floor allows an escape and a daydream.

▼分隔空间的弧线墙为空间带来柔软感,the curved wall divides the space and brings softness into the space

▼一层洗手间,bathroom on the first floor

现浇混凝土楼板是年轻建筑师使用的标志性材料,它连接了上下两层,优雅的支撑着两种不同氛围的空间。楼上布置了房间并且展现出另一种氛围:亲密感和旅行。

A concrete floor poured on site, one of the flagship materials of the young architect, links the two floors and elegantly supports the different atmospheres of the project. Upstairs, there are rooms and hosts another atmosphere: intimacy and travel.

▼楼梯连接两种不同氛围的空间,stairs link the two floors in different atmosphere

通过区分楼层鲜明的风格,展现和激发了业主两种不同的渴望。在这一层,Jordan Weisberg基本保留了公寓原有的布局,除了将原来的落地窗改为通往露台的额外通道,为空间提供了延伸到室外凉棚的阳台效果。通过这些不同的体验交织在一起,内部与外部、现实与幻想之间的界线逐渐消失。在这一层,建筑师采用的色调让人想起Negev沙漠或者特拉维夫地区立面颜色的拼贴,空间色调也受到摩洛哥和墨西哥的影响。在这一层空间中,颜色首先从黄色过渡到红色,穿过橘色后,紫色与葡萄酒红呼应,然后是惊艳的青绿色与绿色,最后慢慢融入到蓝色之中。

Through this dichotomy of the highlighted floors, the two desires of the client were revealed and stimulated. On this floor Jordan Weisberg has almost kept the original distribution of the apartment, apart from the opening with a second French window to give additional access to the large terrace and create a veranda effect to this room that extends the outdoor pergola. With these different universes intertwined, the boundaries between inner and outer and between reality and chimeras gradually fade away. On this last level we find a palette of colors sometimes evoking the Negev desert or via the patchwork of colors of the facades of Tel Aviv; but there’s also Moroccan or Mexican influences. On this floor, we go from yellow to red, crossing the orange, then purple meets the burgundy and finally the turquoise and green surprise us to bring us gently to the blue.

▼二层空间充满亲密感与旅行氛围,intimacy and travel atmosphere in the second floor

▼原有落地窗改为通向大露台的通道,French window is opened to give additional access to the large terrace

▼室外大露台,outdoor big terrace

▼二层另一间卧室,another bedroom on the second floor

▼二层洗手间,bathroom on the second floor

Jordan补充说:“作为工作室在特拉维夫第一个项目,我希望设计能够本土化。这在我们对材料的选择和与佛罗伦萨工匠的各种合作之中,特别是在墙面涂刷、木材加工、室内悬挂的贝壳和竹子天花板上都有所体现,这一特点也同样体现工作室特意设计定制的元素上,如灯具、木制家具、铝窗、厨房家具和室外竹子百叶窗上。在整个项目中,颜色使零散体量建立了联系,空间变得明亮、充满绿意、色彩丰富,给人惊艳和清新的感觉。像2018年为巴黎设计的BLITZ餐厅一样,JWA studio在材料和形式上追求与本土的对话:曲线对应直线,柔和的形状对应粗糙的实体材料,Florentine的项目再次呈现了直线、虚线、实体之间的完美平衡以及粗野与柔软物质间一种独特精妙的和谐。这已成为JWA的标志特征。”

▼清新自然色调的一层空间,first floor in natural palette

▼二层空间颜色首先从黄色过渡到红色,穿过橘色后,紫色与葡萄酒红呼应,然后是惊艳的青绿色与绿色,最后慢慢融入到蓝色之中,the color goes from yellow to red, crossing the orange, then purple meets the burgundy and finally the turquoise and green surprise us to bring us gently to the blue.

Jordan adds, “For the studio’s first project in Tel Aviv, I wanted to work locally. This will is reflected in our choice of materials and in various collaborations with artisans from the Florentine neighbourhood, especially for the coated walls, the work on the woods, the shell suspensions, and the bamboo ceiling; but also on the creation of custom-made elements specifically designed within the studio, such as lamps, wooden furniture, aluminum windows, kitchen furniture or the exterior bamboo shutters. Over the entire project, it’s the contribution of colour that structures and binds the fragmented volumes and make the spaces shimmering, green, colourful, surprising and refreshing.
 Just like for the BLITZ, a restaurant delivered in Paris in 2018, the JWA studio looked for dialogue with the place, the materials, the forms: a curve responds to a straight line, the softness of a shape meets to the roughness of a solid material. The Florentine project presents again a perfect balance between a line, a curve and a solid – a singular harmony refined and mineral allying brutality and softness, which has become the signature of the studio JWA.”

▼平面,plan

More:  Jordan Weisberg Architecture 更多关于:Jordan Weisberg Architecture on gooood