Vipp Chimney House by Studio David Thulstrup

Retain the sense of the original space by creating a separation between the old and the new

Project Specs

Location:

感谢 Studio David Thulstrup 对gooood的分享。更多关于他们:Studio David Thulstrup on gooood.
Appreciation towards  Studio David Thulstrup for providing the following description:

 

建筑设计
Architecture design

David Thulstrup新近完成了一栋烟囱住宅,这是一个令人惊叹的建筑及室内设计项目,从新增加的楼层到引人注目的钢楼梯再到定制的门把手,内部几乎所有的东西都是专门设计的。David Thulstrup为VIPP设计的这栋烟囱住宅融合了大胆的建筑手法,在纪念原有被列为历史遗产的水泵站建筑的同时,增添了最具现代感的层次。

David Thulstrup has just completed Chimney House, a stunning architectural and interior design project for which virtually everything was specially designed, from an additional level to a dramatic steel staircase and bespoke door handles. Created for VIPP, Chimney House incorporates bold architectural interventions that honour the original structure of the heritage-listed former water pumping station but add a cutting edge contemporary overlay.

▼项目外观,exterior view

烟囱住宅名字源于其独特的35米高的尖塔形烟囱,住宅建于1902年,烟囱则是1928年增建的,在此次为期一年的项目中进行了修复。David Thulstrup工作室创始人兼创意总监David Thulstrup说:“于我而言,这是一个梦寐以求的建筑项目。因为我的掌控范围极大:从强有力的建筑形式到最精细的室内细节。虽然任务要求我全力打造一种前卫的设计,但宜居性仍是设计的指导原则。我希望住宅拥有私人家庭的个性、功能和美学。”

Chimney House takes its name from its distinctive 35-metre high minaret shaped chimney, added to the 1902 building in 1928, and restored during this yearlong project. “For me this was a dream architectural project because I had so much control, from the strong gestures of the architecture to the finest interior detailing. Although I was encouraged to make it edgy, liveability was still a guiding principle. I wanted it to have the personality, functions and aesthetics of a private home,” says David Thulstrup founder and creative director of Studio David Thulstrup.

▼烟囱住宅名字源于其独特的35米高的尖塔形烟囱,Chimney House takes its name from its distinctive 35-metre high minaret shaped chimney

结构上最主要的变化是建筑师在顶部新增加了一层钢结构的空间,空间沿着原有砖结构的山墙屋顶线设置并与旧元素产生现代性的对比。现存拱形窗户延伸到首层,改造为钢框架玻璃门,一侧立面上切出一个进深很大的切口作为新的外部露台。“外墙不做任何处理。设置有卫生间的新体量通过墙体分隔,水磨石地面在结束的地方产生阴影缝隙。原有屋顶的坡度在新建部分强有力的线条和材料变化的衬托下进一步加强。现有立面采用暖灰色的涂料粉刷,人们可以感知到墙面的砖砌纹理。这种细节策略体现出建筑特点又勾勒出新建筑的轮廓。“

The main structural change was a new upper level in steel that follows the gabled roofline of the original brick building and acts as a modern counterpoint. Existing arched windows were extended to ground level and turned into steel framed glass doors and a deep cut was made into one façade leading to a new external terrace. “Nothing touches the exterior walls. The new volume housing a bathroom is set off the wall and there’s a shadow gap where the terrazzo flooring stops. The pitch of the original roof is highlighted by a strong line and material change identifying the extension. The existing façade walls are treated with a warm grey render so you sense the brick. This approach to the detailing honors the character of the building and delineates the new work.”

▼原有屋顶的坡度在新建部分强有力的线条和材料变化的衬托下进一步加强,the pitch of the original roof is highlighted by a strong line and material change identifying the extension

一部U型楼梯将首层一分为二,作为分隔开放空间中用餐区和起居区的装置。

A U-shaped staircase bisects the ground floor and acts as a divider to define the dining and living zones in the open plan space.

▼U型楼梯将首层一分为二,a U-shaped staircase bisects the ground floor

▼用餐区及厨房,dinning area and kitchen

▼起居空间,living zone

楼梯由钢制成,具有强烈的几何感,覆盖的压纹铝板与瑞典的VIPP度假屋外观产生呼应。“通过楼梯,我想放大VIPP世界中对哑光黑色的暗示。顶部楼梯平台完全是黑色的,但是上部天窗的自然光将这里照亮,围绕着坚硬的金属楼梯形成一种中庭感。“通过天窗可以看到烟囱的颈部。建筑细节的设计概念是通过新旧元素之间的区分,保留原有空间的感觉。

Made of steel and strongly geometric, the staircase is clad in extruded aluminium panelling echoing the facade of the VIPP Shelter, a retreat in Sweden.“With the staircase I wanted to amplify cues from the matt black of VIPP’s universe. The top landing is totally black, but naturally lit from above by a large skylight that creates an atrium-like feel around the hard core metal staircase.” The skylight has a view up the neck of the chimney. Inside, the concept of the architectural detailing was to retain the sense of the original space by creating a separation between the old and the new.

▼具有强烈几何感的楼梯使用钢材制成,the staircase with strong geometric form is made of steel

▼楼梯覆盖着压纹铝板,staircase is clad in extruded aluminium panelling

▼顶部楼梯平台完全是黑色的,the top landing is totally black

▼楼梯材料细节,detail of the staircase material

新建顶层的坡屋顶保持裸露,三个5米长的定制吊灯由堆叠的有机玻璃圆盘构成,强调了屋顶高度。Thulstrup在室内设计中力求融合现代生活方式,展现VIPP高端厨房和浴室元素及装饰。新建L型夹层有两间卧室,每间卧室都带有4.5米高、朝向中庭的窗户。Thulstrup说:“你可以从一间卧室看到另一间内部,同时还可以看到自然光线的变化。这在某种程度上是一种刺激,是一种现代灵活生活的建筑措施,人们可以控制自己隐私的程度。“烟囱住宅将作为VIPP第三家前沿酒店,为短期入住的客人提供沉浸式的空间体验,展示出著名丹麦品牌VIPP的演化。David Thulstrup工作室也设计了其位于哥本哈根Brygge群岛的loft公寓。

▼三个5米长的定制吊灯由堆叠的有机玻璃圆盘构成,强调了屋顶高度,generous height of  the pitched roof is accentuated by three 5-metre long custom designed pendant lamps made from stacked Perspex discs

The pitched roof of the new level is left exposed and its generous height is accentuated by three 5-metre long custom designed pendant lamps made from stacked Perspex discs. With the interior design Thulstrup sought to fuse modern ways of living and showcase VIPP’s high-end kitchen and bathroom elements and accessories. The new L-shaped mezzanine has two bedrooms, each with 4.5 metre-high glass panels facing the atrium.“You can see from one bedroom to the other and there’s an exchange of natural light. It’s provocative in a way, and an architectural suggestion about flexible modern living where people can control their own levels of privacy,” says Thulstrup. The Chimney House will become the third outpost of VIPP Hotel, immersive spaces available for short-term stays that show the evolution of the iconic Danish brand. Studio David Thulstrup also designed the VIPP Loft in Islands Brygge in Copenhagen.

▼新建L型夹层带有两间卧室,可以从一间卧室看到另一间内部,the new L-shaped mezzanine has two bedrooms, one can see from one bedroom to the other

▼卧室,bedroom

▼卧室带有4.5米高、朝向中庭的窗户,bedrooms with 4.5 metre-high glass panels facing the atrium

 

定制设计细节
Custom design details

定制现浇水磨石地板将首层所有空间联系起来,并经过大扇滑动玻璃门延伸到新建外部平台。浴室采用大块暖灰色水磨石板。首层入口处的房间采用定制金属门,容纳了洗手间和衣柜。金属把手也是专门定制的。

A custom-developed cast terrazzo floor ties together all the ground floor spaces and continues out to a new terrace reached through large sliding glass doors. Large slabs of the warm grey terrazzo line the bathrooms. At the ground floor entrance a new volume with inset custom metal doors houses the bathroom and a wardrobe. Custom details include bespoke metal handles.

▼水磨石地板将首层所有空间联系起来,入口处采用定制金属门,a custom-developed cast terrazzo floor ties together all the ground floor spaces; custom metal doors are used at the entrance

三个5米长的吊灯采用堆叠有机玻璃盘制成,专门设计用来挂在裸露的坡屋顶下,悬挂在SDT定制设计的涡形纹桦木板餐桌上方。其他定制元素包括光泽度很高的咖啡桌,拉丝铝制餐具柜、床头和基座。Yards Landscape设计的新外部景观包括围绕着露台户外用餐区的低维护常青花园,内部有绿地和松树。SDT还设计了室外照明用以凸显烟囱高度,为当地区域提供了一处地标。

Three 5 metre-long pendant lamps made from stacked Perspex discs were specially designed to hang from the exposed pitched roof. They are suspended above a dining table of birch burl veneer custom designed by SDT. Other custom pieces are a high-gloss coffee table, brushed aluminium sideboard, bedheads and plinth. New external landscaping by Yards Landscape, including a low maintenance evergreen garden of grasses and pines, encloses the terraced outdoor dining area. SDT designed outdoor lighting to celebrate the chimney height, providing a landmark for the local area.

▼三个5米长的吊灯采用堆叠有机玻璃圆盘制成,three 5 metre-long pendant lamps are made from stacked Perspex discs

▼涡形纹桦木板餐桌,a dining table of birch burl veneer

LOCATION: Copenhagen, Denmark
PROJECT: Vipp Chimney House
CLIENT: VIPP
PURPOSE: Third outpost of VIPP Hotel, immersive experience of VIPP brand universe
COMPLETION: DATE October 2018
ARCHITECT: Studio David Thulstrup
PHOTOGRAPHS: Irina Boersma and Hampus Berndtson

More:Studio David Thulstrup。更多关于他们:Studio David Thulstrup on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment