Get-Project Case Sharing No.13: ¥280,000 Design Fee, Soul Realm SPA House

Eternal calmness brought by the cave-like space / RIGHT HUB

Project Specs

Design:
Location:

谷德项目对接平台(查看更多项目申请成为会员寻找设计师)已经运营了三年多的时间,平台上发布过的项目总额超5亿4050万,项目对接成功率为19%。项目周期不一,建筑时间最长,室内和景观次之。目前陆续有一些会员接到的项目建成完工或者设计阶段完毕,我们由衷地为这些合作成功的会员和业主高兴。

在平台上,我们发现了一些富有才华的年轻公司一年内不止接到一个项目;看到有经验丰富的公司甚至进军海外成交了国外的度假酒店项目;目睹在传统渠道上只能接室内项目的建筑师成交了多个建筑项目;了解到优秀的设计公司对业主议价能力很强,可以大幅提升业主原有预算等等多种情况。我们将展示会员在平台上接到的项目,附以谷德对建筑师的简短采访,了解他们对接项目的经过和感受。

期待做得更好,期待助您一臂之力。

本次介绍的项目是 是合设计工作室(更多关于他们:RIGHT HUB on gooood)在平台上接到的位于杭州的Soul Realm颂境疗愈馆室内设计,最后实际设计费是28万。点击这里看当时发布的项目信息。

gooood Get-Project platform ( more project information/membership register/look for designer)  has been in operation for almost one and a half years, having published projects with nearly 500 million budget in total and the success ratio of 19% in the project alignment. Different fields require different project periods, as the architectural design requires for the longest time, while the periods of the interior design and the landscape design follow in the subsequence. Currently, it is a good pleasure and honor to see that some of our members have completed the construction or the design of the projects they received. On the platform, we have discovered that some talented young companies have obtained more than one project commissions within one year, some experienced companies have marched into the oversea market with commissions of overseas exclusive hotel projects, some architects who could only obtain interior projects in the conventional way have dealt with several architecture projects, and that some outstanding design companies can have a great impact on their clients that they could convince their clients to raise the original budget by a wide margin, etc. Now, we are going to display the projects our members have received on our platform accompanied with brief interviews, listening to their processes and the feelings toward the project alignment on our platform. We hope for a better platform, as well as your supports.

This time we will introduce the Soul Realm SPA House interior design completed by RIGHT HUB (more: RIGHT HUB on gooood).  The final design fee was ¥280,000.  Click HERE to see the project info on get-project platform.

(the interview is only in Chinese)

▼室内空间概览
overall view of the interior space ©田方方影像工作室

 

设计师会员回访

谷德采访了项目设计事务所是合设计工作室,请设计师龚剑&刘猛回答了在对接过程中的一些经历以及使用项目推介平台的体验

1. 您在项目对接平台一年一共和多少个甲方有相当程度的接触沟通,最终接到了几个项目?

大约和4-5个甲方有过较为具体的交流,目前接到1个项目。

2. 接到的项目是什么类型,设计费是多少?项目进展到了什么程度?该项目完成后除了设计费还给你带来了哪些你认为有价值的事情。

这是一个SPA商业空间项目,一家刚刚在杭州成立的芳疗品牌。工作室最终与客户签定的设计费比网站上的高一些,设计费单价在1300/平米。目前项目已完成投入使用。Atelier Right Hub是合设计工作室针对商业项目的介入方式几乎都会先从品牌策划入手,Soul Realm颂境疗愈馆项目我们帮客户重新梳理、制定了品牌策划方案,包括VI视觉呈现,在品牌定位的基础上再来开展空间设计,当然我们的设计服务也包含了家具陈设,甚至涉及更多定制化的部分。项目落成后工作室还帮客户引荐音乐家,在这个空间策划呈现了一场非常高水准的疗愈音乐会。是合输出的服务内容实际上是跨界、跨领域的,但是龚剑先生和刘猛先生两位创始合伙人却对“越界”这件事儿乐此不疲,他们认为这些都是非常有意义和价值的事情。

3. 从网络平台对接项目,在和甲方沟通的过程中是否遇到了一些不一样的问题?是如何克服的?

我们是幸运的,虽然委托是合的每位客户都有着不同的诉求和文化背景,但是他/她们几乎具有相同的特质:性格独立、执行力强、为人和善包容、善于思考学习。作为设计方我们的出发点是为客户服务,以“甲方+乙方”的双重视角制定设计解决方案,工作室从不提供单方面的服务输出,我们希望是合的设计服务一定是最适合客户的。

4. 您认为能够从网络平台接到项目,您自身的优势有哪些?

是合设计工作室提供的是更具国际化视野的建筑、室内、整体规划设计以及品牌策划服务。是合虽然目前还是一家成长型的独立设计工作室,但提供的设计服务内容和品质对客户来说甚至是“物超所值”的。

5. 您认为谷德项目对接平台的优势在哪里?从哪些方面为您带来了显著的帮助?

选择在谷德设计网上发布项目信息的客群对设计往往是有一定认知度,客群质量还是较高的。谷德设计网有着庞大的受众群体和媒体流量,像这次在谷德网上促成的项目合作对是合设计工作室来说也是非常理想的宣传推广。

6. 您认为平台还可以在哪些方面有所改善?

针对不同设计公司的特点及擅长领域在项目匹配时可以做到更精准。在谷德设计网发布的项目信息的真实性和项目成交方面有更强的监管机制。

 

业主回访

1.请问在决定设计公司之前您与多少家公司进行过比较深入的沟通?

2-3

2.请问选中的设计公司的哪些优点或者特点是您中意的?

设计的比较有特色,价格也还可以接受,设计师也很优秀,沟通比较顺畅

3.您觉得谷德项目对接平台的优缺点有哪些?

挺方便的,没有什么缺点

 

项目展示
Project Description 

进入后疫情时期,民众针对疫情的讨论已经从了解 COVID-19 病毒的传播情况,转向考虑我们将在何时以何种方式恢复“正常”生活,其中特别包括对内心和精神需求方面更多的思考。

When we are in the post-pandemic period, the pandemic discussion has shifted from understanding the spread of the COVID-19 virus to considering when and how we will return to “normal” life, especially with much speculation over the inner and spiritual needs.

▼主入口
main entrance ©田方方影像工作室

颂境疗愈馆主理人委托Atelier Right Hub是合设计工作室为其设计在杭州的第一家店,项目选址位于杭州市钱塘江畔城市中心一座商业大厦的13层。建筑师和疗愈馆主理人有着共识,作为一家独立疗愈馆不应只是客人的按摩室康复室,也有必要是分享心灵冥想的栖息地,交流心得和汲取智慧的场所。

Soul Realm SPA’s owner approached Atelier Right Hub for the first establishment in Hangzhou. Situated in the 13th floor space of a commercial mansion located in downtown by Qiantang river in Hangzhou. The architects and the owner reached a common understanding that the SPA house should not only be a massage room for customers, but also a place for sharing and communicating mind meditation, experience and for knowledge absorbing.

▼前厅和换鞋区
foyer and shoe-changing area ©田方方影像工作室

▼从大厅看向接待区
view to the reception from the lobby ©田方方影像工作室

场地本身是传统建筑的柱网结构,建筑师别出心裁地将入口和整个室内布局用大大小小的圆圈组合,事实上平面布局的设计灵感更多来自颂钵的造型。通过对心理行为的体贴入微的考虑,疗愈馆的内部设计提供了静默的让客人彻底放松的空间体验。

The site itself is a traditional building with network of columns, but the architects have inventively designed the entrance and the entire interior layout, which consist of different size circles, the concept was actually inspired by singing bowl. Atelier Right Hub seized the opportunity to probe into human’s mental behaviors, as that our interior design for the SPA house aims to create the immersed experience for customers to relax completely.

▼设计灵感
concept inspiration ©是合影像工作室

▼设计分析
design analysis ©是合设计工作室

我们的设计策略是省略不必要的元素。圆形房间,流线墙体,曲线天花,球形空调风口,甚至家具,所有功能性的内容都指向一种有秩序的空间仪式,而这一秩序性,都是为了表达精神上的“仪式感”。 以流线和曲面相结合,设计改变了原本方正的空间,带领客人在环形动线中自然行进。卷曲的墙体,既是有机形态的空间结构,也是连接不同空间的纽带,墙,地,天花融为一体。地面和墙壁类似白色粘土肌理映射的气质,更像是人们喜爱的“赤脚走在大地上”,这种感觉是东方文化独有的,也是建筑师在细微处见真章的影射。

The strategy was to omit unnecessary elements. All functional contents, e.g. circular rooms, streamlined walls, curved ceiling, JND air vents, even furniture, direct at an orderly space, which expresses a sense of spiritual ceremony. With its inviting combination of streamlines and curved surfaces, the design transforms the existing square space while leading customers to naturally follow a circular flow. The curved walls not only serve as organic spatial structure, but also connect the ceiling, the floor and the walls together. The quality reflected by the white clay texture of floor and wall is similar to a pleasant feeling that people have when walking barefoot in the earth. This feeling is unique in oriental culture and it also reflects architect perfectionism to the details.

▼流线墙体和曲线天花
streamlined walls and curved ceiling ©田方方影像工作室

▼调风口、家具等也遵循圆形的空间秩序
air vents and furniture also following the sense of the space with circular elements ©田方方影像工作室

建筑师巧妙地设计了一个弧形落地窗与半圆形下沉式休闲区相呼应,绿色弧形沙发沿着下沉式休闲区环绕布置,视觉上围合出一个内向的公共大厅,开敞通透。巨大的弧形落地窗让客人品茶的同时也将城市中心和钱塘江的风光一览无余。白天当阳光透过落地窗洒入室内,整个空间干净而明亮。

The architects have creatively designed the arc-shaped window that echoes with the semi-circle shaped sunken lounge and the green color similar shape banquette seating, visually enclosing an introverted public space, open and transparent. The large arc-shaped window offers the customers a stunning view of the downtown and Qiantang River while tasting tea. Sunlight is brought deep into the space, which looks clean and bright.

▼半圆形休闲区
semi-circle shaped sunken lounge ©田方方影像工作室

▼透过落地窗一览城市风光
look over at the urban scape though the floor to ceiling window ©田方方影像工作室

在完成让人放松享受的SPA疗愈后,来到休闲区,感官持续笼罩在品牌主调的白粘土色里。因室内空间如同洞窟,曲面天花、弧墙、以及回绕曲折的视觉轴线,形成难以与外界同步的模糊时空脉络。彷彿踏入原始的大地,由无尽的虚空与绝对的孤立寂静组成一种恒久、无人知晓的平静。由于空间属性,照明不像其他商业空间必须全然均质明亮,所以许多区块仅用最低限度的光,甚至觉察不到光的起点。

After finishing the SPA treatment of relaxation and enjoyment, customers may go to the resting area to allow their senses to continue enjoying the white clay color of the brand’s main tone. The interior space is similar to caves, the curved ceiling, streamlined walls and the visual axes that revolve around the twists and turns form a fuzzy space-time context that is difficult to synchronize with the outside. Customers may feel that they step into the primitive earth, the endless emptiness and absolute isolation and silence constitute the eternal calmness that is beyond comprehension. Due to the spatial nature, lighting is not as homogeneous as other commercial spaces. Therefore, many blocks use only minimal light, and even the beginning of light cannot be noticed.

▼休息区
resting area ©田方方影像工作室

▼洞窟一般的走廊
cave-like corridor ©田方方影像工作室

▼透过窗洞看向员工区
view to the staff room through the opening of the wall ©田方方影像工作室

建筑师用简单克制的手法处理内部空间的材料,同时在按摩室、卫生间和淋浴间的空间设计上延续了圆形的设计语汇。每一间按摩室里从天花悬挂下来的衣架都是用黄铜定制的。衣架上悬挂的铜制托盘,是方便客人用它来摆放首饰等小物件。

The architects employed the material in the interior with restraint, and used the same circular elements and layout onto the massage room, toilet and shower room. The garment hanger suspended from the ceiling in every massage room is custom made of brass. The brass tray installed on the garment hanger is designed for customers can use it as a storage plate for small things.

▼按摩室
massage room ©田方方影像工作室

连续的硅胶灯带温和映衬在地面与弧墙的起伏错叠之间,更让细数时间的日光流窜于狭长甬道的层层开口,引路。在幽暗的场景中,当光的来源从立面、从下方漾起,它不是霸道直述的功能,它变成环境、变成艺术、变成梦里的光阴。

The continuous silicone neon strip along the undulating junction of curved walls and floor, allowing the time of daylight to flow through the opening of the narrow and long walkways. In the dark scene, when the source of light is from the façade below, light does not directly illuminate objects, it becomes the environment, art, and the time of dreams.

▼细部
details ©田方方影像工作室

▼平面图
plan ©是合设计工作室

▼立面图
elevations ©是合设计工作室

项目名称:颂钵音疗|Soul Realm颂境疗愈馆
设计师:Atelier Right Hub 是合设计工作室
联系信息:info@righthub.cn
媒体联络:press@righthub.cn
项目类型:SPA商业空间
项目地点:中国杭州
完工日期:2021年04月
室内面积:220平方米|
设计团队:龚剑 / 刘猛 / 张杰 / 凌惠鸿 / 汪长海
主要材料:橡木 / 不锈钢 / 铜 / 灯芯玻璃 / 肌理漆 / 磐多魔地面
FF&E:JOLOR – 休闲椅、扶手椅、边几 / FLOS – 壁灯 / 是合设计定制 – 换鞋区长凳、接待台、下沉式休闲区沙发、按摩室壁挂铜制衣架
施工方:杭州聚象装饰工程有限公司
照明顾问:杭州华豪照明
摄影师:田方方影像工作室、是合影像工作室

Project Name: Sound Therapy of Singing Bowl|Soul Realm SPA House
Architect: Atelier Right Hub
General Enquiry: info@righthub.cn
Press Enquiry: press@righthub.cn
Project Type: SPA commercial space
Location: Hangzhou, China
Completion Date: April, 2021
Interior Area: 220 sqm
Design Team: Gong Jian, Liu Meng, Zhang Jie, Ling Huihong, Ethan Wang
Materials: Oak, Stainless steel, Brass, Channel glass, Texture paint, panDOMO floor
FF&E: JOLOR – lounge chairs, armchair, side tables / FLOS – wall lamps / Custom made bench for shoe-changing area, reception tables, sofa for sunken lounge, brass hanger for massage room – Atelier Right Hub
Contractor: Hangzhou Joinsun construction & decoration co., ltd.
Lighting consultant: Huah Lighting
Photographer: Studio FF (Tian Fangfang), Studio RH

More: RIGHT HUBRIGHT HUB on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment