Tseung Kwan O Alto Residences Clubhouse, China by One Plus Partnership

The steady waveforms and soothing feeling that associate with the sea

Project Specs

Location:

非常感谢 壹正企划有限公司 对gooood的分享。更多关于他们:One Plus Partnership on gooood
Appreciation towards One Plus Partnership for providing the following description:

这间会所处于临海位置,因此设计师想到以「海洋」作为此次设计的主题。每当想到大海时,很多人马上会联想到蓝色——设计师除了以蓝色作为主色调之一外,还专注于如何通过各种波浪形状和线条来传递出「海洋」的概念,令人联想到起起伏伏的波浪。除了蓝色之外,他们还采用了暖色系物料塑造海洋水平如镜时,波浪悄然起伏的宁谧温暖感觉。

The clubhouse, which is located near the sea, inspires the designers to use ‘sea’ as the main theme of this design. When someone thinks of the sea, first thing that comes into mind must be blue. Other than using blue as one of the main colour tones, the designers also focus on how to illustrate the ‘sea’ concept through various wavy forms and lines that would remind people of the waves. They extract the steady waveforms and soothing feeling that associate with the sea.

▼会所入口,the entrance of the clubhouse ©壹正企划有限公司

在入口处,多支垂直的方形柱从地板伸延至天花,模仿海面平静时的波浪形态。蓝色是海洋的联想色彩,设计师却以暖色系取代,宁谧温暖色调萦绕,表现出大海的舒适和安静感觉。这些方形柱由金属制成,并用木质覆盖,创造了一个引人注目的「艺术装置」,成为了会所的焦点所在。三种不同颜色的大理石组合出地板图案,当人们近看时,更会注意到约隐约现的波浪线条。它们随机地混合搭配,营造出自然的氛围。

▼入口空间,多支垂直的方形柱从地板伸延至天花,
upon the entrance, branches of vertical rods elongate from the floor to the ceiling ©壹正企划有限公司

▼方形柱由金属制成,并用木质覆盖,
the square rods are made of metal and covered in wood ©壹正企划有限公司

▼楼梯旁的方形柱,
the square rods alongside the stairs ©壹正企划有限公司

▼方形柱构成的艺术装置,
the art installation created by square rods ©壹正企划有限公司

▼方形柱装点的空间,
the space with square rods ©壹正企划有限公司

Upon the entrance, branches of vertical rods elongate from the floor to the ceiling, mimicking the waveforms of the surface of the steady sea. Without using an obvious reminder of the color of the sea, blue, the designers choose some earth tone colors, which represent the comforting and quiet feeling of the sea. These square rods are made of metal and covered in wood, creating an eye-catching ‘art installation’ that would easily draw people’s attention to it. Three various colors of marbles combine to form the floor pattern, which when one looks closer, would notice the hidden waveforms. They display in a rather smooth and circular motion, mix and match randomly to give out a natural vibe.

▼室内走廊,隐约可看到入口处的方形柱,
the interior corridor with a scene of square rods upon the entrance ©壹正企划有限公司

▼室内走廊,暖色系营造出宁谧温暖色调,
interior corridor, earth tone colors represent the comforting and quiet feeling of the sea ©壹正企划有限公司

▼室内空间局部(左),独特的“波浪”以不同的材料与形状穿梭于会所之中(右),
partial interior view (left), the waveforms represent themselves via various materials and shapes throughout the clubhouse (right) ©壹正企划有限公司

这些独特的“波浪”以不同的材料与形状穿梭于会所之中,与主题相互呼应。在多功能客厅里,以镜面不锈钢制成的弯曲装置巧妙地装饰着天花,就像浪花悬立在来宾之上。要做出这个饶富趣味的装饰亦非易事——设计师首先要打造一个 3D 立体模型,但当中有些细节可能与现实还是有些不同之处,因此设计师需要逐个调整每个雕塑的角度和长度,以达到最出众的效果。此外,蓝色的椅子和墙壁则令室内的设计更富层次感。在更衣室的天花板上,长方形的片状设计以不同的长度和角度排列。他们以另类形态呈现出波浪主题,引领来宾进入波浪悄然起伏的淡雅海洋。

▼多功能客厅,以镜面不锈钢制成的弯曲装置巧妙地装饰着天花,
the multi-function room, mirror-finished stainless steel installations decorate the ceiling ©壹正企划有限公司

▼多功能客厅,弯曲装置就像浪花悬立在来宾之上,
the multi-function room, the installations act like an inverted sea that’s hanging above the incomers ©壹正企划有限公司

▼多功能客厅的弯曲装置细节,
details of the installations of the multi-function room ©壹正企划有限公司

The waveforms represent themselves via various materials and shapes throughout the clubhouse. In the multi-function room, mirror-finished stainless steel installations decorate the ceiling, like an inverted sea that’s hanging above the incomers. The shape of this feature is not an easy task at all – the designers need to create a 3D model first, but some of them might look different in reality, so the designers would need to adjust the angle and length of each sculpture one by one to achieve the best effect. In addition, the chairs and walls are composed of subtle hint of blue. On the ceiling of the changing room, long rectangular pieces of paper-like designs arrange themselves with different lengths and angles. They resonate with the theme of free waveforms which remind incomers of the peaceful warmth of the sea.

▼会所室内,蓝色的墙壁令室内的设计更富层次感,
interior view of the clubhouse, walls composed of subtle hint of blue enrich the space ©壹正企划有限公司

▼蓝色的墙壁细节,
details of the walls composed of subtle hint of blue ©壹正企划有限公司

项目名称:香港将军澳蓝塘傲会所
设计方:壹正企划有限公司
项目设计 & 完成年份:2019年
主创及设计团队:罗灵杰、龙慧祺
项目地址:香港
建筑面积:2400㎡ 
客户:卓刚有限公司+丽新发展

Project name: TSEUNG KWAN O ALTO RESIDENCES CLUBHOUSE
Design: One Plus Partnership
Design year & Completion Year: 2019
Leader designer & Team: Ajax Law & Virginia Lung
Project location: HongKong
Gross Built Area (square meters): 2400㎡
Clients: STRONGLY LIMITED+LAI SUN

More: One Plus Partnership
更多关于他们:One Plus Partnership on gooood

 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment