AD: “Home Park”, the dream of urban living – CIFI Nanchang Center, China

”Out of the urban bustle, into serenity”

Project Specs

Location:

感谢 cpc建筑设计 将以下内容授权gooood发行。
Appreciation towards cpc建筑设计 for providing the following description:

“出则繁华,入则自然”,将浓荫密布、花团锦簇的公园景观纳为居家生活收藏,是每一个都市人的居住梦想。身在浮华城市,往往向往大自然的风光;人处钢筋水泥,常常追求曲径通幽的旖旎。快节奏的生活、高强度的工作,都市人心里的“家”已不再是一个简单居所,而是既容得下身体与灵魂,又能对话自然,治愈自我的一方天地。而“回家”,则是择一处生态居所,与公园为伴,与花草为邻……

“Out of the urban bustle, into serenity”: to live among the quietude of nature is the aspiration of every urbanite. People living in the hard, busy city often yearn for the calmness of nature – its quiet winding paths among soft, sun-mottled landscapes. With working lives becoming increasingly fast-paced and intense, home has become more than a mere dwelling – it is now an essential oasis where body and soul may recuperate. For this, an ecological residence, set among nature, with flora and fauna as neighbors, would be ideal.

▼示范区鸟瞰,overview of the CIFI Nanchang Center © 三棱镜

 

初见:拥抱生动 | Once seen: embraced wholeheartedly

建筑立面:简洁舒展

有人说建筑是生活的载体,也有人说建筑是自然之精华,对每一个使用者来说,自然与生活从来都是密不可分的共同体。就如身处南昌经开区中央公园畔的南昌旭辉中心,建筑成为自然与生活对话的媒介,家便也因此而生动起来。

It has been said that architecture provides the setting for life, while it has also been said that architecture encapsulates the essence of nature. For us, both are true: architecture, life and nature are inseparable. Thus in the CIFI Nanchang Center, buildings have become the moderators in the dialogue between life and nature, with the home as a living medium in this exchange.

▼城市书吧概览,overview of the Book Bar © 山水比德设计

▼盘旋于景观中的书吧,the Book Bar surrounded by nature © 山水比德设计

▼进入示范区,舒适的步行体验,a comfortable walking experience © 三棱镜

▼建筑成为自然与生活对话的媒介,buildings in the dialogue between life and nature  © 三棱镜

站在经开区双港西大街与紫荆路的路口,那一栋栋高级灰立面的小高层建筑,错落有致,宁静舒展,便是家的方向了…… 高层住宅立面中轴对称,赋予了归家的人隆重的仪式感。横向线条简洁明朗,一目了然,点、线、造型的变化构成不同的立面肌理。石材与玻璃的组合,使立面严谨有序,虚实得当,宛如生活中的小协奏曲,始于微处,润物无声。整座建筑形体纵向生长,鲜明的装饰线条,使建筑呈现出视觉上的挺拔高耸,大气磅礴。横向规整有序,以细小的装饰线条横向排布,弱化了建筑整体的沉重感,给人以舒展、宁静的体验。在细节上,超高窗墙比的立面设计,使窗户高级而通透,为生活里点缀了美学逻辑,也让日常居住明媚而温暖。

Standing at the intersection of West Shuanggang Street and Zijing Road in Nanchang’s Economic Development Zone, the high-rise buildings of the Nanchang Center are endowed with high-quality serenely gray facades and are seemingly casually scattered across the tranquil site… The facades of the high-rise residential buildings are axially symmetrical, providing a ceremonial sense of entry. Their horizontal lines are straightforward, while variations in their details create an appealing variety of surface textures. Their combination of stone and glass materiality provides order and rigor. Overall, the facades may be likened to a concerto with a satisfying interweaving of layers, textures and elements. The building forms rise up vertically, with distinctive lines, and present a splendid visual atmosphere. With careful arrangement and detailing, the substantial massing has been mitigated, creating a more unimposing building topography. The facade incorporates expansive curtain walls, bringing great transparency and lightness to the buildings, opening up the life inside to nature and sunlight.

▼简洁明朗的建筑线条,the axially symmetrical facades © 是然建筑摄影

▼社区中开敞的公共空间,the open public space © 是然建筑摄影

 

走近:体验美好 | Upon a closer look: delightful impressions

公园社区:美丽宜居

举目向远,蜿蜒的步道两旁,高大的树木与低矮的灌丛葱葱郁郁,相映成彰;草坪上方,彩色的土耳其热气球肆意散发着浪漫的气息;绿植掩映中,孩子们在五彩的滑梯间嬉戏,笑声和蝉鸣鸟叫夹杂在一起,好不热闹。移步易景,驻足在社区大门前。大门主展示面与建筑立面的材质与色系保持一致,既营造了整体的城市形象界面,又给归家的业主留足了私密生活空间。

Surveying the views along both sides of the winding pathway: tall trees are interlaced with low thickets, colorful hot-air balloons rise above the lawn, evoking romance; and in the shade of the foliage, children play, their laughter mingled with birdsong. Moving effortlessly to the front gate: a compelling impression is formed with its consistent material relationship with the surrounding buildings. It is well composed, with a welcoming disposition while still conveying strength and security.

▼鸟瞰景观绿地,the bird’s eye view © 是然建筑摄影

在进入小区之后最好的景观区域,别致的景观风雨廊,作为户外景观会客厅,为业主在款待亲朋好友时,又多一处闲坐树荫下惬意聊天的场地。行走在景观里,每一步都是自然的体验,精心挑选的绿植乔木,伸展着臂弯,漫步其中,是繁重工作之外的闲适与惬意,是小小的公园梦想带来的“小确幸”。建筑的架空层,“架”起了枯燥冷漠的日常,“空”出了整片美好的能量场。多维生活体验,多种生活场景,以主题空间的形式,打造休闲书屋、儿童天地、运动空间等模块,不仅巧妙地解决了灰空间,也让社区更有温度,让生活更美好。地下车库作为必经的归家之地,以天蓝色和橙色相间的设计,展现科技与时尚感。当车子缓缓驶入干净明亮的地下车库,即时感受的是回家时刻的温暖;专属的卡通动漫“门牌”设计,让停车也变得更加有趣。

Upon entering the community, the central garden opens up before you. It has been arranged as an outdoor living room to share with family, friends and neighbors. A place to sit and chat or to stroll along the wind and rain corridor. Walking through the landscape, each step is a natural delight among carefully selected trees, their boughs stretching overhead. The stress of the city outside is lifted in this little park of dreams. The life in the buildings overhead is energized by this natural landscape with its variety of scenes and experiences. There are leisure spaces and activity spaces, spaces for children and spaces for adults. And furthermore, there are social spaces for the community to come together, to intermingle and interact, to develop into a fellowship of neighbors. While placing the vehicular parking below grade has been essential to freeing up the ground level for garden space, it has also been so designed as to feel not at all subterranean. Driving into a clean, bright, airy parkade is an important homecoming moment, and creates a significant and lasting impression.

▼别致的景观风雨廊,landscape of the central garden © 是然建筑摄影

 

沉浸:治愈心灵 | Immersion: healing body and soul

梦想之家:多维体验

“叮”的一声,当电梯门在面前缓缓打开,一扇熟悉的家门映入眼帘,那是你卸下负累,治愈自己的温暖港湾,是将细节设计与自然生活的品质需求完美匹配的精致空间。通透的纵厅,一体化的客餐厅,让室内空间宽阔明朗;大面宽阳台,将小区美景尽收眼底,那是平凡生活里翘首以盼的诗意与远方。

With a gentle “ding”, the elevator slowly opens, revealing a familiar door. It is the entry to your own oasis that will relieve your burdens and will replenish your body and soul. An exquisite space – its design corresponds perfectly to the needs of a modern natural life. The open transparent hall with its interconnected guest restaurant opens up to a wide terrace from which the beauty of the community is revealed.

▼儿童活动中心,children’s activity centre

▼以圆拱门分隔的教室,interior of the classroom

当走进窗前,凭栏远眺,中央公园的未来游乐场、多彩炫酷的超长滑梯、环形观景长廊上,正上演精彩与欢愉,因为每一个人都在此找到了志同道合的好伙伴,都在趣味空间与活动中享受更温暖的生活,体验有家,有生活,有知己的理想状态。

Walking to the window and leaning on its railing, one may oversee the central garden’s playground with its colorful climbing equipment and slides. A circular promenade comes into view where passing people greet one another. This is a shared space of fun and activity, where all may enjoy a better life at home.

▼中央公园的未来游乐场,the central garden’s playground © 三棱镜

▼趣味的互动景观,landscape for interaction © 三棱镜

天外来客一般的城市书吧,浮于中央公园的核心,像曲面的巨幅画卷,将周围的人、物、景统统收纳其中。书吧以共享图书为主体,打造文创、文艺、社交、轻食等融合的沉浸式空间阅读体验,设计以流动穿透的状态显现艺术前卫、独特优质的生活,为业主提供了灵魂栖息地。

The book bar like a UFO, floats in the core of the Central Park, like a huge curved scroll, containing all the people, objects, and scenery around it. The book bar takes shared books as the main body, creating an immersive space reading experience that integrates cultural creativity, literature and art, social interaction, light food, etc. The design shows the artistic avant-garde, unique and high-quality life in a flowing and penetrating state, providing the owner with a soul habitat.

▼城市书吧,interior of the Book Bar © 释象万合

南昌旭辉中心,以一座优质公园,营造出新的生活方式,聚拢城市中自然、人文、艺术、运动等多维度资源,真正形成一个醇熟完善的生活圈,让家可以承载梦想,让梦想变成现实,让现实点亮美好,让美好在日常里触手可及……

The CIFI Nanchang Center, with its innovative natural park at its core, creates a new modern lifestyle. It gathers together both tangible and intangible resources, such as architecture, landscape, the arts, humanities and sport to form a multi-faceted community to serve the needs of living life to its fullest. It brings dreams into reality and incorporates beauty and happiness into everyday life…

▼城市公园夜景,the charming night view © 山水比德设计

▼示范区的璀璨景观,the landscape lighting © 山水比德设计

▼通透的建筑立面,the transparent book bar © 释象万合

▼鸟瞰图,bird’s eye view © CPC建筑设计

▼住宅南立面效果图,the rendering © CPC建筑设计

▼住宅平面,plan of the residential building © CPC建筑设计

▼住宅立面,elevation of the residential building © CPC建筑设计

▼示范区建筑平面,plans of the Book Bar © CPC建筑设计

▼示范区建筑立面,elevations of the Book Bar © CPC建筑设计

项目设计年份:2020.04-2020.07
地址:江西省南昌市经开区
建筑面积:
公园:19W平米
商业:17W平米
文体中心:4W平米
住宅:47W平米
业主单位:旭辉集团·皖赣区域集团
项目设计团队:徐一鸣、黄立涛、邹翔、马君飞、黄宸、陈琪、彭标
建筑设计单位:
规划+住宅+示范区:CPC建筑设计 (www.cpcgroupsh.com
设计团队:邱江、郑宇飞、王园、李海文、蒋念勋、朱晓宁、季鑫、徐靓、苗茂盛、翁立佳
联系邮箱:zhengyufei@cpcgroupsh.com
商业:爱坤(上海)建筑设计有限公司
景观:
广州山水比德马晓晨工作室
上海朗道景观规划设计有限公司
笛东规划设计(北京)股份有限公司
室内设计单位:
深圳市矩阵室内装饰设计有限公司
爱坤(上海)建筑设计有限公司
上海创擎空间设计有限公司
摄影团队:是然建筑摄影;释象万合;三棱镜

More: cpc建筑设计

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood

Post a Comment