The Kids Museum of Glass 2.0, China by COORDINATION ASIA

The museum is a sleek contemporary art and design museum created for young visitors.

Project Specs

Location:

来自协调亚洲对gooood的分享,更多关于他们:COORDINATION ASIA on gooood
Appreciation towards COORDINATION ASIA for providing the following description:

儿童玻璃博物馆2.0是为年轻观众打造的当代艺术与设计博物馆。由玻璃工作车间改造而成的博物馆占地2,320平米,为儿童设计的内容结合探索性的参观体验,鼓励孩子们独立自主的学习。

The Kids Museum of Glass 2.0 is a 2,320 m2 contemporary art and design museum created for young visitors in a converted former glass-making workshop. Aiming to encourage independent learning, COORDINATION ASIA integrates kids-driven contents into an explorative visiting experience.

▼迎宾柜台,welcome counter © 协调亚洲

博物馆展览在多个层面吸引观众互动,所有展品由一个寻宝游戏串联,邀请观众们在空间中寻找线索。互动性十足的博物馆让孩子们主导参观体验,探索更多他们感兴趣的主题,并积极主动学习关于玻璃、环境、科学、科技、艺术、设计与人类文明的知识。多媒体与数字内容在展览设计中扮演着重要的角色,包含一个镜子迷宫、声音装置、一个追踪动态的互动展项以探讨与玻璃相关的各种主题视频。儿童玻璃博物馆还设有大型工作坊空间,带有烧制玻璃的窑炉与灯工工作台。灵活的空间能够用来举办临时展览和活动,也能容纳大型的学校团体。

▼轴测分解图,exploded axon © 协调亚洲

The exhibition is designed to engage visitors on multiple levels. All the exhibits are connected through a scavenger hunt which invites them to look for clues in the space. The hands-on installations empower children to take control and explore further what interests them and to actively learn about glass as a material and its role in the environment, science, technology, art, design and human civilisation. Multimedia and digital contents play a significant part in the exhibition design, including a mirror maze, sound installations, an interactive motion-tracking exhibit and short films about glass in different fields. The new museum also provides large workshop spaces with fully functioning glass-making kilns and state-of-the-art flameworking stations. The flexible space allows opportunities for temporary exhibitions and events and can accommodate several school groups.

▼展示台,exhibit island © 协调亚洲

▼连接空间的灯光,connecting lights © 协调亚洲

▼空间层次感,layers in space © 协调亚洲

▼艺术装置,artistic installation © 协调亚洲

原玻璃工作车间的木结构天花以及外露的砖墙都被保留下来,保存原本空间的韵味。在12米高的原有屋顶下,黑色金属的平台与阶梯被嵌入到开放式空间中,为空间创造了层次感。定制玻璃砖构成的透光墙面让自然光充满整个空间,而玻璃砖上的纹理模拟旧工厂里金属板上的纹路。这些微妙的细节都是建筑记忆的印记,开启一场关于“旧与新”的对话。

The original wooden structures of the roof and exposed brick walls are kept to preserve the authenticity of the former workshop. Black metal platforms and staircases are inserted into the clean, open-plan space to create layers under the original roof with an impressive height of 12 metres. Translucent walls made of customised glass bricks let the space flooded with natural light. The patterns on the glass bricks imitate the steel mesh used in the former factory. These subtle details are intended to be reminders of the building’s industrial heritage, creating an intriguing dialogue between ‘old and new’.

▼透光玻璃砖墙,light through glass brick wall © 协调亚洲

▼嵌入空间的黑色钢材楼梯,black steel staircase inserts © 协调亚洲

▼二层平台,platform on 2F © 协调亚洲

对比强烈的黑白色调主宰博物馆空间,凸显展品、屏幕与装置上缤纷绚烂的色彩。动态灯光装置贯穿博物馆,营造出充满活力的气氛。大胆抢眼的墙面平面设计以及带有博物馆吉祥物图案的定制柔软地面,让观众沉浸在一个独特的环境之中。在选择材质的时候,孩子们的行为模式都被纳入考虑,例如展柜上的强化玻璃让孩子们能够站立、行走其上,甚至蹦蹦跳跳。

The whole space is dominated by the strong contrast of a monochromatic palette which highlights the vibrant colours used on exhibits, dynamic surfaces and installations. Animated light lines run through the whole museum, elevating the space with an energetic and active vibe. Distinctive environmental graphic treatments play a central role. The bold graphics on the wall and the museum’s own mascot patterns on the custom-made soft floors encapsulate visitors in a unique immersive environment. The kid’s behaviours are taken into consideration while choosing materials. Tempered glass is used on all the showcases that allow young visitors to stand, walk and even jump on the surface.

▼色彩对比,colour contrast © 协调亚洲

▼演讲阶梯,staircase for lectures © 协调亚洲

▼对儿童友善的游戏间,kids-friendly play room © 协调亚洲

儿童玻璃博物馆2.0提供了一个环境,在此孩子们玩乐的向往与家长希望孩子学习的愿望都得以满足。博物馆的设计展现打造一座当代文化与教育目的地的愿景,提供年轻的都市人以及家庭一个参与艺文生活方式活动、共同欣赏艺术文化的平台。

The Kids Museum of Glass 2.0 offers an environment that creates a common ground where parents’ objective for children to learn and kids’ wish to play are met. The design demonstrates the vision of creating a contemporary cultural and educational destination. The museum presents young urbanites and their families a platform for lifestyle-centred activities and the appreciation of art and culture.

▼一层平面图,1F plan © 协调亚洲

▼二层平面图,2F plan © 协调亚洲

项目地点:上海玻璃博物馆园区
中国上海宝山区长江西路685号
网站:http://www.shmog.org/
微信号:glassmuseum
占地面积:2,320 m2
2 层楼,10 项多媒体装置 ,30 项互动装置
完成时间:2021 年
团队:迪尔曼·图蒙,殷琦洛,戴维,玛珐,陈怡君,文思宁 
任务范围:想法,概念开发,策展,展品设计,概念设计,平面设计 ,深化设计,现场监理
客户: 上海集佳文化创意发展有限公司
摄影:协调亚洲

Location: Shanghai Museum of Glass Park 
685 West Changjiang Road, Baoshan District, Shanghai, China 
Website: http://www.shmog.org/
WeChat ID: glassmuseum
Extent: 2,320 m2
2 Floors, 10 Multimedia-Installations, 30 Interactive Installations
Year of Completion: 2021
Team: Tilman Thürmer, Francesca Inchingolo, David Keohane, María Fernanda González Prendes, Yichun Chen, Bon Wen
Assignment: Idea, Content Development, Curation, Exhibits, Concept Design, Graphic Design, Detail Design, Construction Supervision 
Client: Shanghai G+ Culture Creative Developing Co.,Ltd
Photography: COORDINATION ASIA

More:协调亚洲    更多关于他们:COORDINATION ASIA on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment