UOOYAA Office, Shanghai By X&Collective Design

Unfinished Space

Project Specs

Location:

非常感谢 XCoD与众设计 予gooood分享一下内容。
Appreciation towards X&Collective Design for providing the following description:

UOOYAA是一家年轻的女装品牌,是设计师送给自己女儿的礼物,希望女生可以保持自由、真实和有趣的本质。在和业主沟通后,我们希望空间也可以呈现出同样的品牌精神。项目场地是一个老航天厂的仓库,我们保留了仓库的原始框架,仅对原顶面进行了简单的修补及翻新,同时,在厂区整体改造时增加了顶面的采光天窗。

UOOYAA is a rising fashion brand of ladies apparels. The brand itself is a gift from the founding designer to his daughter, to inspire her, and every girl, to stay liberal, authentic, and fun. We hope to bring out the same brand spirit through the design of the office space. The venue used to be a warehouse of a former space factory. We kept the original structure of the warehouse, made only simple amendment and renovation to the original ceilings. We also added skylights when we reconstructed the factory area.

▼空间内部,interior

考虑到业主不定期的活动需求,我们扩大了前台的使用功能性及面积,将前台变成一个可以同时满足平时小规模的访客接待及活动时大规模休闲等待及茶水吧台的场所。同时,因为老厂区外部环境较为混乱,我们在前台区域靠近门口及外墙窗户的位置,设置了多处绿植,希望通过绿植形成从户外到室内的过度性灰空间。

We also extended the space and functionality of the front desk area in response to the demand of frequent event occasions. We turned the front desk into a multifunction-able area, which can host small group of guests in casual occasions, and turn into a cocktail reception area for grand events.Taking into account the chaotic exterior environment of the old industrial area, we arranged several greenery spots around the front desk where close to the main entrance and the external wall windows. The greeneries have become a transition area from outdoor to indoor.

▼将前台变成访客接待及休闲等待及吧台,the front desk is a multifunction-able area

▼通过绿植形成从户外到室内的过度性灰空间,the greeneries have become a transition area from outdoor to indoor

空间中使用了建筑搭建中常见的脚手架,并将这个模块应用在整个空间之中,脚手架在正常建筑搭建中是一种过程中使用的辅助框架单元,当建筑饰面完成时,也就意味着脚手架的使命结束。我们希望将脚手架变成空间中的主角,因为我们想让空间呈现出一种未完成的状态,这种未完成的状态可以让人心生淡泊、保持谦卑,可以让人明确目标,不随波逐流,可以让人心态开放,充满对未知的好奇心。这也是业主所秉承的品牌精神的延续,也是我们希望呈现给业主及每个来访者的空间感触。

We applied scaffolding, which is commonly used temporarily in a construction site, to the whole office area. Scaffolding is a kind of auxiliary frame unit used in the process of normal building constructions. The scaffolding will be torn down when the construction work is done. We hope to create an image of an unfinished site by using the scaffoldings and an key elements. This unfinished state of mind helps remind people to stay simple and humble, focused and determined, yet open and curious. We hope the Unfinished space we created can be the extension of the brand spirit owned by the client, and speaks to every visit who walks into the office.

▼脚手架成为空间主角,scaffolding as the main element in the space

在立面材料的选择上,我们大面积使用了聚碳酸酯中空板来作为空间的隔断,并结合不同高度的使用,定制了透明及半透明两种规格的板材,这样可以在保证采光、隔音的基础上,最大限度的降低施工成本。

For the choice of facade material, we used a lot of polycarbonate hollow board as space partitions. We tailored transparent and translucent plates of various height. By doing that we maximised construction effectiveness without compromising lighting and sound insulation quality.

▼聚碳酸酯中空板作为空间隔断,use polycarbonate hollow board as space partitions

我们在空间中局部搭建了二层,并将大部分主要办公区及员工休息区设置在二层,这样员工在办公室就可以通过顶面天窗看到户外的天空,感受到阳光洒在座位上的舒适感。同时,为了也兼顾到一层区域的办公及部分会议室的使用,我们在二层楼板不同区域的位置开了大小不一的洞口,并在一层洞口下设置了绿植及围绕绿植的洽谈区。这样在垂直方向上同时满足了一层对阳光的引入及二层区域的大型绿植的空间介入。业主在空间功能上提出了服装品牌独特的需求,即可以满足品牌不定期发布会的走秀活动。所以我们在对空间公共区域动线进行设置时,也考虑了两层之间动线环通的必要性及增强空间动线的漫游感。

We added second floor to part of the plant, and put most of the main office area and staff recreation area into this second floor. Working on the second floor, people can sit in the cozy work station, while enjoying the sunshine and the view of the sky through the skylight.In oder to echo the working space and conference area on the ground floor, we opened several holes on the second floor, and connected the two floors with some plants and leaves. We also put up some gathering areas around the plants for people to meet and chat. The greeneries are like vertical extensions, penetrating in the two layers of space, inviting sun beams from the upper floor to the ground.Functional wise, the client put forward a unique demand as of a fashion brand, that is to say, the space will need to host runway shows and press conferences from time to time. Therefore, when designing the circulation in the public area, we considered the necessity of the connection between the two floors, and to enhanced the sense of roaming in the space mobility.

▼脚手架楼梯,the scaffolding stairs

▼二层空间,the upper level

▼在二层楼板不同区域的位置开了大小不一的洞口,opened several holes on the second floor

   

▼一层平面图,the first floor plan

▼二层平面图,the second floor plan

项目名称:“未完成”的空间
设计公司:XCoD与众设计(X&Collective Design)
设计团队:解方,程姜,朱金,陈凡
公众号:XCoD—
联系方式:info@x-collective.com
项目地点:上海
竣工时间:2017
建筑面积:1600㎡
业主:UOOYAA品牌
摄影:张大齐

More: X&Collective Design

Post a Comment