Yifang home textile store, China by KaiWu Studio

simplifying the main body and enriching the details

Project Specs

Location:

感谢 开物营造(联系方式:wwyy_13@163.com) 予gooood分享以下内容。更多关于他们:KaiWwu design on gooood
Appreciation towards KaiWwu design (Contact: wwyy_13@163.com) for providing the following description:

南通叠石桥国际家纺城是国内最集中的家纺商贸中心,云集了众多家纺商户及企业。本案就位于家纺城的核心区域——金一东路。

Nantong Dieshiqiao international home textile city is the most concentrated home textile trade center in China, gathering many home textile merchants and enterprises. This case is located in Jinyi East Road, the core area of home textile city.

▼南立面,South elevation ©高远

在行业内卷化及快消式的大背景下,提升商业形象成为了业主的迫切需求。本案的建筑形式属于联排商户,每家商户有南北两个宽约6米高约10米的独立立面,东西两侧则与其他商户相连。设计既需要实现在众多商铺中突出视觉识别的目的,同时也需要提升和优化内部空间。

In the context of fierce competition in the industry, improving the business image has become an urgent need for owners. The architectural form of this case is a row building. Each merchant has two independent facades about 6 meters wide and 10 meters high in the north and south, and the East and west sides are connected with other merchants. The design not only needs to achieve the purpose of highlighting visual recognition in many shops, but also needs to improve and optimize the internal space.

▼南立面局部,South elevation details ©高远

▼南立面入口,South entrance ©高远

 

立面设计 | Facade design

面对10米高的门头尺度,如何合理利用体量,塑造立面比例美感是我们需要考虑的方向。方案采取了简化主体、丰富细节的处理方式,使用了1/3的视觉比例来划分立面中心,重新梳理了立面比例关系。南立面左上方突出立面的条形体块指向LOGO,聚焦了立面的视觉中心,且隐喻了向上的积极概念。右侧内缩式的窗洞可以满足二楼仓库的通风需求,斜切构造以及红棕色的涂刷又给予了观者充足的想象空间。

Facing the 10 meter high door head, how to make rational use of the volume and shape the beauty of facade proportion is the direction we need to consider. The scheme adopts the processing method of simplifying the main body and enriching the details, uses a 1 / 3 visual scale to divide the facade center, and combs the facade scale relationship again. The strip-shaped block protruding from the upper left of the south facade points to the logo, which focuses on the visual center of the facade and metaphors the positive concept of upward. The retractable window opening on the right can meet the ventilation needs of the warehouse on the second floor, and the oblique cutting structure and red brown paint give the viewer sufficient imagination space.

▼北立面,North elevation ©高远

南入口处没有采用原有的双开门通廊式结构,而是设计了一个内缩式的缓冲区,入口开向了东侧,含蓄而克制的引导了入口,并提升了内部空间的神秘感,提高了人们的探索欲,西侧则作为陈列橱窗。北侧立面的玻璃砖同样照顾了二楼的采光需求,并同入口两侧的采光窗均采用了内缩一级的设计,通过这一级的落差丰富了立面的构成关系。

Instead of adopting the original double door corridor structure, the south entrance is designed with an inward contraction buffer zone. The entrance is opened to the East, which implicitly and restrained guides the entrance, improves the mystery of the internal space and people’s desire for exploration, and the west is used as a display window. The glass brick of the North facade also takes care of the lighting demand of the second floor, and the lighting windows on both sides of the entrance adopt the design of one-level retraction, which enriches the composition relationship of the facade through this drop.

▼北立面局部,North elevation details ©高远

 

室内设计 | Interior design

室内为6X20米的一个狭长空间。需满足面料陈列、床品展示、接待区、洽谈区等功能。我们仍然保留了动线居中的设计,划分出上下两个功能半区的布置逻辑,但相比原布局,新的功能分区动线更清晰,且极大提升了空间利用率和空间体验感。

▼轴测图,axonometric ©高远

The interior is a long and narrow space of 6x20m. Fabric display, bedding display, reception area, negotiation area and other functions shall be met. We still retain the design of the channel in the middle and divide the layout logic of the upper and lower functional half areas. However, compared with the original layout, the dynamic line of the new functional division is clearer and greatly improves the space utilization and space experience.

▼由北向南看,Look from north to south ©高远

▼暖色微水泥材质传递出柔和舒缓克制的空间情绪,模糊场所的商业属性
The warm micro cement material conveys a soft, soothing and restrained space emotion, blurring the commercial attribute of the space ©高远

▼枕芯陈列区,Pillow core display area ©高远

▼面料展示区,Fabric display area ©高远

▼背部墙面作为画品展陈
Paintings are hung on the back wall of the pillow core display area ©高远

▼床品展示区,Bedding display area ©高远

▼曲面墙与灯带建立起空间的柔美属性
Curved walls and light strips establish the softness of space ©高远

▼洽谈区用独立的空间单元区分
The negotiation area divided by independent space units ©高远

▼具备一定私密性的同时与空间保持对话
Negotiation area with certain privacy and maintaining dialogue with the space ©高远

▼洽谈区内部,Interior view of negotiation area ©高远

上半区利用原有楼梯作为布料陈列区,设置了两个中岛体块作为枕芯陈列区形成环绕式的洄游动线,充分利用了空间,同时提升了参观体验感。

In the upper half of the area, the original stairs are used as the cloth display area, and two middle island blocks are set as the pillow core display area to form a surrounding channel, which makes full use of the space and improves the sense of visiting experience.

▼服务台背后的大体量棕红色柜体满足了日常的收纳需求,从色彩上又传递出一丝浓烈的空间情绪
The brownish red cabinet behind the service desk meets the daily storage needs, and conveys a strong space atmosphere from the color ©高远

▼接待区细部,Reception area details ©高远

▼南侧入口区,South entrance area ©高远

▼床品展示区。对墙体有意识的进行局部开放,让自然光可以洒入室内,呈现自然的光影氛围
Bedding display area. Consciously open the wall locally, so that natural light can be sprinkled into the room, presenting a natural light and shadow atmosphere ©高远

▼展陈细部,Details ©高远

下半区南北两端作为床品展示,居中设置了收银接待台,接待台南侧作为茶室兼洽谈区功能。

The north and south ends of the lower half area are used as bedding display, the cashier reception desk is set in the middle, and the south side of the reception desk is used as tea room and negotiation area.

▼墙体构造细部,Wall structure details ©高远

▼南立面,South facade ©高远

▼北立面,North facade ©高远

▼平面图,Plan ©高远

项目名称:一方纺织展厅
设计方:开物营造
联系邮箱:wwyy_13@163.com
项目设计 & 完成年份:2020.12&2021.8
主创及设计团队:高远&张雯静 杨建鹏 张聪 高辽
项目地址:南通
建筑面积:120㎡
摄影版权:高远

Project name: Yifang home textile store
Design: KaiWu Studio
Contact e-mail: wwyy_13@163.com
Design year & Completion Year: 2020.12&2021.8
Leader designer & Team: GaoYuan&ZhangWenjing YangJianpeng ZhangCong Gaoliao
Project location: NanTong
Gross Built Area: 120㎡
Photo credits: GaoYuan

More:  开物营造(Contact:wwyy_13@163.com
更多关于他们:KaiWwu design on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood

Post a Comment