CUN PANDA, China by CUN PANDA DESIGN

S-shape curves create a mild and powerful open office area

Project Specs

Location:

感谢 寸匠熊猫建筑设计 予gooood分享以下内容 。更多关于他们:CUN PANDA DESIGN on gooood.
Appreciation towards CUN PANDA DESIGN for providing the following description:

在中国80后设计界,有一位极具辨识度的设计师,因为形象和性格与熊猫极其相似,而被人亲切称作“熊猫奶爸”—林嘉诚。

In the post-80 interior design circle in China, there is an interior designer with great recognition. As the similar image and character of panda, he is affectionately called “panda daddy” — Lin Jiacheng.

▼视频,video ©寸匠|熊猫

从对设计一窍不通的小设计师,到与设计界著名设计师崔树先生一同创立寸匠熊猫品牌,设计师林嘉诚一直以童心未泯的饱满热情,专注于为儿童创造美好的生活环境。最近他亲自为团队设计的寸匠熊猫办公室,是他对过去入行设计10年的一次总结,也是面向新起点的开端。放弃了明晃晃的高楼大厦,在最贴近市井生活的沿街居民楼中,想用心感受城市脉搏,从而产出好设计。

Lin keeps focusing on creating wonderful living environment with childlike enthusiasm all the time, enabling himself to grow from a junior designer knowing nothing of design, to a copartner establishing PANDA brand with Mr. Cui Shu, who is a well-known designer in the circle. Recently he designed the PANDA office for the team personally, which is not only a conclusion of his past 10 years’ work in design, but also a beginning of a new starting point. He steps close to the residential buildings along the streets rather than the skyscrapers to sense the city, and consequently an inspiration stemming from the wandering occupies his mind.

▼敞开办公区全景,overview of the open office area ©GL YANG

为了让员工在一个耳目一新的环境里办公,把每天上班当作动力而不是负担,设计师在经历了无数次的思想冲击、解构和重组后,决定以高效协同、大量储物、自然放松、优美曲线等关键词,组成设计要点。空间平面呈规整的L型,设计师将空间所需的所有的不规整功能区如:卫生间、水吧一一隐藏,把最大的舞台留给办公。

In order to let employees work in a refreshing environment and take working everyday as motivation instead of burden, Lin decides to use Efficient Collaboration, Mass Storage, Natural Relaxation and Graceful Curve as key points of design after going through countless times of thought impingement, deconstruction and reorganization. The space plane is L-shaped. Lin hides all the space-needed irregular functional areas such as bathroom and water bar, leaving office with the biggest stage.

▼敞开办公区局部,把最大的舞台留给办公,partial view of the open office area, leaving office with the biggest stage ©GL YANG

▼敞开办公区局部,partial view of the open office area ©GL YANG

▼白色的办公空间,the office area in the white tone ©GL YANG

建筑设计师高迪曾经说过:“直线属于人类,而曲线归于上帝。”设计师专注于研究中国幼儿亲子空间设计,他将日常大量应用的曲线,沿用在自己的办公空间,营造一种温和而有力的空间氛围。同时,两条S型曲线的应用将工作区不同维度地进行切分,打破空间的呆板格局。超薄钢板与半圆墩支撑打造的趣味工作台,自然构化出不同工作属性的小场景,每个连接区域便是大家思维碰撞的舞台。自然地形成了不同工作属性的小区域。

Antoni Gaudí once said,” Straight lines belong to human, while curves belong to god.” Lin focuses on the Chinese parent-child space design. He designed his office with curve element, which is mostly used in daily, to create a mild and powerful atmosphere. At the same time, the application with two lines of S-shaped curves can divide the work area into different dimensions, breaking the rigid pattern of the space. The interesting office tables are made of ultrathin steel plate and supported by semi-circular pier, naturally forms a small area of different working attributes, and each connecting area is the stage for thinking collision.

▼敞开办公区局部,两条S型曲线的应用将工作区不同维度地进行切分,打破空间的呆板格局,partial view of the open office area, the application with two lines of S-shaped curves divides the work area into different dimensions, breaking the rigid pattern of the space ©GL YANG

▼超薄钢板与半圆墩支撑打造的趣味工作台,the office tables are made of ultra-thin steel plate and supported by semi-circular pier ©GL YANG

108个LED光源跟随工作台的路径而制作完成的S形吊灯,将空间再次切分,使原本低矮的楼层高度变化出不同的视觉感受。

The S-shaped chandelier made with 108 LED lights, which is following the path of the office tables, has divided the space again and made the low floor height to different visual perception.

▼LED光源跟随工作台的路径形成S形吊灯,the S-shape chandelier made with LED lights follows the path of the office tables ©GL YANG

▼S形吊灯将空间再次切分,the S-shape chandelier divides the space again ©GL YANG

▼S形吊灯使原本低矮的楼层高度变化出不同的视觉感受,the S-shape chandelier makes the low floor height to different visual perception ©GL YANG

▼S形吊灯和S型曲线的工作台,the S-shape chandelier and the S-shape tables ©GL YANG

“设计不是一个人的事,而是大家共同克服一个困难”。对于一个设计团队来说,跨团队多角色沟通、异地协调工作、甚至是随时开展头脑风暴,都非常需要一个真正多元化的办公场景支持。在传统格子间中,大量翻阅书籍和材料样本、也总让工作繁忙的设计师们觉得空间狭窄窒息,而急需情绪释放。因为大面积的曲线办公桌没有阻隔伙伴之间的距离,让每一个人的呼声得到了及时的关注和反馈。

“Design is not about a person. It’s about a whole team.” For a design team, a diversified office is necessary for multi-role communication across teams, coordination work in different places, or even brainstorming at any time. Massive reading in the traditional cubicle always makes the designers fell the space is narrow and depressive, and they are in badly need of emotional release. Because the large area of curved tables does not block the distance between partners, everyone gets timely attention and feedback.

▼大面积的曲线办公台面消除了人们之间的距离,the large area of curved tables eliminates the distance between partners ©GL YANG

无尽的白色空间,除了工位以外没有丝毫的余赘。构成主义的介入,强调了空间中的势(movement),心无旁骛地进行构想与创作,让心流能效发挥到极致。设计师在设计过程中以构成主义手法强调空间的流动感the mobility of space。整个创作过程设计师专注地进行构想与创作,希望让他的心流能效得到极致的发挥。在创造新的体验空间的同时,设计师将大量的收纳功能隐藏于白色壁柜之中,进行最有效的分类与收藏。柜门是布满渐变点阵的白色黑板漆面,既连接了上下空间层次的属性,也同暖色橡木墙板构成空间中讨巧而精细的层次感。

There is no more extra space in this endless white space except the working area. Lin emphasizes the mobility of space with constructivism and focuses on his creation, hoping to give extremely play to his flow of energy efficiency. In the creation of new experience space, the function of storage can be hidden in the white cabinet in order to implement the most effective classification and collection. The cabinet door, which has not only connected the attribute of administrative space of top and bottom, but also formed the elaborately sense of layer in the space with warm color oak wallboard, is the white blackboard paint lacquer face that is full of gradually dot.

▼空间中布置着带有渐变点阵的暖色橡木墙板,the warm color oak wallboard with gradually dot in the office area ©GL YANG

▼大量的收纳功能被隐藏于白色壁柜之中,柜门是布满渐变点阵的白色黑板漆面,the function of storage is hidden in the white cabinet, whose door is the white blackboard paint lacquer face that is full of gradually dot ©GL YANG

设计师认为当下的设计团队是合作伙伴的关系,每天在一起工作的时间远远大于自己与家人相处的时间。而这个家人之外的大家庭,也需要每一个人的凝聚力,才能共同创造出抚慰人心的设计。

Lin considers that the relationship in the design team today is a cooperative partnership. They spent more time to work together every day than be with their families. In order to produce soothing designs together, Lin thinks that the design team also need the cohesion of each person like a family.

▼概念设计图,concept ©寸匠熊猫建筑设计

▼平面布置图,layout plan ©寸匠熊猫建筑设计

项目名称:寸匠熊猫
项目地点:中国福建漳州
项目面积:200m²
设计公司:寸匠熊猫建筑设计
主创设计师:林嘉诚
辅助设计师:寸匠熊猫设计团队
材料品牌名称:磐多磨地坪、梵品木饰面、HAY家具
摄影师:GL YANG
项目策划:楽楽传媒
文字\图片:寸匠熊猫建筑设计

Project Name: CUN PANDA
Location: Fujian China
Project area: 200m²
Design company: CUN PANDA DESIGN
Chief Designer: Lin Jiacheng
Assistant Designer: CUN PANDA DESIGN
Material brand: 磐多磨地坪、梵品木饰面、HAY家具
Photographer: GL YANG
Project planning: 楽楽传媒

More: CUN PANDA DESIGN        更多关于他们:CUN PANDA DESIGN on gooood

Post a Comment