Double Core by Create+Think Design Studio

Family residence with two linear living spaces

Project Specs

Location:

感谢 创研空间 予gooood分享以下内容。更多关于:Create+Think Design Studio on gooood. Appreciation towards Create+Think Design Studio for providing the following description:

基地位于台北城中央,二十楼高,面宽十七米,六米宽的落地窗及阳台,七米宽的半腰窗,提供可鸟瞰户外的窗景,望向城南,望向台北盆地山峦。

The base is located in the center of Taipei City, 20 storeys high, 17 meters wide, with six meters wide French windows and balconies, seven meters wide half-waist windows, providing a bird’s eye view of the outdoor window view; looking south, you can see the mountain ranges of the Taipei Basin .

▼环境概况,context

 

Core I “书房是线形空间的轴心”
Core I “The study room is the axis of linear space”

沿着窗的是起居空间,书房,主卧室,以人字拼木质地板把靠窗的空间串连起,形成一线形空间;

Along the window is the living space, the study, the master bedroom, and the wooden floor with herringbone to connect the adjacent window space to form a linear space;

▼室内概览,overview

▼人字拼木质地板把靠窗的空间串连起来,the wooden floor with herringbone pattern connects the spaces alone the window

一侧以刻意不规律排列的金属框玻璃旋转门与起居空间连结,洞石书墙在此空间两端如同空间端景,风帆意象天花串连其间,错落摆设的家具,以随性不失秩序的设计元素及线条创造如在游艇般自在休闲氛围。

On one side, the metal frame glass revolving door is arranged in a deliberately irregular arrangement to connect with the living space. The travertine book wall is like a spatial end view at both ends of the space. The sail imagery is connected with the ceiling, and the furniture is arranged in a staggered orderly manner. The design elements and lines create a casual atmosphere like a yacht.

▼金属框玻璃旋转门与起居空间连结,the metal frame glass revolving door is arranged in a deliberately irregular arrangement to connect with the living space

▼从起居室望向书房,view to the study room from the living room

▼书房一端的洞石书墙,the travertine book wall in the study room

▼起居室一端的洞石书墙,the travertine book wall in the living room

另一侧以拉门与主卧连结,拉门开时与起居空间串连形成十七米面宽面向城南,引进最大量的光线与景色,可全室分享;閤时可以卧躺在配置朝窗外的床上独享这一片城市景观和围绕盆地的山峦景色。

On the other side, the sliding door is connected with the master bedroom. When the sliding door is opened, it is connected with the living space to form a 17-meter wide width facing the south of the city. The largest amount of light and scenery can thus be introduced, which can be shared in the whole room. Lying in the bed by the side of the window has exclusive views of the city and the mountains surrounding the basin.

▼书房一侧与主卧连结,the study room is connected with the master bedroom

▼主卧室内部,master bedroom

▼主卧朝向城市景观和山峦景色,the bedroom has exclusive views of the city and the mountains surrounding the basin

▼主卧浴室,master bathroom

▼地面细部,floor detail

 

Core II“中岛厨房是家庭的核心”
Core II “Kitchen island is the core of the family”

沿窗线形空间下方有另一线性空间,中岛厨房位于居中处,喜爱烹煮的一家人可在此区域各司其职,共同完成一顿餐食,这是家庭凝聚感情的核心位置和行为;中岛周围是与烹饪相关的收纳功能,深色木柜以U形围绕着中岛厨房和玄关,粗犷石皮的量体的入口衣帽间分隔出此二空间。

There is another linear space below the window line space. The kitchen island is located in the center. The family who loves cooking can perform their duties in this area and complete a meal together. This is the core position and behavior of the family’s feelings; around the island is a dark wood cabinet with cooking-related storage functions. The U-shaped kitchen surrounds the kitchen island, and the entrance cloakroom of the rough stone skin separates the two spaces.

▼中岛厨房位于第二个线性空间的中央,the kitchen island is located in the center of the other linear space

▼餐厨空间,dining area and kitchen

▼厨房台面细部,detailed views

  

另一侧则以深色木皮墙面延伸入内的公用浴室,并借由二樘拉门不同的开閤形成有独立卫浴的卧房设计,也因其位于大空间的边陲,色调可完全自由发挥,故以缤纷色彩形成儿童生活空间。

On the other side, there is a shared bathroom with a dark veneer wall extending inward into the bedroom separated by two sliding doors to form an independent bathroom for bedroom design. Since it is located toward the edge of the large space, therefore, the color tone can be liberally applied with colorful colors for the living space of children.

▼厨房一侧与公用浴室相连,the kitchen is connected to a shared bathroom

▼浴室内部,bathroom interior view

 

▼儿童生活空间,children’s room

 

“生活处处都是户外的景观”
“Living with outdoor view everywhere”

绝佳的景观是空间初始发想的线索,希望生活的任何行为都能与户外景观形成对话,无论是在沿窗的起居空间,主卧空间或是中岛厨房空间,家人相处或独处时,都有户外景观相伴,享受美好生活!

The superb landscape is a clue to the initial imagination of the space. I hope that any behavior in life can form a dialogue with the outdoor landscape, whether it is in the living space along the window, the master bedroom space or the second floor of the kitchen space, with family members together or alone. Enjoy your good life with the superb outdoor view !

▼户外景观与生活时刻相伴,the superb outdoor view is always associated with daily life

▼设计示意图,design concept

▼平面图,plan

案名:Double Core
位置:台北市
类型:居住空间
设计总监:何俊宏
设计公司:创研空间 Create+Think Design Studio
面积:总面积193.1平方公尺
(室内面积: 172.2平方公尺;景观阳台面积:9.5平方公尺;工作阳台:11.4平方公尺)
主要材料: 石皮,洞石,实木皮,铁件,玻璃,海岛型木地板,进口石英砖
摄影师:李国民

More:创研空间。更多关于:Create+Think Design Studio on gooood

Post a Comment