AL’s Place by dongqi Architects

Floating Restaurant

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 栋栖 予gooood分享以下内容。更多关于他们:dongqi Architects on goooodAppreciation towards dongqi Architects for providing the following description:

由栋栖设计的Al’s Place位于上海K11的4层,为开放式餐饮空间。

An elegant boutique restaurant, situated on the 4th Floor of K11 in the heart of Shanghai, offers visitors an open dining area with a variety of spaces from spacious meeting zones to cosy dining corners.

▼空间全貌,interior view

6mm厚的扁钢结构组成从了开敞快速到私密舒适的不同类型空间,同时站立高度的视线保持非常通透。扁钢间通过斜拉钢索形成完整的以小见大的微结构体系,营造出非常轻盈的空间效果。在统一体系下的钢结构高低错落,形成卡座,高桌,高吧台等不同空间层次。

AL’s Place, designed by dongqi Architects, creates a versatile space shaped through a spatial composition of 6mm thin steel structure, maintaining a consistent design vocabulary while scaffolding different seating variations from dining tables to high seating, and elegant bar areas.

▼在统一体系下的钢结构高低错落,A versatile space shaped through a spatial composition of 6mm thin steel structure

钢结构向上延伸至不同高度后向下悬挂的灯球,成为空间气氛的重要组成部分,悬挂的高低同时暗示不同类型的餐饮空间。

Last but not least, all areas are illuminated at varying levels by delicate light spheres, orchestrated through hanging at different heights from the same steel structure above, and becomes the highlight detail of the space.

▼高低错落的灯球,Light spheres hanging at different heights

金属构件全部为工厂预制,相互之间以及与现场预埋件间全部使用铆接。建筑师精心设计了每一个连接节点,巧妙地显示了其构造的内在逻辑。

Known for their meticulous attention to detailing, the architects ensured that all metal components are pre-fabricated, and are interconnected between one another through riveting, thus creating dialogue with the embedded elements on site.The architects gave careful thought and consideration to the selection of the structural component.

▼金属构件连接节点,全部使用铆接,All metal components are interconnected between one another through riveting

  

建筑师反复尝试后挑选的弧线营造了品牌的优雅舒适气氛,顶部悬挂灯具的弧形构件和底部的弧形吧台踏脚形成垂直方向镜像关系。

After a trial of different prototypes, an elegant curve was finally chosen to shape the atmosphere of the restaurant; this design language runs consistently through the entire space, from the lighting structure above to the refined footrest of the bar, forming a vertical mirroring between all elements.

▼顶部悬挂灯具的弧形构件,Lighting structure

▼底部的弧形吧台踏脚,Refined footrest

吧台使用现场浇注打磨的整体水磨石,与黄铜色的金属网连接。竖向金属结构与预埋在整体水磨石中的钢结构连接,形成吧台上方轻盈纤细的结构,兼具展示、收纳和灯具的作用。

The bar as the central element is composed of a single piece of in-situ cast and polished terrazzo, connected to a bronze wire mesh. The curved structural element is attached vertically to the steel construction embedded in the stone, thus functioning as a multipurpose lightweight structure that stretches upwards to the top of the bar for display, storage, and lighting.

▼金属网,Bronze wire mesh

▼吧台上方轻盈纤细的结构,A multipurpose lightweight structure

水磨石高桌通过同样的纤细结构体系支撑,与空间中部的灯具结合为一体,同时与吧台上空的弧线共同营造出一个拱形空间引导客人进入并同时作为相对快速就餐区域。

Likewise, the high table is supported by an equally delicate structure, combined with the central lighting fixtures to create a wholesome aesthetic while again maintaining the consistency of the curve. Simultaneously, the curvature above the bar plays along to construct an arched opening; framing a welcoming entrance for the visitors while enhancing the efficiency of the dining area.

▼拱形空间引导客人进入,A welcoming entrance for the visitors

▼钢结构构造,Construction

▼平面图,Plan

项目名称:AL’s Place
建筑公司:栋栖建筑设计(上海)有限公司
网站:http://www.dong-qi.net
联系邮箱:info@dong-qi.net
设计团队:姜南、马翌婷、虞丹苹、王天晴、赵瑜璟、韩文仪
项目位置:中国,上海
项目年份:2018
建筑面积:100 m2
摄影师:刘瑞特

Project Name: AL’s Place
Architect Firm: dongqi Architects
Website: http://www.dong-qi.net
info: info@dong-qi.net
Project Team: JIANG Nan, Yiting Ma, Danna Yu, Tianqing Wang, Connie Zhao、Wenyi Han
Location: Shanghai, China
Completion: 2018
Area: around 100 m2
Photography: Raitt Liu

More: dongqi Architects , 更多关于他们:dongqi Architects on gooood.

Post a Comment