TONI&GUY RaffleCity flagship store by Studio 8

A journey into the gallery of the art of hair styling.

Project Specs

Location:

非常感谢 八荒设计 予gooood分享以下内容。更多关于他们请至:Studio8 on gooood
Appreciations towards Guangdong Studio8 for providing the following description:

杭州TONI&GUY来福士广场店以全新的视觉形象成为了TONI&GUY理发沙龙的中国旗舰店。项目开始之初,八荒的设计师们面临着“占地面积大而预算有限”的挑战,同时要创造出一个简约而极具视觉冲击力的店面形象,使顾客情不自禁就想拍照。

这是一场理发艺术的盛宴,整体概念围绕和强调对理发师如何将其精湛的技艺展现在他的艺术大作上(顾客的发型)。同时,这个场地随时准备迎接着一个又一个顾客的头发被理发师雕琢成举世无双的艺术作品的发生。客户极具天马行空地提出了一个“未来主义”的设计需求,于是设计师玩起了光影变幻的魔术,运用光与影的体块和线面、重与轻、虚与实勾起了途经者连绵不绝的好奇与惊喜,引领着他们进入了一个理发艺术的“魔幻之旅”。

TONI&GUY RaffleCity marks the first flagship store in a new line of T&G hair salons in China. With a large floor area and limited budget, the team at Studio 8 was challenged to develop a concept that was simple but carried high impact that people, that they can’t help but pull their phones out to take photos. 


A celebration of the art of hair styling, the concept was to accentuate and glamorize the technical skills that each stylist applies to his ‘art’ (the client) To put on a show where each person falls under the hand of their stylist/ artist and shaped into a unique pieces of art in an open performance. The client wanted a ‘futuristic’ approach and so the team adopted elements of light and shade, boxes, view lines, weight and weightlessness to create intrigue and curiosity to draw people into the space and carry them along a journey into the gallery of the art of hair styling.

▼具有未来主义色彩的空间设计,the design of a futuristic space

项目落成依此道而行。 当你正对着店面入口,迎面而来的是一块白底上写着黑色“TONI&GUY”—柔光的波纹玻璃墙与一个厚重的楔形黑色体块交接而成的漏斗状入口,而炫亮的LED展示屏循环播放着当下最酷炫的流行发饰。这个场地不仅仅是理发沙龙,还包含了美甲区、美容区、DJ 台、摄影棚、T台、舞台以及头发护理区。由于空间功能的极具多样性,设计师需要对活动发生的空间和时间有更深的推敲,偶尔需要同时兼具多种功能。

Upon arrival at the salon, clients are greetings by a gently illuminated, reeded glass wall, intersection a black framed box and angled in a way to funnel people inside this mysterious shop. With only the name an LED display and Toni&Guy in bold, black lettering to provide an indication of the environment inside. The space not only functions are a hair salon, but is host to a many number of other programs that share the same lot; a one stop beauty and glamour treatment location, where one may leave transformed and reinvigorated as someone new. Within this salon, you may also find manicure area, facial treatments, DJ studio, photo studio, catwalk, stage and hair spa treatment. The large number of functions, required a detail understanding of how events and programs would play out during different times of the day, and so which programs may thus be overlapped.

▼入口,entrance

▼空间功能分布,the functions

未来时空的理发长廊里,由10条双面软膜发光的拱券组成,发光藏在两侧边内。整个空间通白,而两侧的背发光的镜面营造出无线的纵深。当顾客正对长廊时,宛如进入一个时空机,一道道光带则是时空的涟漪,随时准备传送到另一个时空接受一个“完满”的自己。纯粹简约的空间,将最少的细节修饰和最强的空间感受和盘托出,对于一个挑剔的设计师来说,这样的作品是最符合心声的。

The ‘gallery space’ is composed of 10 dual sided hair station arches, that is further accentuated by led lights installed in the frame, that when lit up, creates a long hallway pulling visitors through the corridor. The space adopts a minimalist approach to its finishes, leading to a purist ambience as to not create unnecessary distractions as you walk through. The focus one may feel is either the commotions at the end of the pathway or the artists at work on either side. Walls are white and simple, carpentry are white lacquered boxes that juggle stylist functions and bare aesthetics. Above, a wall mounted mirror, offset and backlit to reduce the weight and give the impression of a light glowing object.

▼理发长廊由10条双面软膜发光的拱券组成,the ‘gallery space’ is composed of 10 dual sided hair station arches

▼整个空间通白,而两侧的背发光的镜面营造出无线的纵深,the light creates a long hallway pulling visitors through the corridor

▼纯粹简约的空间,space of purity

   

这条长廊径直连到了环形的舞台,白色的环形地面被射灯照得格外耀眼,中间是个可升降的360度数字投影幕布,这些无时无刻不在强调着场地的中心性。可观的是,在这方寸间可最大容纳60人左右的座位,不管是走秀、讲演,还是电乐趴,都不在话下。

Leading visitors through the gallery is a white path on the floor that doubles as a catwalk.Follow the path to the end, and the catwalk extended into a circuit ring to can guides you back into the gallery.The gallery is able to holds 60 people sitting either side of the path and an additional 160 around the ring.At the centre of the ring is a stage for which MC and presentations can be dealt, and while a 360° suspended projector screen can be lowered from the ceiling for digital media.

▼可最大容纳60人左右的白色环形舞台,the gallery with around 60 seats

空间中着重突出了白色的长廊和舞台的场地性,与之相对比的是周围采用大面积的黑色和灰色。前台和酒水台两个区域就是采用这种边缘化的处理手法,两个黑色的大长台是其中的点睛之笔。向外的一侧有一张黑色冲孔铁网,背后柔和的泛光将黑色调和的更加轻柔而耐人寻味。

The bar and reception adopts an edgier approach in contrast to the paired back white design of the gallery. The heavier black form of these 2 units is constructed from steel and timber, the front of the unit, facing visitors, includes a perforated still mesh finish, lit from the inner edges to reduce the weight for the box and adds texture.

▼前台的黑色大长台是点睛之笔,the front of the unit includes a perforated still mesh finish

▼酒水台,the bar table

▼细节,detail

   

▼通常流转,normal circulation

▼功能流转,event circulation

▼理发区日常,hairstation normal

名称:TONI&GUY概念店设计
地点:杭州市来福士广场
建筑规模(面积):860平方米
设计/建成时间:2017.05.20
设计单位:八荒建筑设计咨询(上海)有限公司
项目建筑师:董雪莲
设计团队:Andrea Maira, Alex Ho
建设单位:上海汇懋建筑工程设计有限公司
摄影:张大齐

Project Name: Toni&Guy Concept Store Design
Location: RaffleCity Hangzhou
Area: 860㎡
Project year: 2017.05.20
Company: STUDIO8
Architect: Shirley Dong
Team: Andrea Maira, Alex Ho
Photographer: Sven Zhang
Photographer website link: www.meeca.cn

More: Studio 8,更多关于他们请至:Studio8 on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to get contact with the designer/sharer/collaborator of the project

Post a Comment