Stone House by NOMO STUDIO

A geometric patchwork of plaster and stone, an elegant contrast between thin and thick

Project Specs

Location:

感谢 NOMO STUDIO 予gooood分享以下内容。更多关于他们:NOMO STUDIO on gooood
Appreciation towards NOMO STUDIO for providing the following description:

石头住宅位于面向西班牙Minorca北海岸的山坡上。这栋新住宅采用与岛上包围着大部分农田的古老石灰岩墙相同的技术与材料。其叠加的石层(立面与露台围栏)将建筑与景观相互融合。这种共生关系进一步通过建造方式体现出来:立面石材完全取自于场地中挖掘别墅基础而来的石块。

Stone House is located on a hillside facing the north coast of Minorca, Spain. This new dwelling is built with the same technique and material as the ancient limestone walls enclosing most of the farmlands on the island. Its sequence of superimposed stone layers (facade and fences) blend architecture and landscape into each other. This symbiosis is further strengthened by the fact that the facade’s stone was fully collected from the onsite excavation for the villa’s foundation.

▼住宅外观,house exterior

在住宅100平方米的宽敞门廊处,人们可以欣赏到Minorca壮美的悬崖和落日。这片室内/室外空间是厨房、餐厅和起居室的延伸空间,因此也是举办大多数社交活动的区域。它也可以作为一个可自由布置的大面积通用空间,连接不同的日间活动区域并作为住宅与自然之间的通道。由于设有可开启的双层玻璃墙,它能够真正实现热缓冲的作用,在温暖的季节成为舒适的冬季花园,在夏季则成为一处新遮阳门廊,在冬季也起到优良的室内保温作用。花园中,野生橄榄树和当地植被围绕着一个巨大的石灰岩平台,平台上是灰色石材覆盖的游泳池。

▼街道一侧入口,entrance from the road side

From its generous 100 sqm covered porch, one can contemplate the most imposing cliffs of Minorca or enjoy its sunsets. This indoor/outdoor space functions as an extension of kitchen, dining and living room, and is therefore, where most social gatherings take place. It may be also understood as a grand generic space which allows for flexible settings, binds and interconnects the different day areas and acts as a threshold between house and nature. Thanks to this room’s openable double glazed facade it acts as a true thermal buffer becoming a cosy wintergarden in the mild season, a fresh shaded porch in the hot summers and the perfect hot-air insulating system in the winter. In the garden, wild olive trees and local vegetation surround a large limestone platform with a grey stone-coated swimming pool.

▼在宽敞的门廊处,人们可以欣赏到Minorca壮美的悬崖和落日,from its generous porch, one can contemplate the most imposing cliffs of Minorca or enjoy its sunsets

▼可开启的双层玻璃墙让空间具有热缓冲作用,thanks to this room’s openable double glazed facade it acts as a true thermal buffer

▼这里可以作为一个自由布置的大面积通用空间,连接不同的日间活动区域并作为住宅与自然之间的通道,it may be also understood as a grand generic space which allows for flexible settings, binds and interconnects the different day areas and acts as a threshold between house and nature

▼这片室内/室外空间是厨房、餐厅和起居室的延伸空间,因此也是举办大多数社交活动的区域,this indoor/outdoor space functions as an extension of kitchen, dining and living room, and is therefore, where most social gatherings take place

业主要求住宅拥有六间卧室以及起居室、餐厅、厨房、车库和辅助用房。所有的这些空间围绕着在物理和视觉上将两层联系在一起的通高空间组织布局。由于上层大面积的窗户,这个通高空间成为整个住宅中明亮的采光井,否则其深度可能会造成核心区域缺乏光线。因此,所有别墅的交通区域都旋转围绕着这一贯通空间,避免产生黑暗狭窄的走廊并激活了内部核心区域。

The client’s program consisted of six bedrooms, living room, dining room, kitchen, garage and auxiliar rooms. All of them were organized around a magnificent double height space that connects both physically and visually the two floors. Thanks to its large upper floor glazing, this space becomes a very bright light-shaft for the whole house which otherwise could have lacked light in its core due to its depth. Thus all the villa’s circulation spirals around this void liberating it from narrow dark corridors and activating its heart.

▼所有空间围绕着在物理和视觉上将两层联系在一起的通高空间组织布局,all the spaces were organized around a magnificent double height space that connects both physically and visually the two floors

▼由于上层大面积的窗户,这个通高空间成为整个住宅中明亮的采光井,thanks to its large upper floor glazing, this space becomes a very bright light-shaft for the whole house

与立面泥土色调相似,室内采用连续的沙色混凝土地面、白色粉刷墙面、松木木工制品和涂刷为白色的木梁。这些自然材料创造了一个既温暖又通风良好的环境。所有的内置厨房家具和衣柜、图书室和壁龛都采用石材砌筑而成,保持了主体的简约风格。此外,整个住宅内还设计了柔和的间接照明,避免在墙壁和横梁天花板上设置裸露的照明设备。

Similarly to the facade’s earthy palette, the interior is a combination of continuous sand-coloured concrete pavement, whitewashed walls, pine wood carpentry and white-veiled wooden beams. These natural materials create a both warm but also airy atmosphere within the pastel range. All built-in kitchen furniture and wardrobes are custom made by a local carpenter. Details such as a solid hovering stair with integrated handrail-lighting create an interesting dialogue between traditional and contemporary architecture. Kitchen, wardrobes, libraries and niches were built in masonry keeping simplicity as a common thread. Furthermore, the use of soft indirect illumination was also designed throughout the house, avoiding placing exposed lighting fixtures on walls or beam-ceilings.

▼室内框景,interior frame view

▼室内采用连续的沙色混凝土地面、白色粉刷墙面、松木木工制品和涂刷为白色的木梁,the interior is a combination of continuous sand-coloured concrete pavement, whitewashed walls, pine wood carpentry and white-veiled wooden beams

业主十分希望住宅能够以当地传统建筑为参照,因此建筑师的挑战是让住宅不沦为一个完全的复制品。立面组成部分重新诠释了Minorca当地人用白色灰泥构筑窗户和边缘的习惯,从而打造出米白色灰泥和浅色石材的几何拼贴。纤细的框架超出实体立面,避免窗户受到阳光直射并进一步辅助可折叠的木质百叶窗系统。为了加强这种厚重与纤细的对比,所有的窗户都与内部齐平,窗户框架从外部嵌入,形成在石墙上开洞的错觉。

The client’s explicit wish to take strong references from the local traditional architecture faced the challenge of not falling into pure replica. The facade’s composition responds to a reinterpretation of the Minorcan custom of framing windows and edges with white plaster, thus creating a geometric patchwork of off-white plaster and light-tone stone. Thin steel frames project beyond the solid facade to protect the windows from direct sun and support the foldable wooden shutters. In order to enhance this thick/thin contrast, all windows were aligned to the interior and its frames were embedded from the outside creating the illusion of open holes on a stone wall.

▼米白色灰泥和浅色石材的几何拼贴,a geometric patchwork of off-white plaster and light-tone stone

  

▼纤细的框架超出实体立面,thin steel frames project beyond the solid facade

▼所有的窗户都与内部齐平,窗户框架从外部嵌入,形成在石墙上开洞的错觉,all windows were aligned to the interior and its frames were embedded from the outside creating the illusion of open holes on a stone wall

以传统建筑的坚固性与紧凑性为灵感,使用现代建造系统,住宅在可持续性方面达到了最高水平。其高度隔热的外表、立面实体与玻璃的比例、灵活的遮阳技术保证了全年舒适性的温度。

Inspired on the robustness and compactness of ancestral architecture, however using modern construction systems, this house reaches the highest ranking in sustainable performance. Its highly insulated skin, its facade’s solid-glass proportion and its flexible shading techniques guarantee a pleasant temperature all year around.

▼露台夜景,night scene of the terrace

▼街道一侧夜景,night scene from the road side

▼泳池一侧傍晚景色,view from the swimming pool side at nightfall

▼首层平面图,ground floor plan

▼二层平面图,first floor plan

▼北立面图,north elevation

▼西立面图,west elevation

▼剖面图,sections

STONE HOUSE
CREDIT LIST
PROJECT:Single Family House
TYPE: Commission
CLIENT: Private
COLLABORATORS: Building Engineers Mus&Segui, Landscaping by Cristina Gil de Biedma & Bárbara Saavedra
SIZE: 450 m2
LOCATION: Minorca, Spain
Partner-in-Charge: Alicia Casals
Project Leader: Alicia Casals
Team: Karl Johan Nyqvist, Mira Botseva, Jennifer Méndez
Photography: Joan Guillamat

More:NOMO STUDIO  更多关于他们:NOMO STUDIO on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment