武陟示范区中心建筑,河南 / 本务工作室

穿越时光的建筑

项目标签

设计公司:
位置:
类型:

非常感谢 UDG联创国际 本务工作室 将以下内容授权gooood发行。 Appreciation towards UDG basicwork studio for providing the following description:

项目位于中国腹地,与郑州市隔河相对的武陟县,一片空旷的原野上。但在业主华夏幸福的蓝图上,这里会有开阔的湖泊和丰富的水系,围绕着的有住宅,学校,酒店,商业街等等丰富的业态,而我们的项目就是这一系列开发的先行者和启动区,北面是待开发的住宅区,南边是未来的湖泊。在这里,建筑没有过去的或者当下的环境可以凭借,需要的是对于未来场景的想象。

The building is located in an open wilderness of Wuzhi Country, close to the Zhengzhou City, China. In the planning of the developer — CFLD , there will be a lake and rich river system, surrounded by residences, schools, hotels, commercial streets and other types of estate. Our project is start-up area. In the north is the residential area to be developed and there will be a lake in the south. Here, it is hardly to find the context of the wilderness. The imagination of future scenes is the key of the project.

▼俯瞰建筑,Topview

▼远山如黛,近水含烟,建筑孤独的伫立湖畔,起伏的天际线与环境相得益彰,The blue mountain is background, the mist wreathed the water in the front. The building stands alone by the lake, and the skyline enrich the scene.

项目用地狭小,呈现不规则的梯形,当需要的退界满足后,就形成了建筑平面的轮廓线。这个建筑的平面不需要其他形式感,但是需要尽可能的占领整个场地,从而能够在其中创造出属于自身的领域,用一个鲜明活泼的内在世界来对抗过于抽象的外在环境,这是我们对这片场地的认知。

The narrow site is in an irregular trapezoid. The requirements of setbacks forms the building plane. It doesn’t need any other sense of form, but it needs to occupy the whole site as much as possible, thus creating its own realm in it. Use a lively inner world against an overly abstract external environment, this is our perception of the site.

▼用建筑占领整个场地,Occupy the whole site by the building

“占领” 的手段呈现为一片连续起折的屋宇悬浮覆盖在场地上,宇下的空间自然成为一片受庇护的空间。在这片屋宇的中间开启了前后两个洞口,从而界定了前庭与后院,也划分出了左右功能空间,西侧布置读书沙龙、餐饮、泳池,东侧布置体验中心。两个功能空间通过门厅和连廊联系起来。

The method of “occupation” is presented as a continuous folded roof suspended over the ground, leave the space beneath the roof a shelter. The open space cut the roof, which defined the front courtyard and the backyard, and also defined the left and right functional spaces. Reading salon, catering, swimming pool are located in the west, the experience center is located in the east. The two functional spaces are connected by the foyer and the gallery.

▼连续起折且具有空间层次感的屋宇,与屋宇下部的门廊,A roof that folds continuously brings a sense of space, and a porch under the roof.

▼阶梯式的图书馆,对着湖面打开,又仿佛是一个巨大的橱窗,The stepped library facing the lake, looks like a giant window.

▼打开的檐下空间,建筑与自然平和的对话,水、岛、桥、树等元素共同组成了颇具禅意的入口庭院,Within the open space under the roof, there is a peaceful dialogue between building and nature, the water, island, bridge, trees and other elements together form a peaceful courtyard entrance.

进一步限定场地关系的是“墙垣”。在此,我们利用了梯形场地肌理与建筑的正交轴网之间所形成的夹角关系,组织出不同宽度和角度的、屏风式的竖向片墙体系来围合空间。通过这种方式,人们在行走的过程中发现,建筑的立面始终在不停的变化虚实关系,仿佛这些“屏风”在不停的开启和闭合。这些立面构件交错的缝隙之间,阳光和空气得以浸入。水平与垂直的折板构件织出了这个建筑,它们之间的缝隙形成了不同向度和大小的洞口庭院。所以,与其说它是个建筑,不如说它是个人工构筑的场所,一个被自然环抱,也环抱自然的场所。

The walls further define the space. Base on the angle relationship of trapezoid site texture and the orthogonal axis network, we organize the vertical wall system with different widths and angles to create the space. In this way, people find that the facade of the building is constantly changing, when they walking through, as if these “screens” are constantly opening and closing. Sunlight and air are able to immersed in the gaps between these façade components.Horizontal and vertical folding panels define the building, and the gaps between them makes the courtyards of different directions and sizes. Therefore, it is not so much a building as a man-made space, a specific place surrounded by nature and also embrace the nature.

▼不同角度的竖向折板,与屋面的水平起折,组成一种耐人寻味的关系——这个建筑的表情是变幻莫测的,There is a thought-provoking and unpredictable conversation among vertical panels at different angles and horizontal folded roofs.

建筑的外墙采用了红色锈蚀钢板的做法,也是一种对于时间和环境变化的思考。锈蚀钢板的材料特性就是随着岁月流逝,色彩逐渐黯淡沉稳。这非常符合一种想象:建成之处,它是张扬的、热烈的、鲜明的,是这片旷野的唯一主角;时光流转,周边的建筑一栋栋的拔起,旷野变成了城市,而它也越来越成熟,悄悄的融入其中。或许等庭院内的小树越长越高,高过檐口,枝叶繁茂,就是它最不起眼,也是最美的时候。

The red rusted steel plate adopted for the external wall of the building, which is also a reflection on the change of time and environment. The material, rusted steel plate, has a characteristic that the color becomes dim and stable as time flows. There is a kind of possibility: when the building just built, it was surprising, impassioned and smart. It was the hero in the field; As time goes by, the surrounding buildings have been built one after another, and the wilderness has become a city. The building is becoming more and more mature and quietly. When the small trees in the courtyard grow higher and higher, higher than the eaves, with luxuriant branches and leaves, it will be the most humble and the most beautiful time of the project.

▼温泉花园小景,A view of the spring garden

▼通往体验中心二层的楼梯,Stairs leading to the second floor of the experience center

▼读书沙龙内部,Interior of reading salon

设计单位:UDG联创国际
设计团队:本务工作室
席晓涛、周晓波(顾问)、林龙明、钟青云、蒋涛
项目地点:河南武陟
建筑面积:4200平方米
摄影:苏圣亮

Architect’ Firm: United Design Group Co. Ltd.
Design team: Basicwork Studio
Lead Architects: Xi Xiaotao, Zhou Xiaobo (counselor), Lin Longming, Zhong Qingyun, Jiang Tao
Project location: Wuzhi, HeNan
Gross Built Area (square meters): 4200㎡
Photo credits: Su Shengliang

More:UDG basicwork studio  

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »