Spatial Design of North No. 27 Shouhehuo Restaurant, Beijing, China by DTZW Works

Intimate Relationship between People and Space

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 大田作物(联系邮箱:dtzwgood@163.com)将项目授权gooood发行。更多关于他们,请至:DTZW on gooood
Appreciation towards Gallery by DTZW (contact: dtzwgood@163.com for providing the following description:

项目位于北京市的南甲34号院里,初建于20世纪60年代,是建在一个国企职工食堂上的小院里,为了与场地的过去建立起联系,在空间处理上,保留旧建筑的面貌特点的同时又加入新的材料和设计语言,这为建筑提供了更多的可能性。

▼建筑外立面,Elevation of the boutique

Located at No.A34 Yard, South Sanlitun, Beijing, the Project was originally built in the 1960s at a small yard of a state-owned enterprise canteen. In order to maintain contacts with its past, we reserve appearance of the old building spatially while adding new materials and design slogans to make the building fashionable in whatever styles.

▼建筑立面,Facade

从产品的思维来探究人与建筑的关系,空间线条边界的选择上摒弃传统硬朗的棱线带来的不安全感,选择衔接柔和的圆角曲线,让观看方式更加舒服流畅,让建筑与人之间具有更强的感受力及亲密感。

轴测图及空间细节透视,Axon and detail perspectives

We explore relationship between people and architecture by conveying product ideas, and in terms of spatial line boundaries, we avoid traditional tough knuckle linesconveying uneasiness, and select soft fillet curve to make the viewing more comfortable and smooth, so that people feel at home and affability here.

▼室内一览,Overall view of the project

▼吧台就餐区,Views of bar dining area

▼一层就餐区,View of main dining area on the ground floor

▼地下就餐区,View of main dining area in the basement

空间里自然、舒适的关系进一步延伸至材料的选择,在保留原有建筑墙面的同时增加新的墙体材质,采用混凝土及石头颗粒整体浇筑,水洗石自身的颗粒感营造出一种平静的感官氛围。

The materials selected cater to natural and comfortable relationship in the space. We add new wall materials while retaining original wallsthat are casted withconcrete and stone particlesas a whole. In addition, the atmosphere inside is calm and peaceful against the pieces of terrazzo.

▼连接一层和二层的旋转楼梯,A spiral staircase connecting the first and the second floor

从建筑设计逻辑到产品创作思维,圆角应用在了空间里的各个角落,它提供了更安全的使用方式,这种舒服的使用体验,从服务吧台一直延续到餐桌餐椅它模糊光影的边界,它让尖锐的物体变得柔和,这种安心的就餐氛围,让人与建筑的关系再一次被拉近。

The fillet is visible in every corner of the space whether from architectural design logic or product creation ideas, which provides a safer application. People experience such comfortable services from the service bar to the dining table. More than that, even sharp objects seem soft and tender against the blurry lighting boundaries. It is this peaceful dining atmosphere that once again closes distance between architecture and people.

▼圆角在物体中的应用,The growing of desks

圆角的角度越大,呈现出的光影感就越柔和,边界就越模糊。物体变得柔和,物体的使用感更强。

The larger the fillet, the softer of lighting and shadow, and more blurred of boundaries. Objects are softer, and more useful.

▼圆角与人的亲密关系分析图,Analysis of Intimate Relationship between Fillet and People

▼餐椅变的更稳固,带来更多的舒适感,The dining chair is more stable and comfortable.

▼餐厅局部,采用圆角设计,Partial interior view of the restaurant with fillet design

▼建筑立面材料拼接,Different materials used on the facade

▼餐厅logo,Restaurant logo

▼品牌形象,Graphic design

▼一层平面图,Ground floor plan

▼地下层平面图,Basement plan

项目名称:27 手禾火餐厅空间设计
设计:大田作物
联系邮箱:dtzwgood@163.com
项目设计 &完成年份:2018-2019
主创及设计团队:大田作物
项目地址:北京市三里屯南甲34号院
建筑面积:268m2
摄影:侯松茂
合作方:诺亚方舟建筑装饰工程有限公司
客户信息:北27号

Project: Spatial Design of North No. 27 Shouhehuo Restaurant
Designed by: DTZW Works
E-mail: dtzwgood@163.com
Project Design & Completion Year: 2018-2019
Creator and Design Team:DTZW
Project Address: No.A34 Yard, South Sanlitun, Beijing
Building Area: 268m2
Photographed by: HOU Songmao
Partner: Noah’s Ark Building Decoration Engineering Co., Ltd.

More: DTZW on gooood

Post a Comment