The house is colorful: 54 square meters old school district room counter attack story, China by Shejin Space Design Office

Increasing happiness is the goal of the design

Project Specs

Location:

非常感谢 舍近空间设计事务所 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Shejin Space Design Office on gooood.
Appreciation towards Shejin Space Design Office for providing the following description:

日出而作,日落而息,“家”是自带日光的暖色。
形于色,言于表,
无需隐藏与防备,
只留欢快的色彩和简约的设计。

“Home” is the warm color of its own sun.
Form in color, speech in form,
No need to hide and guard,
Keep only cheerful colors and simple designs.

▼项目概览,overall of the project © 张家宁 Jianing Zhang

购入带学区的54平老房,是一家人对“未来”的向往。原就历经沧桑的80后老房,通过配色在空间中展现“家”的千万种可能,营造温馨与爱的氛围。在尚未褪去粗糙表面的45平老房子中,要集自由玩耍、功能齐全、收纳充分、实用便捷等各项功能为一体,如何平衡功能与空间的关系,是本次改造的重点,在对空间进行了拆解后,通过合理的区域划分,赋予小空间全新的功能、体验。

The 54 square old house bought with school district is a family’s yearning for the “future”. The old house after 80 years that has gone through the vicissitudes of life shows the thousands of possibilities of “home” in the space through color matching, creating the atmosphere of warmth and love. In 45 ping has yet to shed rough surface in the old house, to set free play, the function is all ready, receive adequate, convenient and practical functions, such as how to balance the relationship between function and space, is the key point of this modification, after dismantling for space, through the reasonable zoning, given a small space, experience new function.

▼轴测分析图,axonometric analyze diagram © 舍近空间设计事务所

为了满足客厅的实用功能,大动格局打造了核心的交流区域。没有选择传统的沙发茶几,而是选择了符合人体的阶梯式几何造型。45°的墙角定制了高低错落的地台与壁柜,通往生活阳台的通道设计了20公分的抬高,满足了功能收纳,空间界限分明也不影响行走。保留两个卧室和阳台的最大光源,借用光线弥补被包裹在中间的客厅采光,小卧室的通电玻璃也成为了客厅区域的另一处光源。吊柜里的隐藏式投影随时可以打造出一个小型家庭影院,撤去便于移动的家具客厅也能成为儿童玩耍的活动区。房子里的每一样东西都便捷实用并带来快乐。

To satisfy the practical function of the sitting room, big move pattern made core exchange area. Did not choose traditional sofa tea table, chose to accord with the step type geometry modelling of human body however. The corner of 45° customizes the floor and wall cabinet at random, and the passage leading to the life balcony is designed with 20cm elevation, which meets the function of storage, and the clear space boundary does not affect walking. Retain the biggest illuminant of two bedrooms and balcony, borrow light to make up by the sitting room daylighting that is wrapped in the middle, the electrified glass of cubicle also became another illuminant of sitting room area. The hidden projection in condole ark can make a small home theater at any time, remove the movable furniture sitting room to also can become the activity area that children plays. Everything in the house is convenient and practical and brings happiness.

▼客厅,living room © 张家宁 Jianing Zhang

▼客厅内没有选择传统的沙发茶几,而是选择了符合人体的阶梯式几何造型,living room accord with the step type geometry modelling of human body © 张家宁 Jianing Zhang

▼客厅细部 – 小卧室的通电玻璃也成为了客厅区域的另一处光源,the electrified glass of cubicle also became another illuminant of sitting room area © 张家宁 Jianing Zhang

拆除了厨房与餐厅之间的墙体,改造为LDK一体开放式的餐厨空间。让原本厨房的3个㎡和走廊有2个㎡连通为5个㎡的可用空间,一并解决了走廊的采光问题。定制解决了餐厨区空间小不易收纳的难题,依靠墙体做了整排柜子,借用窗台台面做了玻璃吧台,最大程度上节约空间。餐桌旁围坐2—4人,平时日常就餐,偶尔下午喝茶,百叶窗拉开补充采光,拉上也能保证内室的私密性。为缓解空间狭小,北向的窗户改大尺寸并采用上下推拉的设计,通透、便捷。整体空间配色以乳白色为主,加强空间感的同时营造治愈的氛围。

Dismantled the wall between the kitchen and the dining room, transformed into the LDK integrated open kitchen space. The 3 ㎡ of the original kitchen and 2 ㎡ of the corridor are connected to the 5 ㎡ of the usable space, which solves the lighting problem of the corridor. Customized to solve the kitchen area small space is not easy to receive the problem, relying on the wall to do the whole row of cabinets, use the windowsill table to do the glass bar, the greatest degree to save space. Sit around the table 2—4 people, at ordinary times daily repast, drink tea occasionally in the afternoon, shutter is pulled open complement daylighting, pull up also can assure the illicit close sex of inner room. In order to alleviate the narrow space, the north facing window is changed to large size and adopts the design of push-pull up and down to make it transparent and convenient. The overall space color is mainly opalescent to enhance the sense of space and create a healing atmosphere.

▼厨房与餐厅,kitchen and dining room © 张家宁 Jianing Zhang

▼为缓解空间狭小,北向的窗户改大尺寸并采用上下推拉的设计,the north facing window is changed to large size and adopts the design of push-pull up and down © 张家宁 Jianing Zhang

▼厨房与餐厅细部,details of the kitchen and the dining room © 张家宁 Jianing Zhang

卧室墙面选用木饰面弱化空间对比度,休憩的空间自带慵懒气息,无需繁琐、褪去躯壳,回归生活的本质。主卧木饰板取消了传统18公分的窗帘盒,保持房间设计的简约风格;步入式衣帽间独立收纳,隐藏式挂机将丑陋的空调管道包裹进去,将原本老旧的窗户结构隐藏起来,更具设计感。极简设计是我们的追求,小卧室是榻榻米的形式,无论是顶天立地的柜体,还是独立的收纳;提升幸福感才是设计的目标。

Bedroom metope chooses wood to act the role of face to weaken space contrast, the space of rest brings languid lazy breath, need not triviality, shed body, return to the essence of life. The wood trim of the master bedroom eliminates the traditional curtain box of 18 cm, keeping the simple style of the room design. Walk-in cloakroom is received independently, concealed type hangs a machine to wrap up ugly air conditioning conduit to go in, hide old window structure originally, have design feeling more. Minimalist design is our pursuit, small bedroom is the form of tatami, no matter be the cabinet of indissolute, still be independent receive; Increasing happiness is the goal of the design.

▼主卧室,master bedroom © 张家宁 Jianing Zhang

▼主卧室细部,details of the master bedroom © 张家宁 Jianing Zhang

▼小卧室是榻榻米的形式,small bedroom is the form of tatami © 张家宁 Jianing Zhang

原户型公私区域无区分,主卧门与卫生间相连,易造成出入尴尬。改造后主卧调整朝向,卫生间进行干湿分离,拆分出独立的洗漱区。环绕承重墙的悬浮洗脸台是整个空间的“核心景观”,旁边的墙面是按压式的全身镜,正面镜子背面收纳;拉丝不锈钢强调空间造型,镜面扩大了视觉空间。

Original family public and private area does not differentiate, advocate lie door and toilet are connected, easy cause go in and out awkwardness. After the transformation, the master bedroom is adjusted to face, the toilet is separated from the dry and wet, and the independent washing area is split up. The floating face-table surrounding the load-bearing wall is the “core landscape” of the whole space. The wall next to it is a full-body mirror of pressing type. Brushed stainless steel emphasizes spatial modeling, and the mirror expands the visual space.

▼卫生间,bathroom © 张家宁 Jianing Zhang

在几何块面中穿插柔和的弧面,再点缀红色唤醒空间是设计的初期设定。走廊部分是空间中轴,链接家中的任意区域,拼接色块、强调体块关系,错落的视觉跳动构建家的艺术之廊,环境丰富、充满仪式感。走廊曲线内置4000K的嵌入式灯管,光源通过二次反射映照在墙面上,凹凸立体,空间在光影下呈现出“油画”般的细腻;即便是小空间,也处处精雕细琢。

The initial setting of the design is to intersperse the soft cambered surface in the geometric block surface and then decorate the red awakening space. The corridor part is the axis of the space, connecting any area of the home, splicing color blocks, emphasizing volume relation, and building the art gallery of the home with scattered visual beats. The environment is rich and full of ritual sense. A 4000K embedded lamp tube is built into the corridor curve. The light source is reflected on the wall through secondary reflection. The concave and convex stereoscopic space presents a “oil painting” like delicacy under light and shadow. Even if it is a small space, but also everywhere meticulously crafted.

▼走廊,hallway © 张家宁 Jianing Zhang

▼走廊细部,details of the hallway © 张家宁 Jianing Zhang

抽象的几何空间、纯净节制的材料、精致的细节处理、简洁明快的家具、环保简单又有温度,在小空间,探索自我而向上,“家”在静默无声中释放生机之美。传达美学艺术很重要,但服务空间本身,给它赋能,为居住者提供最舒适便捷的生活的方式也是我们坚守的准则。

Abstract geometric space, pure and controlled materials, delicate details processing, simple and lively furniture, environmental protection is simple and there is temperature, in a small space, explore self and upward, “home” in silence release the beauty of vitality. It is important to convey aesthetic art, but service space itself, to empower it, to provide residents with the most comfortable and convenient way of life is also the principle we adhere to.

▼平面图,plan © 舍近空间设计事务所

项目地址:浙江省杭州市西湖区浙大新村
设计单位:杭州舍近空间设计事务所
设计主创:惟洋
参与团队:叶杉
设计时间:2020.5
主要材料:水磨石、木饰面
装修花费:14万
摄影师:张家宁

Project Description:
Address: Zhejiang University New Village, Xihu District, Hangzhou City, Zhejiang Province
Design unit: Hangzhou Shejian Space Design Office
Chief designer: Wei Yang
Team involved: Ye Shan
Design time: 2020.5
Main materials: terrazzo, wood finish
Decoration cost: 140,000 yuan
Photographer:Jianing Zhang

More:Shejin Space Design Office,更多关于他们:Shejin Space Design Office on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment