天健领域改造更新,广州 / 时建筑

高山仰止

项目标签

设计公司:
位置:
类型:

非常感谢 时建筑(联系邮箱:being_gz@163.com) 予gooood分享以下内容。更多关于:BEING ARCHITECTS on gooood
Appreciations towards BEING ARCHITECTS (contact: being_gz@163.com) for providing the following description:

天健广场位于广州北部白云山脚下,总占地逾60万平方米,历经20年发展,地块由最早期的货运场到装饰建材五金龙头市场并逐渐改造升级为涵盖商业办公、专业市场、居住、娱乐、文化活动、艺术展览、社区共享、公共花园等一体化的综合型服务社区,天健广场见证了传统生产力到商业贸易再到信息媒体时代的全过程。BEING时建筑事务所从2016年开始介入并担纲天健广场的整体改造和更新计划,尺度涉及XL-规划、L-景观、M-建筑、S-室内、XS-装置,持续的地块更新像自然的生长一样,让天健广场逐渐变成城市中一片宜居宜商的花园艺术社区。

Tianjian Square is located at the foot of Baiyun Mountain in the north of Guangzhou, covering a total area of more than 600,000 square meters. After 20 years of development, the plot has been transformed from the earliest freight yard to leading market of hardware for decorative materials and gradually upgraded to a comprehensive service community covering commercial office, professional market, residence, entertainment, cultural activities, art exhibition, community sharing, public garden and other integration. Tianjian Square witnessed the whole process from traditional productivity to commercial trade and then to the era of information media. Being Architects has been involved and responsible for the overall renovation and renewal plan of Tianjian Square since 2016. The scale covers XL- planning, L-landscape, M-building, s-interior and XS device., Like natural growth, continuous renovation makes Tianjian Square gradually become a livable and ommercial art garden community in the city.

▼天健广场概览,overview of the Tianjian Square ©LikyFoto

A/B栋建于展贸型商业空间盛行的2000年,作为五金建材商铺的主楼,是进入天健南入口的标志型建筑。其内部空间为典型传统的商业广场布局,以人流的主动线为轴,中轴采光,外侧环绕分支的次动线,动线两侧满布商业店铺。前区原广场较小,为入口前区的车行通道让出了很大的转弯空间,因无环境营造平时几乎空旷无人。 随着零售业受到线上消费的冲击,市场业态发生巨大的转变,天健广场希望重塑南门入口的形象,改造升级A/B栋,挖掘原有建筑的使用潜力,打破原空间格局,重新划分区域,加入独特的新鲜元素,使之成为新型可租赁办公+零售展示+商业空间+社区活动一体化的办公展示综合体。

▼整体改造区域,overall renovation area ©时建筑

A / B building was built in 2000 when exhibition and trade type commercial space prevailed. As the main building of hardware shop for decorative materials, it is a landmark entering the south gate of Tianjian Square. The interior layout is a typical traditional commercial square, with the main passenger streamline as the central lighting axis, the outside surrounding branches as the secondary streamline, and in-between the two lines are full of commercial shops. The former square in front is quite small, in order to make a large turning space for heavy-duty goods vehicle, and because there is no environment, it’s almost empty at ordinary times.With the impact of online consumption on the retail industry, the market format has changed dramatically. Tianjian Square hopes to reshape the image of the main entrance, renovate and upgrade A / B builiding, tap the use potential of the original building, break the original spatial layout, redistrict the regions, add unique fresh elements, and make it a new office display complex that combine rent office, retail display, commercial space and community activities.

▼外活动广场,outdoor activity square ©LikyFoto

原建筑的形制与内外空间的秩序无疑是僵化且无趣的,如何破除僵化的空间秩序感觉,重新营造一个新型的共享社区交互环境是我们思考的一个重点。一种秩序侵入到原有的秩序并形成新的秩序,设计希望通过在原建筑内外空间介入了一序列人造抽象化艺术山体装置,藉此建立新的秩序。有序的山体装置瓦解了原来僵化的建筑空间形态,重塑总体空间的印象。作为一种新的媒介,山体装置介入到原有的建筑空间,重新组织,装载并连接了新的时空,使人们的空间运动,参与,交互行为相互转译,形成一个全新的,立体的,多维度具有情感感知的空间。这些带有实验性的山体装置形态各异并相似重复,它们分别形成了场地新的记忆点,序列化的同时又暗示了整体系统的一致性,它们模糊了景观,建筑,室内,艺术装置的边界。设计希望在城市更新的浪潮里,在“标准式”穿衣戴帽快速建造的改造手法之外,提供另一种可能性与范本。

▼置入山体装置序列,mountain device sequence ©时建筑

There is no doubt that the form of the original building and the order of the internal and external space are rigid and uninteresting. How to break the rigid sense of space order and rebuild a new interactive environment of shared community is a key point of our thinking. A kind of order intrudes into the original order and forms a new order. The design hopes to establish a new order by intervening a series of man-made abstract art mountain devices in to the space of original building. Orderly mountain devices break down the original rigid form and reshape the impression of the overall space. As a new medium, mountain devices intervene in the original space, reorganize, load and connect the new space-time, so that people’s movement, participation and interaction behavior translate each other, forming a new, three-dimensional, multi-dimensional space with emotional perception. These experimental mountain devices are of different shapes and similar repetition. They form new memory points of the site. While serializing, they also imply the unity of the whole system. They blur the boundaries of landscape, architecture, interior and artistic installations. Design hopes to provide another possibility and model in the wave of urban renewal, in addition to the “standard” method of wearing clothes and hats and rapid construction.

▼室外山体序列,outdoor mountain device sequence ©LikyFoto

▼室内山体序列,indoor mountain device sequence ©LikyFoto

外广场是山体装置序列的起点,被定义为主入口的标志性节点,其外延被适当扩大,景观和交通被重新组织和梳理,打造成南门的大花园。改造后分为五个区域:水池景观区;咖啡花园区,入口接待区,活动广场区和休闲洽谈区。广场的尺度被合理地控制,由半高的水池景观限定视线,一侧可观全入口区域,另一侧可望向花园小径,白天工作的人们在树下喝咖啡交谈,夜晚灯光亮起,这里是周边居民散步聊天的场所。

▼前广场改造策略,design strategy of front square ©时建筑

The outer square is the starting point of the mountain devices sequence, which is defined as the landmark of the main entrance. Its extension is appropriately expanded, landscape and traffic is reorganized to create a large garden of the south gate. After renovation, it is divided into five districts: water feature, coffee garden, entrance drop-off area, activity square and leisure negotiation area. The scale of the square is reasonably controlled. The view is limited by the half height water feature. The whole entrance area can be seen on one side, and the garden path can be seen on the other side. During daytime employees drink coffee and talk under the trees, while surrounding residents walk and chat at night.

▼广场入口全景,panoramic view of square entrance ©LikyFoto

广场的边界由中间高两侧低的连续艺术折墙界定,与3米多高的水池山体同时成为内广场的背景,有效地隔离了外部杂乱的环境和交通噪音,山体造型由不同体量的三角体连续变形构成,剪纸般抽象化的艺术折墙间断的穿插其中,让空间更加灵动,塑造出不同的活动区域与观景视角,同时也记录了树影的时间印记。

The edge of the plaza is defined by a continuous art folding wall that is high on the center and low on both sides. It forms the background of the plaza together with a 3m high mountain alike water feature. At the same time, it also effectively isolates the messy external environment and unpleasant traffic noise. The mountain form is composed of continuous deformation of different triangle volumes. The paper-cut abstract art folding wall is intermittently inserted into it, making the space more flexible, shaping different activity areas and viewing angles, and recording the stamp of the tree shadow.

▼广场景观局部,close-up of hill landscape ©LikyFoto

▼折板艺术墙局部,close-up of folding art wall ©LikyFoto

▼停车场小山体和折板树影,parking hills and tree shadow on the folding wall ©LikyFoto

咖啡花园和休闲区分别倚靠在建筑的两侧和室内空间紧密相连,分别是咖啡吧和招商中心的外延,通过山体底部的延展与地景小山体形成半围合的空间,配以不同种类的植物,形成独特风景的花园区域。

Coffee garden and leisure area are respectively on both sides of the building, which are closely connected with the interior space. They are the extension of coffee bar and business center. Through the extension at the bottom of the mountain, it forms a semi-enclosed space with the surrounding landscape hills. A unique landscaped garden is formed by planting different types of trees.

▼内花园景观局部,close-up of inner garden ©LikyFoto

▼透过花园看广场,square view from garden ©LikyFoto

▼透过洞口看花园,garden view from opening ©LikyFoto

▼花园的日景和夜景,day and night views of the garden ©LikyFoto

入口区域由几组大小各异的抽象山体组合而成,抽象山体均是由两个金属侧面和一个草坪面围合的三角体构成。草坪面的方向各不相同,通过草坪面的变化引导来自不同方向人流进入建筑的行径方式。V字形的雨篷浮在山体群之上,界定出人行入口和车行通道以及落客区,半透光天棚与镜面不锈钢天棚的设置,使入口空间光线斑驳,树影婆娑,风影摇曳,生机盎然。

The entrance area is composed of several groups of different sizes of abstract mountains, which is a triangle shape composed by two metal sides and a lawn surface. The direction of lawn surface is different, which is leading people walking from different directions into the entrance. The V-shaped canopy floats on the mountain group, defining the pedestrian entrance, vehicle passage and drop off area. The semitransparent ceiling and mirror stainless steel ceiling make the entrance space mottled with light, whirling with trees, swaying with wind and full of vitality.

▼入口区,the entrance ©LikyFoto

▼入口区的山体,the hill landscape at the entrance ©LikyFoto

▼广场看入口山体,entrance view from square ©LikyFoto

▼入口山体夜景,night view of entrance ©LikyFoto

山体装置在瓦解了原僵化空间秩序的同时,营造并重构了人与空间的新秩序。山体序列不仅是空间的视觉导引,同时也各自承载不同功能的共享空间,与旧的空间,与当下人的行为模式形成各种日常性的交互。这些带有新功能空间装置体的介入,使每座山体都具有了独特的记忆编码,在原来匀质的建筑空间里形成多个新的空间坐标。

While the mountain device disintegrates the original rigid space, it also creates and reconstructs a new order for people and space. Mountain sequence is not only a visual guide of space, but also a shared space with different functions, which forms a variety of daily interaction with the original space and human behavior mode. The intervention of these devices with new functional space makes each mountain have a unique memory code, forming a number of new spatial coordinates in the original homogeneous space.

▼室内山体装置,indoor mountain device ©LikyFoto

隐喻了四季山体丰富变化的色彩被设计到装置序列里,景观化元素的设置结合中庭的自然光线,希望能赋予场地更多的自然属性,使人自觉本能地产生对自然生态环境的联想。局部冲突的色彩,在唤起人们潜在情感的同时希望带来愉悦感。每个装置都是独立的山体景观,重复序列形成后,使人在里面游走时彷佛置身于画中的近景、中景、远景,层层叠叠,此山望彼山。不同洞口的设计形成空间里的各种借景,对景,框景,使人在空间里步移景异。

▼抽象化山体景观空间,abstract mountain landscape ©时建筑

The rich and varied colors of the four seasons mountains are designed into the installation sequence. The setting of landscape elements combines with the natural light of atrium, hoping to give more natural attributes to the site and make people consciously and instinctively associate with the natural ecological environment. A few color of conflict, arousing people’s potential emotions, hopes to bring a sense of pleasure. Each device is an independent mountain landscape. After the formation of repeated sequence, it makes people walk inside as if they are in the close-up, mid-range and long-term view in the painting, standing on this mountain and looking at the other. The design of different openings forms different views like borrowed views, opposite views and frame views, which makes people have different feelings step by step in the space.

▼景观化的山体序列与色彩变化,landscape mountain sequence and color change ©LikyFoto

每座山体装置都承载不同公共参与性的空间。前台、接待、洽谈、高尔夫推杆、图书吧、公共展厅、路演平台、台球室、会议室、休闲区、画廊、展览、室内攀岩、亲子活动等一系列多样化的社交活动空间被置入其中。他们分布在山体的不同高度,不同场景的组合形态也为共享空间带来了丰富性和多样性,设计希望通过人们对山体装置活动的日常性参与,重新塑造并激活原有的建筑空间,使之成为适应共享社区新形态的空间。

▼室内山体装置活动,indoor mountain activities ©时建筑

Each mountain device carries different spaces of public participation. Front desk, reception, negotiation, golf, book bar, public exhibition hall, roadshow platform, snooker bar, meeting room, leisure bar, gallery, indoor rock climbing, parent-child activities and a series of diversified social activity spaces are put into it. They are distributed at different heights of the mountain, and the combination forms of different scenes also bring richness and diversity to the shared space. The design hopes to reshape and activate the original space through people’s daily participation in the mountain activities, so that it can become a space suitable for the new shared commune.

▼前台接待山体夜景效果,reception mountain in entrance atrium ©LikyFoto

▼山体活动空间,mountain activity space ©LikyFoto

▼卫星图,satellite map ©时建筑

▼首层平面图,ground floor plan ©时建筑

▼山体装置立面图,mountain device elevation ©时建筑

▼入口景观山体立面图,entrance hill landscape elevation ©时建筑

▼景观山体构造图,landscape hill detail ©时建筑

项目名称 :天健领域
设计方:BEING 时建筑
项目设计 & 完成年份: 2018.11-2019.11
建筑师:戴家明 郭源 冯熠
设计团队成员:朱韵彤 李玉青 陈杰 梁启富 陈晓聪 江建伦
项目地址:广东天健广场
建筑改造面积:37830平米
景观改造面积:8470平米
摄影版权:LikyFoto
客户:广东天健国际家居装饰商贸广场有限公司

Project name: Tianjian Top Region
Design: BEING ARCHITECTS
Design year & Completion year: 2018.11-2019.11
Architect: Jiaming Dai , Yuan Guo , Yi Feng
Design Team: Yuntong Zhu, Yuqing Li, Jie Chen, Qifu Liang, Xiaocong Chen, Jianlun Jiang
Project location: Guangzhou
A&A GFA: 37830 m²
A&A landscape Area: 8470 m²
Photo credits: LikyFoto
Clients: Guangdong Tianjian Commercial Community

More: BEING ARCHITECTS (联系邮箱 | contact: being_gz@163.com)        更多关于:BEING ARCHITECTS on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »