Tsingtao 1903 Taproom, China by MINOR lab

By transforming the collective memory of beer to innovate a new spatial experience

Project Specs

Design:
Location:

来自 即作建筑 对gooood的分享。更多关于他们:MINOR lab on gooood
Appreciation towards MINOR lab for providing the following description.

啤酒是最常民化的酒精饮料之一,青岛啤酒自1903年创办至今,每代人都会对其有着丰富的记忆。青岛1903啤酒概念店是一次品牌试验,为青岛啤酒这一深入人心的国产品牌再定义新的品牌形象、建立新的品牌体验。

Beer is one of the most popular alcoholic drinks in the world. Since its founding in 1903, Tsingtao Beer has been widely acknowledged by every generation. Tsingtao 1903 Taproom showcases Tsingtao Beer’s effort to experiment; it also helps this legendary Chinese brand refresh its brand image and create a new brand experience.

▼门头立面,front façade ©吕晓斌

▼户外视角,exterior view ©吕晓斌

▼户外吧台区夜景,night view of the outdoor seating area ©吕晓斌

项目地点位于北京望京麒麟社,是拥有丰富地域餐种的热闹街区,我们试图在复杂且活跃的餐饮集中地定义一个新的啤酒吧形式。不同于传统啤酒吧的热烈气氛,我们希望通过材料、色彩和光线,营造舒适轻松且并不喧嚣的场所氛围。利用对于啤酒的群体记忆与空间的关联转化——关于啤酒的生活记忆、啤酒的温度口感和饮酒的放松心境,建立新的空间体验,让人们对熟知的事物产生新的兴奋感和好奇心。

▼剖透视 ,sectional perspective ©即作建筑

The project is located in Beijing’s Wangjing QiLinShe, a lively neighborhood with restaurants of various regional cuisines. For this complex and busy dining hub, we sought to tailor a new form of taproom. We aimed to utilize materials, colors, and light to develop a friendly, relaxing yet not bustling atmosphere that is different from common beer places. By transforming the collective memory of associations between beer and the environment, we hope to innovate a new spatial experience and bring people an enjoyable sense of excitement and curiosity about Tsingtao Beer.

▼户外就餐区看向室内,view from outdoor dining area to interior ©吕晓斌

▼户外吧台区,outdoor seating area ©吕晓斌

外立面上半部分为内外双层U型玻璃和植物塑造的悬浮景观空间,使室内空间在日间尽可能接受到过滤后的柔和阳光,并在夜间为室内外提供氛围照明。其下深度为2米的不锈钢檐贯通于立面,限定出廊式空间,结合材质本身对周围的漫反射,营造空间内外过渡的领域感。下半部分为一条通透的玻璃立面,对应功能,划分出折叠门、利于节能的双层入口门和大尺度上悬窗区域,整体立面可根据不同季节和活动需求关闭或打开,从视觉和使用弱化边界,提供内外流动的用餐体验。

The upper half of the façade is a suspended landscape space made up of double-walled, U-profile glass and plants; it allows filtered, gentle sunlight to brighten up the interior space during the day, and it offers ambient lighting for both the interior and exterior at night. The two-meter-wide stainless–steel eave runs through the façade, zoning a porch space. The way that the eave reflects the surroundings also contributes a sense of spatial transition between the interior and exterior. The lower half is a transparent glass façade -–function wise, it consists of folding doors, air-lock entrance and large-sized top-hung windows. The whole façade can be completely opened based on seasonal and event needs. It softens the boundary visually and improves the mobility of the dining experience.

▼室内看向窗外,view from interior to exterior ©吕晓斌

▼窗边座位区,seating area by the facade ©吕晓斌

▼ 锈钢檐贯通于立面,限定出廊式空间,
The stainless–steel eave runs through the façade, zoning a porch space ©吕晓斌

▼ 窗口看向室内,view from window to interior ©吕晓斌

空间中心的圆形可视冷库作为空间装置成为视觉焦点,为餐厅提供20款啤酒,拥有数位化的酒头管理系统监测气体、温度、流速等参数稳定性,以确保每杯啤酒达最佳效果。环绕内部空间的吧台区域、阶梯区域、和沙发椅用餐区域利用曲线形态柔化了空间边界,赋予空间如液体般的流动性和场景感;适宜站立倚靠的曲线高桌和开放的阶梯区为聚会提供不同形式的群体场所,亦鼓励不熟悉的客人在此自然互动。

At the center of the interior, the cylindrical, display walk-in cooler as a spatial installation acts as the focal point. Storing 20 types of beer, it is equipped with a digital operation system managing all the beer taps and monitoring all the metrics (gas, temperature, flow rate, etc.) to make sure that every beer is in its perfect quality. Filling up the interior, the bar area, the stepped seating area and the main dining area in their curved shapes tone down the boundaries, rendering the entire space more fluidity and occasion-centric meanings. A set of curved high tables and an open stepped seating area can accommodate different types of gatherings as well as invite guests to casually interact with each other.

▼空间中心的圆形可视冷库作为空间装置成为视觉焦点,
the cylindrical, display walk-in cooler as a spatial installation acts as the focal point ©吕晓斌

▼悬浮景观空间使室内光线更加柔和,The floating landscape space softens the interior light ©吕晓斌

▼由室外看圆柱形展示冷库,Cylindrical display walk-in cooler as seen from outside ©吕晓斌

▼悬浮景观空间细部,details of the suspended landscape space ©吕晓斌

平面水磨石和立面水洗石的材料做法区分,让同种骨料在平立界面展现质感对比。我们希望通过从立面到室内材质本身的属性特征——不锈钢的反射性、玻璃的透明性、实木的稳重温暖、水磨石的平滑及水洗石的粗粝,在繁复的街区营造不具攻击性却饱有自我特征的独立场所。

Terrazzo and exposed aggregate concrete were respectively applied to the flat and vertical interfaces, revealing the compelling contrast in texture though both belong to the same type of aggregate. From the façade to the interior, materials in use and their distinctive features – the reflexivity of stainless steel, the transparency of glass, the warmth of solid wood, the smoothness of terrazzo and the coarseness of exposed aggregate concrete – create an unaggressive yet self-contained venue in the boisterous neighborhood.

▼阶梯区域视角,stepped seating area view ©吕晓斌

▼旋转点餐牌细部,detail of the rotating menu board ©吕晓斌

▼曲线高桌与阶梯区域, 水磨石与水洗石对比,
curved high table and stepped seating area, the contrast of terrazzo and exposed aggregate concrete ©吕晓斌

▼木质座椅与灯具细部,detailsd of the solid wood furniture and the lighting ©吕晓斌


▼轴测图 ,axonometric drawing ©即作建筑

▼平面图,plan ©即作建筑

▼墙身剖面图,wall section ©即作建筑

业主:青岛啤酒
设计公司:即作建筑 MINOR lab
主持建筑师:刘晨
设计团队:赵丹(项目建筑师)、金韦希、赵炜
摄影师:吕晓斌、即作建筑
品牌视觉:297DESIGN
照明顾问:石客照明
项目地点:北京望京
面积:258㎡
材料:U型玻璃、不锈钢板、水洗石、水磨石
项目时间:2020.06-2021.02

client:TSINGTAO
design firm:MINOR lab
deisng principal:LIU Chen
design team:ZHAO Dan (project architect), JIN Weixi, ZHAO Wei
photographer:Lv Xiaobin, MINOR lab
VI design:297DESIGN
lighting consultant:Zhongshan SIKI Lighting Co.Ltd
location:Wangjing. Beijing
area:258㎡
material:U-profile glass, stainless-steel, exposed aggregate concrete, terrazzo
project period:2020.06-2021.02

More:MINOR lab更多关于他们:MINOR lab on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment