Time Story – Shekou School Square Landscape Design, China by ZIZU STUDIO

A site which is filled with childhood memories from generation to generation

Project Specs

Design Firm:
Location:
Category:

非常感谢 自组空间设计 予gooood分享以下内容。更多关于他们:ZIZU STUDIO on gooood
Appreciation towards ZIZU STUDIO for providing the following description:

 

区位及场地|Location

蛇口学校广场位于蛇口花果路和湾厦路交汇处,作为高密度社区周边少见的街角广场,在上下学高峰时间,场地聚集了大量的家长及随处停放的自行车和电动车。

Shekou School Square is located at the intersection of Huaguo Road and Wanxia Road in Shekou. As a rare corner plaza around a high-density community, the site was always crowded with a large number of parents and randomly parked bicycles and electric bikes during peak traffic periods.

▼蛇口学校广场整体概览,overview of the Shekou School Square

 

现状问题|Existed Issues

蛇口学校广场是一个内向封闭的角落空间,学生排队与家长等候缺乏秩序。同时,现状的树池过高,无人问津的宣传栏以及阻隔湾厦路方向人流的围墙,使场地空间功能非常单一和消极。

Shekou School Square was an inward-closed corner space where order was lacking when students lining-up and parents waiting in and out of school. Moreover, too-much-height planters, the bulletin board with no viewer and a wall blocking human flow from Wanxia Road, all made the space function of the site very single and negative.

▼原有消极空间,the previous negative space

 

设计概念:“光阴的故事”|Design Concept “Time Story ”

蛇口学校于1970年成立,周边大多数居民在蛇口学校度过了自己的童年时光。当他们的角色从孩童转变为父母时,他们的孩子也在蛇口学校开始了自己的童年时光。当年的孩童变成了家长,在曾经玩耍学习的地方,等待着自己孩子上下学,这里即承载了他们回忆的青春,也承载着他们与自己孩子的共同回忆。在这个传承着一代又一代人记忆的场地里,有一棵历史悠久的大香樟,见证着场地和时间的变迁。“十年树木,百年树人”,设计改造尊重原场地的功能使用,重塑场所的空间秩序,以“光阴的故事”为主线,围绕场所置入积木座椅,童年游戏连环画,科普互动装置、体能游戏图案。从而,为使用者提供一处阴凉休息的等候空间、自由玩耍的游戏空间以及周边居民休闲的共享空间,让这个满是记忆的广场更有活力、更有趣。

Shekou School was established in 1970, and most of the surrounding residents spent their childhood in the school. When their roles changed from children to parents, their own children also started their school time here. In the place where they used to play and learn, they now accompanied their children in and out of school. The place is filled with their childhood memories, and now they will share the same memories with their children. A big old camphor tree witnesses the transition of space and time in this site that is filled with memories from generation to generation. An old Chinese saying goes, “It takes ten years to grow trees but a hundred years to nurture people”. The reconstruction respects the original functions of the site, reshapes the space with “time story” theme as the main line, putting modular benches, comics of childhood games, interactive science devices, physical game patterns around the plaza so that the users are provided with a cool and shading waiting space, a free playing space and a shared space for the surrounding residents, making the plaza of memories full of vitality and fun.

▼中午在此等待学生下课的家长,parents waiting for students to leave school at noon

▼日常街角休息空间,daily corner seating space

▼中午上课学生在此休息等候 ,in the afternoon, students are waiting for school and taking a break here

▼上下课后学生在此结伴写作业和学习交流,students are writing homework and co-studying here after school

 

设计内容|Design Details

围绕“光阴的故事”的设计概念,对蛇口广场空间置入广场Logo展示墙、积木坐凳、互动科普装置、童年游戏连环画、体能游戏图案五个部分内容。

Focusing on the design concept of “Time Story”, five parts of the Plaza including: logo wall, modular benches, interactive science device, comics of childhood games and physical game patterns are placed in the space of Shekou School Square.

▼以“光阴的故事”为主题的设计,design on the concept of “Time Story”

广场Logo展示墙:将界面打开,通过墙上开洞的形式,让行人可以透过洞口隐约窥探到广场内部场景,不经意地向路人提供场地信息。

Logo Wall: through square holes in the wall, pedestrians can glimpse into the scenes of the plaza which means it inadvertently provides the site information to passers-by.

▼学校LOGO墙,开洞窗户与字体结合一起,school LOGO wall, window opening combined with font

积木坐凳:结合现状铺装关系置入六边形模块座椅。六边形座椅以积木的形式进行叠摞,为家长和学生提供足够的休息空间及不同方向就坐的选择。

Modular Benches: the hexagonal seating are placed in combination with paving. The modules are stacked in the form of blocks, providing parents and children with plenty of space to rest and sit in different directions.

▼六边形座椅以积木的形式进行叠摞,the hexagonal seating are stacked in form of blocks

▼座椅为学生提供休息空间,seatings provide space for students to relax here

互动科普装置:通过钢结构柱建立一个互动科普装置,通过刻度单位、旋转地球以及星系,向驻足者传达基本度量和地理知识,凸显位于学校的教育文化氛围。

Interactive Science Device: interactive science devices made of steel columns are to convey basic metrics and geographic knowledge to users through scale units, rotating earth and galaxies, highlighting the educational culture of the school.

▼四组互动装置、2组国际单位标尺、地球旋转装置及太阳系旋转装置,four sets of interactive devices, two sets of international unit scales, earth rotating device

▼太阳系旋转装置互动,solar system rotating device interaction

▼围墙互动窗口,wall interactive window

童年游戏连环画:将14个童年游戏剪影刻画在花基上,激起场地停留者对童年的回忆。这即是属于大家的童年记忆,又向学校的学生传达其父母辈的童年游戏记忆。

Comics of Childhood Games: silhouettes of 14 childhood games are portrayed on the flower base, stimulating the childhood memories of visitors. This is the childhood memory of everyone, and it also tells to school children the story of parents’ childhood games.

▼将14个童年游戏剪影刻画在花基上,激起场地停留者对童年的回忆,silhouettes of 14 childhood games are portrayed on the flower base, stimulating the childhood memories of visitors

体能游戏图案:地面设有一组跳格子及跳远的体能游戏图案,学生上下课后可在此的玩耍,这段玩耍的时光将成为他们的童年美好回忆。

Physical Game Pattern: There is a set of hopscotch and long jump game patterns on the ground. Students can play here after class, and the playing time will remain a good memory for their childhood.

▼大树树池由14张童年游戏连环画组成,the tree planter consists of 14 childhood games

▼跳房子, hopscotch

▼场地夜景,night scene at site

▼平面图,plan

项目名称:光阴的故事,蛇口学校广场景观设计  
设计方:深圳市自组空间设计有限公司  
公司网站:https://ligepoge1980.wixsite.com/zizustudio
联系邮箱:ligepoge1980@gmail.com
设计完成年份:2019.1-2019.4  
主创及设计团队:梁瑞华、黄丹霞、杜梦碧、丁鹏、张立、梁妍  
项目地址:深圳蛇口学校西南门  
景观面积:400㎡  
摄影版权:自组空间  
客户:蛇口街道办  
品牌:高压复合木、钢板、透水地坪
Project name: Time Story, Shekou School Square Landscape Design Design: ZIZU STUDIO  
Website: https://ligepoge1980.wixsite.com/zizustudio  
Contact e-mail: ligepoge1980@gmail.com
Design & Completion Year: 2019.1-2019.4  
Leader designer & Team: Ruihua Liang,Danxia Huang,Mengbi Du、Peng Ding、Li Zhang、Yan Liang  
Project location: Southwest Gate of Shekou School,Shenzhen  
Lnadscape Area: 400㎡  
Photo credits: ZIZU STUDIO    
Clients: Shekou street office  
Brands / Products used in the projrct: High pressure composite wood、Steel plate、Pervious concrete

More:自组空间设计  更多关于他们:ZIZU STUDIO on gooood

Post a Comment