Breeze Market, Beijing, China by FON STUDIO

A clear short story in Qianmen old street.

Project Specs

Design Firm:
Location:

来自 未来以北工作室 对gooood的分享。更多关于他们:FON STUDIO on gooood.
Appreciation towards FON  STUDIO for providing the following description:

都说菜市场是城市生活的安慰剂。青菜、红绿果子、鲜肉和熟食铺展在一个个摊位上,人们游走其间,自然欣喜投入,若逛得舒畅,便与各色商家交谈砍价,为自己的三餐购些美好食材。

It is said that the market is a placebo for urban life. Green vegetables, red and green fruits, fresh meat and cooked food are placed on the stall, people can walk around and enjoy it. If they feel comfortable, they will talk to various businesses and bargain in order to get some delicious ingredients for the daily meals.

▼市场外观,external view of the market

夏日,我们受微风市集委托,设计改造位于前门西兴隆街区一座并不算太老的传统建筑。主理市集的朋友们都是热爱美食、钟情菜场的生活家,大伙的目标并非复制传统的菜市场空间,而是从优质食材、美食活动出发,为在此处生活的街坊和各地来的朋友们营造新鲜有趣的活动场所。

In this summer, Fon Studio was commissioned by the Breeze Market to design a traditional building in the Qianmen Xinglong District. The owners of market are the ones who love food and food market, the goal is not to duplicate the traditional market space, but to persue high-quality ingredients and food events and to create an interesting venue for local residents and visitors from all over the world.

▼项目位于老城区的传统建筑中,the market is in a traditional building in the Qianmen Xinglong District

房子原本由两个体貌趋近但于又不同时期建造的体块组成,且紧邻民居群落。对于一个复合型的市集而言,各个售卖业态的组合布置可谓重中之重,空间流线的梳理直接关系到人们的购物体验。回到设计的起点,为了实现在外观上对现有长向空间的整合,两个高低错落的白色体块用来连接建筑。这种关系延伸至室内,成为纵横错落的展示货架。相较街区原有古朴厚重的面貌,新改造的空间如其名,像午后微风拂面一样,为此处带来些许轻松的暖意。

The building is originally composed by two similar volumes built in different periods, and also close to local residential community. For a composite market, the most crucial thing is the combination of various selling formats, also the organization of flow is directly related to people’s shopping experience. Back to the starting point of design, in order to integrate the existing horizontal space of the facade, two white volumes are used to connect the building. This intervention is extended to the interior and becomes to be well-proportioned display shelves. Compared with the original quaint of the block, the newly-renovated space, like its name “breeze”, brings a little ease and warmth to the place.

▼项目外观,白色体块连接两栋老建筑,two white volumes are used to connect the building

▼立面细部,details of the facade

考虑到整个建筑想要营造的丰富轻松的空间氛围,首层各业态的排布呈现开放、半开放的组合,加之以充足的可移动货架,便打破传统菜市场常规布局,让进入市集的客人能感受到更多的展陈购物体验。借此,复合空间的属性也被放大,除日常市集状态外,未来还可承载各类关于食物,关于生活方式的展览、公共活动。

To achieve a rich space and relaxed atmosphere, the arrangement of first floor is combination of open and semi-open, with enough movable shelves to break the conventional layout of traditional market and let the guests experience more when shopping. In this way, the attributes of the complex space are also magnified. In addition to the daily status, the market is planned to hold exhibitions and public events about food and lifestyle in the future.

▼一层室内,各业态开放排布,interior of the first floor arranged in an open form

▼开放及半开放的货架让顾客可以获得更多购物体验,open and semi-open shelves provide rich shopping experience

南侧靠窗的部分,一段半透明状的深色楼梯通往二楼的美食活动空间。不同于首层丰富布局,二层用明快的构成、更充足的开窗和传统木结构结合,让市集提供与一层售卖有趣联结的多种可能性。开放厨房、可变的餐桌椅、以及书架的展示设计,让生日聚会、团体活动、美食课堂等都可在此进行。各个摊位采购新鲜食材,带到开放厨房为朋友家人烹制各类菜肴,让食物的热气和香味充当空间的底色。作为市集文化的延伸部分,这里人们更为独立的活动情境和一层开放的售卖情境同时进行,“烟火气”也便在新老对话的房子里碰撞出多种不同的图景。

▼靠窗部通往二层的楼梯,staircase to the second floor beside the windows

▼楼梯由黑色穿孔板组成,形成半透明的效果,black perforated plates give the staircase a translucent effect

▼穿孔板细部,details of the perforated plates

On the south part beside the window, a translucent dark staircase leads to the food event area on the second floor. Different from the rich layout of the ground floor, there are clear space arrangement, more open windows combined with traditional wood structure, so that the market offers many possibilities for interesting connection with the first selling floor. The open kitchen, variable dining tables and chairs, and shelves are considered for birthday parties, group events, gourmet classes and so on. Fresh ingredients can be purchased at each booth, and then brought to the open kitchen to cook a variety of dishes for friends and family, so that the heat and fragrance of the food serve as the “background” of the space. As an extension of the market culture, people’s independent activities and open sales happen here at the same time, “cooking smoke” is also helpful for varies scenes from the dialogue between old and new in this house.

▼正对楼梯口的木制展架,wooden exhibition shelves facing the staircase

▼二层过道,穿孔板形成的独特光影效果,corridor on the second floor, unique light shadow effects created by the perforated plates

▼开放厨房及就餐区,dining space with open kitchen

▼夜晚灯光效果,view of the dining space in the evening

▼洗手间,washroom

▼项目实际使用中的场景,people’s activities in the market

▼分解轴测图,exploded axonometric

▼一层平面图,first floor plan

▼二层平面图,second floor plan

项目名称:微风市集–前门老街区的一个清亮短篇
项目地址:北京东城区前门街道西兴隆街区
委托方:微风市集
设计单位:未来以北工作室
联系邮箱:fonstudio@163.com
设计团队:金波安李泓臻罗霜华
施工团队:北京世纪鑫星建筑工程有限公司
设计时间:2018.05-2018.08
完工时间:2018.11
项目面积:   240平米
摄    影:未来以北工作室
主要材料:   瓦楞钢板、多层樟子松板、不锈钢、穿孔铁板
主要品牌:   黄氏木业  瑞兴板材

Project Name: Breeze Market – A clear short story in Qianmen old street
Location:  Xi Xinglong Street  Dongcheng District ,Beijing, China
Client:  Breeze Market
Design Firm:    FON STUDIO
Project Team:    Jin Boan  Li Hongzhen    Luo Shuanghua
Design Date:   2018.05–2018.08
Completion date:  2018.11
Project Area:   240 ㎡
Photography:  FON STUDIO

More:未来以北工作室。更多关于他们:FON STUDIO on gooood

Post a Comment