Arc Apartment, China by QISI DESIGN

A spirit to challenge the routine

Project Specs

Location:

感谢 栖斯设计(联系邮箱:qisi_design@163.com) 对gooood的分享 。更多关于他们:QISI DESIGN on gooood
Appreciation towards QISI DESIGN (contact: qisi_design@163.com) for providing the following description:

建造于上世纪90年代的上海某高层板式住宅,平面呈扇形。室内大量弧墙和非垂直的转角对空间的使用造成诸多不便。在今天看来这座建筑充满了设计者以及决策者的意气用事,但也传递出一种对常规的挑战精神,一颗与“平常”抗争的勃勃野心。弧形的南立面使之与周边的方体建筑脱离开,虽然年代感较强,但是仍然呈现一种柔和放松的气质。

A high-rise house in Shanghai built in the 1990s has a fan-shaped plane. A large number of arc walls and non vertical corners are inconvenient to use. Today, the building seems to be full of impulse and willfulness of designers and decision-makers, but it also conveys a spirit of challenge to the routine, an ambition to fight against mediocrity. The arc south facade makes it separate from the surrounding square buildings. Although it has a strong sense of age, it still presents a soft and relaxed temperament.

▼室内空间一览,弧线元素形成柔和的空间氛围,overall view of the interior, curved elements created a soft atmosphere ©孔晓杰

栖斯设计接受委托对其中一套边户进行改造。在设计室内空间时,设计师以建筑图底中的弧线为线索,将弧线元素进行形式上的转译。这样不仅解决由弧线带来的诸多矛盾,也让空间呈现出弧线所传递的柔美气质。在平衡功能与形式的基础上,让栖居其中的住户用一种柔和、放松的姿态与浮躁、紧张的城市生活相抗衡。

QISI DESIGN was commissioned to renovate one of the house. In the design of interior space, the designers translates the arc as the modeling element,which not only solves many contradictions brought by arc, but also makes the space present the soft and beautiful temperament conveyed by arc. On the basis of balancing function and form, let residents resist impetuous and tense urban life with a soft and relaxed attitude.

▼改造后的平面图,plan after renovation ©栖斯设计

 

餐厨区域 | Kitchen area

打通了原本厨房与餐厅的隔墙后,入口空间变得开敞且完整。其功能超出了烹饪、用餐以及玄关的范畴。此处既是家庭中一个重要的交流平台,也是一处待客区域。大量弧线元素增强了空间的柔和质感。沿墙设置的卡座增加了该区域的公共性。圆形餐桌加两把轻巧的餐椅,将咖啡馆的公共性与轻松感带进住宅中。

▼餐厨空间生成示意
generation of kitchen and dining space ©栖斯设计

After remove the walls of the original kitchen and restaurant, the kitchen space becomes open and complete. Its functions are beyond the scope of cooking, dining and porch, which is not only an important communication platform in the family, but also a hospitality area. A large number of arc elements enhance the soft texture of the space. Sofa along the wall adds to the publicity of this area. Round table and chairs bring the public and relaxed feeling of the cafe into the house.

▼餐厨空间一览,overall view of the kitchen and dining space ©孔晓杰

为了便于家具摆放,原本有弧度的横墙在基层处理时被拉直,墙体交接处形成了非垂直的转角。墙角处采用圆角过渡,增强了用餐区域的向心感。隐藏在图底中的曲线在转角处完成了再现。

In order to facilitate furniture placement, the arc walls ware straightened during the base treatment. The wall join position forms a non vertical corner. Rounded corners at the corners enhance the centripetal feel of the dining area. The curve hidden in the figure-ground is reproduced at the corner.

▼弧形墙面增强空间的向心感,curved wall enhance the centripetal feel of the space ©孔晓杰

拆除墙体后暴露出无法移除的管道被巧妙的隐藏在装饰柱中。装饰柱与梁的交接关系又再一次强调了弧线的存在。

After the wall is removed, the pipe that cannot be removed is ingeniously hidden by the facade elements. The existence of the arc is emphasized again by the connection between the decorative column and the beam.

▼管道隐藏在柱饰中
the pipes are hidden behind the decorations ©孔晓杰

 

起居空间 | Living room

起居室原先占据整个中部区域。由于走道开口以及卧室门位置的影响,起居空间被人行流线切碎,失去了让人长时间停留的稳定性。久而久之起居室变成家人堆放杂物的场所。设计师将原本的起居室一分为二。东侧并入卧室,西侧与原本为卧室的南侧房间联动使用。通过玻璃折叠门实现功能的灵活变化。当折叠门关闭后,南侧的空间可作为临时客房使用。

▼起居空间生成示意
generation of the living space ©栖斯设计

The living room originally occupied the whole central area. Due to the position relationship between the corridor opening and the bedroom door, the living space was cut up by the pedestrian flow line and lost the stability of people staying for a long time. Over time, the family turned the living room into a place for stacking sundries. The designer divided the living room into two parts. The eastern part is incorporated into the bedroom. The west part is used in combination with the south room which was originally used as the bedroom. Through the glass folding door to achieve flexible changes in function. When the folding door is closed, the space on the south side can be used as a temporary guest room.

▼起居空间一览,overall view of the living space ©孔晓杰

▼工作区,working space ©孔晓杰

▼起居室,living room ©孔晓杰

▼可以完全打开的玻璃门分隔起居室和工作区,living room and working space are defined by operable glass door ©孔晓杰

 

卧室 | Bedroom

卧室区域是一个独立、私密的系统。其中包含阳台、寝室、衣帽间、洗衣区、卫生间,由南向北层层递进。由于北侧区域不靠窗,全部依靠人工照明,层层叠叠的弧形门洞打破单调乏味的过道体验,创造出丰富的空间层次,同时也限定出不同的功能区域。

▼卧室区域生成示意
generation of the bedroom space ©栖斯设计

The bedroom area is an independent, private system. It includes balcony, dormitory, cloakroom, laundry area and toilet, which are arranged layer by layer from south to north. Because the north area is not adjacent to the window, it depends on artificial lighting. The arc-shaped doorway breaks through the monotonous corridor experience, creates a rich spatial level, and also divides different functional areas.

▼卧室,bedroom ©孔晓杰

▼阳台,balcony ©孔晓杰

▼空间细部,space details ©孔晓杰

▼卧室通向卫生间的走廊,corridor to the toilet ©孔晓杰

 

卫生间 | Toilet

拆除原本卫生间西侧和北侧的实墙,用弧形玻璃隔断替代。玻璃隔断为卫生间提供了自然采光。玻璃上的曲面竖纹肌理保护了隐私且增加了空间的柔软度。

▼卫生间生成示意
generation of the toilet ©栖斯设计

Remove the solid walls on the West and north sides of the original toilet and replace them with arc glass partitions. The glass partition provides natural lighting for the toilet. The surface texture on the glass protects privacy and adds softness to the space.

▼弧形玻璃隔断将路径导向内部空间,the curved glass partition guides the path to the internal space ©孔晓杰

▼透光不透视的玻璃隔断为卫生间提供了自然采光,The glass partition provides natural lighting for the toilet ©孔晓杰

项目名称:弧线之家
设计方:栖斯设计
联系邮箱:qisi_design@163.com
设计:2019.03-2019.05

施工:2019.06-2019.12
主创及设计团队:陈茜茜、傅翀
项目地址:上海市闵行区
建筑面积:96㎡
摄影版权:孔晓杰
合作方:施工方:上海一艾建筑装饰工程有限公司
客户:私人业主
品牌:窗饰品牌:豪宇窗饰
主要用材:木纹地砖烤漆木饰面,彩色涂料

Project name: ARC APARTMENT
Design: QISI DESIGN  
Contact e-mail: qisi_design@163.com
Design: 2019.03-2019.05

Construction: 2019.06-2019.12
Leader designer & Team: Chen Xixi , Fu Chong
Project location: Minhang District, Shanghai
Gross Built Area: 96㎡
Photo credits: miss kong
Construction: 上海一艾建筑装饰工程有限公司
Client: Private owner

More: QISI DESIGN (联系邮箱 |contact: qisi_design@163.com)       更多关于他们:QISI DESIGN on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment