Vigna Maggiore by Orma architettura

Telling the history of the site

Project Specs

Location:

感谢 Orma architettura 对gooood的分享。更多关于他们:Orma architettura on gooood
Appreciation towards Orma architettura for providing the following description:

 

基地限制
SITE CONSTRAINTS

该项目的基地位于科西嘉岛南部奥尔梅托村庄的山脚下,奥尔梅托是古老的中世纪村庄,具有丰富的矿产,同时也是该区域的锚地。这里可以眺望Valinco海湾,面向Propriano地区,围合地中海,曾经是山地农田,种有葡萄园和橄榄林。

The site is located at the bottom of the village of Olmeto in southern Corsica, an ancient medieval village testifying to a strong minerality and a particular anchorage to the territory. Overlooking the Valinco gulf, the site faces the city of Propriano and frames the Mediterranean Sea. It is a former hillside farmland that previously housed a vineyard and an olive grove.

▼入口立面,entrance facade © Julien Kerdraon

该地区地理位置优越,首先它临近海洋,方便船员来往,海风形成薄雾萦绕在山间。其次,优质的土壤使这里成为土地肥沃的地区。该项目源于地名Vigna Maggiore,意为最丰富的葡萄藤,设计团队想要通过它揭示当地的古老历史。

This geographical location is exceptional first of all because of its proximity to the sea, which allows it to be swept away by the sailor, wind from the sea, causing a fine mist that the old hills could capture. In addition, its soil of remarkable quality has made it a particularly fertile area. Our reflection will be born from the toponymy of the place called «Vigna Maggiore», the most abundant vine, in order to reveal this ancient use which will be the origin of the project.

▼入口,entrance © Julien Kerdraon

▼细部,details © Julien Kerdraon

 

决定因素
MAIN DECLINAISONS

基地内种有桉树和橄榄树等百年老树,它们勾勒出大海,体现了景观品质,赭石色的花岗岩为设计团队提供了灵感来源。设计团队充分地了解基地的地貌特征,使其成为项目的原材料来源。农业是科西嘉岛历史的重要部分,岛屿提供耕地和土壤,实现了作物的生产。基于历史的连续性,该项目采用稳固且坚实的泥土混凝土,讲述这里的历史。设计团队采用这种材料完成了水平地面,并将其应用在立面上,与不同层次的地面相呼应。

The project site reveals landscape qualities through its remarkable century-old trees (eucalyptus and Olivier), a framing on the sea, but also through a granite geological base offering an ochre tuff, source of inspiration. The preference was to fully realize the geography of the site becoming the raw material of the project. Agriculture, being a deep part of the history of Corsica, constitutes tillage of the soil, of the land, with a view to crop production. In this historical continuity, the project was designed in stabilized and compacted earth concrete to tell the history of the site. The horizontal strata realized by the implementation of this material, visible on the facades, talk about the stratification of the ground as a kind of geological cut.

▼内部庭院,inner courtyard © Julien Kerdraon

▼建筑立面与不同层次的地面相呼应,facade echoing with stratification of the ground © Julien Kerdraon

建筑位于混凝土地面上,光影在不同序列之间变化,向人们展示每个体块的用途。设计团队挖空建筑物的厚墙,形成由细柱支撑的光廊,与树木相呼应,共同勾勒出大海与周围的景观。建筑和自然的界限模糊,交替的混凝土圆柱和金属圆柱加剧了这种模糊性。特别是金属圆柱没有涂层,与树干的颜色融为一体,使界限感消失。

The project is born from the ground through a concrete site where the thickness becomes program and where the games of light, of shade, reveal each block and let us perceive the uses. The material will then be dug, excavated in the thick part of the building while a light passageway, carried by thin centered posts, playing with the trees, comes to frame the sea and the landscape. A certain confusion then appears between architecture and nature which the alternation between concrete and metallic poles accentuates. The tubular poles have been left uncoated and, as a result, blend in with the colour of the tree trunks, allowing them to disappear.

▼光廊勾勒出风景,light passageway framing the landscape © Julien Kerdraon

▼交替的混凝土和金属圆柱 © Julien Kerdraon
alternating concrete and metal poles

▼金属柱与树干颜色融为一体 © Julien Kerdraon
tubular poles blending in with the colour of the tree trunks

建筑的设计手法既朴素又复杂,设备运行所需的全部技术设计完全不受建筑材料和其性质的影响。

The perception of the building can be summed up as a sort of “austerity complex” oxymoron where the whole of the technique necessary for the operation of the equipment has been designed in such a way as to be totally imperceptible to the benefit of the material and its elementary nature.

▼室外淋浴设施,outdoor shower facility © Julien Kerdraon

▼室内外空间相互渗透 © Julien Kerdraon
permeation between interior and exterior

▼从入口望向室内,view from entrance to interior © Julien Kerdraon

▼从巨大的窗口望向光廊 © Julien Kerdraon
view from large windows to light passageway

▼开放式浴池采用天窗采光 © Julien Kerdraon
skylight is used in the open bath

▼多功能空间向岩石开放 © Julien Kerdraon
multifunctional space open to the granite

▼淋浴间,shower © Julien Kerdraon

 

施工系统和材料
CONSTRUCTION SYSTEMS AND MATERIALS

为了满足不同的技术、热工及美观要求,现场所有的混凝土废料都经过抽样检测。含水量的多少、水泥的选择、对现场提取并分类的骨料进行校对,这些工作共同创造出有纹理的、光滑且变化的材料。清除现场的土壤并对其进行再利用,减少了运输成本及对自然环境的破坏。此外,粘结混凝土的土壤使墙体具有保温隔热性能,从而实现室内的温度调节。它通过40厘米厚的墙壁获得热惰性,优先满足夏季使用的舒适度。

The site concrete from all the waste material was installed by sample in order to meet the different technical, thermal and aesthetic expectations. The water composition, the choice of cement, the calibration of the aggregate extracted and sorted on site allowed us to compose a striated, smooth, altered material. The removal of soil on site with the reuse of spoil reduces the transport and damage to the natural landscape. In addition, concrete-bonded earth provides walls with a thermal mass of high inertia, resulting in internal temperature regulation. Its use through 40 cm thick walls has allowed us to obtain thermal inertia in order to give preference to a summer comfort that meets uses.

▼厚墙,thick walls © Julien Kerdraon

在科西嘉岛,稳固的生土以古老的方式广泛应用于连接石墙、隔墙用砖、地面和屋顶的砂浆。目前,这种材料由于建筑技术的标准化而被废弃,该项目通过这种材料使其与这片土地的古老民间工艺重新产生联系。细木工和锁具采用黄铜,既与赭石色饰面匹配,又与项目整体的矿石感相符。

The stabilized raw earth has been widely used in an ancestral way in Corsica for mortars linking stone masonry walls, bricks for partitions, floors but also terraced roofs. Currently abandoned in favour of standardisation of construction techniques, employment of this material allows to reconnect with the ancient vernacular crafts of this territory. The use of brass for joinery and locksmiths comes by its patina both to match the ochre camaïeux offered by the site but also to qualify the minerality of the work.

▼黄铜部件,details of brass © Julien Kerdraon

▼轴测图,axon © Orma architettura

▼平面图,floor plan © Orma architettura

▼立面,elevations © Orma architettura

▼剖面细部,sectional details © Orma architettura

Floor area: 205 m2
Outdoor area: 980 m2

More:  Orma architettura     更多关于他们:Orma architettura on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment