Snøhetta, JPE Design Studio and Jam Factory Completes University of South Australia’s Pridham Hall

The link between the campus and the city

Project Specs

Location:

感谢 Snøhetta + JPE Design Studio + Jam Factory 予gooood的分享以下内容。更多关于他们: Snøhetta on goooodJPE Design Studio on gooood, Jam Factory on gooood.
Appreciation towards Snøhetta + JPE Design Studio + Jam Factory for providing the following description:

建筑事务所Snøhetta与阿德莱德当地的建筑事务所JPE Design Studio和Jam Factory合作,完成了他们在澳大利亚的第一个项目:南澳大学的Pridham大楼。该大楼位于阿德莱德,作为学生中心,它致力于提供最先进的体育设施。可以说,这个充满活力的大楼是南澳大学City West校区的新社交中心,学生们不仅可以在此度过一段美好的校园时光,也可以在这里进行一系列的庆典活动。

Together with local partner, JPE Design Studio and Jam Factory, Snøhetta has completed its first project in Australia: the new Pridham Hall in Adelaide. As a state-of-the-art sporting facility and student center, Pridham Hall is the new social heart of University of South Australia’s City West campus, and serves as a vibrant space where university life, milestones and academic achievements are celebrated.

▼Pridham大楼外观及其主入口,exterior view of the Pridham Hall and its main entrance © Mark Syke

南澳大学(University of South Australia)建于1991年,由南澳大利亚技术学院(South Australian Institute of Technology)和南澳大利亚高级教育学院(South Australian College of Advanced Education)合并而成。Pridham大楼作为南澳大学和城市的新地标,不仅丰富了校内学生的生活和学习体验,更为周边的社区提供了便利。这座建于阿德莱德西端的新建建筑凸显了公共空间的重要性,构建并增强了学生、知识爱好者和更广泛的阿德莱德社区之间的联系。Pridham大楼作为南澳大学City West校区内的一个全新的综合性体育空间,不仅关注着学生们的身体健康,为其提供锻炼空间,同时也为毕业典礼、各种活动和学生之间的交流沟通提供了一个校内场所。

Wednesday, October 16, 2019 — University of South Australia was founded in its current form in 1991 with the merger of the South Australian Institute of Technology and the South Australian College of Advanced Education. By transforming the on-campus student experience and enabling access for the surrounding community, Pridham Hall has become a civic landmark for both the university and the city. This new addition to Adelaide’s west end highlights the importance of public spaces that engage and inspire connectivity between students, learning and the wider Adelaide community. Pridham Hall delivers a new comprehensive sporting hub to the university’s City West campus to encourage students’ well-being and physical health, while simultaneously providing an on-campus venue for graduations, events and student interaction.

▼Pridham大楼主入口,西北角被抬起,不仅突出了主入口,更强调了Pridham大楼与城市之间的联系,the main entrance of the Pridham Hall, the north-western corner of the building is lifted, highlighting the main entry and Pridham Hall’s connections with the urban realm © Mark Syke

这座大楼囊括了一个大厅空间、一个游泳馆、一系列体育功能空间以及数个绿色空间,为学生和游客们提供了一个日常休闲的好去处。与有些传统的校园建筑不同,Pridham大楼完全对公众开放,不仅将自身打造为了一座真正意义上的公共建筑,更营造出一种参与感。

The main features of the building are the Hall, a pool, sports facilities and function spaces, as well as integrated green spaces, fulfilling the university’s ambition to create a welcoming destination for students and visitors alike. By allowing public access to both interior and exterior spaces, the building aims to create a sense of public ownership and engagement.

▼Pridham大楼外立面局部,木制墙面与斜向的栅格相互衬托,partial exterior view of the Pridham Hall, the wooden cladding highlights the diagonal gratings © Mark Syke

▼Pridham大楼外立面局部,partial exterior view of the Pridham Hall © Mark Syke

建筑外围的景观创造出一个引人入胜的外立面,不仅可以让路过的行人大致感受到Pridham大楼内外充满活力的校园生活,更能激发他们的好奇心,吸引他们入内一探究竟。屋顶在建筑体量的东北侧和西侧一直向下延伸至街道平面,从而创造出两个斜坡式绿色空间,并在绿色空间之间设置可作为大型户外公共露天剧场的木制台阶。这两个绿色空间就像是插在建筑两侧的羽翼,不仅展示着南澳大利亚、尤其是阿德莱德丰富的植物物种,更表现出一种非凡的色彩和纹理。露天剧场与建筑体量融为一体,共同创造一个致力于社交的空间,同时也为户外电影的放映和户外活动的举办提供了可能性。大楼的西北角被抬起,不仅突出了主入口,更强调了Pridham大楼与城市之间的联系。

The interaction between the landscape and the building offers passersby a snapshot of the life inside Pridham Hall and creates a welcoming façade to the campus which enhances activity occurring both inside and outside the building. At the north-eastern and western sides of the building, the roof extends down to street level to create two terraced green recreation spaces which function as large external public amphitheaters. These flanked “green wings” are designed to produce an exceptional display of textures and colors, showcasing the plant species from Southern Australia with emphasis on those from the Adelaide region. Creating a dedicated social space, the western amphitheater is integrated with the adjacent buildings with opportunities for outdoor cinema and events. The north-western corner of the building is lifted, highlighting the main entry and Pridham Hall’s connections with the urban realm.

▼大楼外观,屋顶在Pridham大楼的东北侧和西侧一直向下延伸至街道平面,从而创造出两个斜坡式绿色空间,exterior view, at the north-eastern and western sides of the building, the roof extends down to street level to create two terraced green recreation spaces © Mark Syke

▼斜坡式绿色空间和大型户外露天剧场,the terraced green recreation spaces and the large external public amphitheaters © Mark Syke

大楼的核心空间是位于首层的大厅。与传统的学术性大厅空间不同,这个多功能的空间可以用于举办各种体育活动和仪式庆典。在美学层面上,红色的地板和木墙上的红色点缀将大厅与其周边的区域完全区分开来,营造出一个充满活力和动感的空间。此外,这个1,600平方米的大厅还设有一面攀岩墙,以及一个位于夹层空间中的学生休息室。值得一提的是,这个大厅具有极高的空间灵活性,可以根据需求从一个体育活动空间转变为一个最多可容纳2,000人的宽敞的活动空间,从而为包括宴会和毕业典礼在内的所有活动提供场所。

▼Pridham大楼的入口门厅,the entrance hall of the Pridham Hall © Mark Syke

The heart of the building is the Hall, located on the ground floor. Differing from traditional academic main halls, this multifunctional space houses both sport activities, events and ceremonies. Designed with distinct red elements in the draping and patterns on the timber walls, the aesthetics of the Hall contrasts the surrounding lobby area, creating an energetic and vibrant space. The 1,600 sqm Hall includes a climbing wall and a student lounge mezzanine at the second level. In addition, the building can also be transformed from a sports hub to a capacious event space with the ability to host everything from banquets to UniSA’s annual graduation ceremonies for up to 2,000 people.

▼大厅空间,采用红色的地板和带有红色点缀的木墙饰面,并设有攀岩墙,the Hall including a climbing wall, with the red flooring and the red elements in the draping and patterns on the timber walls © Mark Syke

▼被作为礼堂空间的大厅,the Hall as the ceremony space © Mark Syke

南澳大学体育中心(UniSA Sport)位于地下一层,其中设有一个体育馆兼舞蹈室和一个配有25米长的泳道的游泳馆。游泳馆双层通高,上部是由玻璃打造而成的建筑外墙和大堂围墙。这些玻璃墙体围合出一个虚空间,不仅实现了地下一层与首层空间在竖直方向上的联系,更最大限度地将阳光引入室内,创造出一个明亮的空间。

UniSA Sport is situated at the basement level and offers a gymnasium, dance studio and a unique 25-meter swimming pool. Vertical connection between these spaces and the ground floor is created by the use of glazed voids between the street and the lobby where views and daylight are able to penetrate with maximum effect.

▼地下一层的游泳馆,双层通高,上部是由玻璃打造而成的建筑外墙和大堂围墙,the swimming pool at the basement level, with glazed voids between the street and the lobby © Mark Syke

▼地下一层的游泳馆,玻璃外墙将日光引入室内,the swimming pool at the basement level, the glazed facades introduce the sunlight into the building © Mark Syke

南澳大学希望到2021年的时候,可以将校园范围内的碳排放量减少15%。设计团队将这个环境愿景投射到Pridham大楼上,在设计中采用了数种高科技、低能耗的节能策略。通过玻璃界面,日光可以最大程度地进入建筑内部,使得地下一层、首层和二层空间都能享受到自然光线,这种被动的设计策略有效地减少了对人工照明和采暖的需求。首层大堂空间的玻璃立面朝向外部环境打开,不仅促进了自然通风,更能形成一种室内外相结合的灵活性空间。大楼北侧和西侧的大堂空间与室外环境具有良好的视觉和空间联系,可作为内部广场,置身于其中,人们可以充分感受到阿德莱德温暖的气候。

Pridham大楼通过将自身与周边的大学设施联系起来,营造出一种充满活力的环境氛围,不仅提供了一个休闲娱乐的空间,更促进了大学、商业社会与学生群体之间的联系。它为丰富的校园生活和文化提供了一个全天候的空间,创造出一个足以改变校园和阿德莱德西端地带的场所。

In alignment with UniSA’s target of 15 % reduction in campus-wide carbon emissions by 2021, the project embeds several energy-reducing strategies into the design that are both high and low-tech. The design of Pridham Hall enables natural light to penetrate deep into the building, from the basement level through to level 1, reducing the need for artificial lighting and heating by using efficient passive design features. The ground floor lobby space’s permeable glazed facades opens up and allows for natural ventilation, creating an indoor-outdoor space and flexible use. The northern and western lobbies are considered a single internal plaza space, with strong visual and physical connection to the outside, allowing full enjoyment of the warm Adelaide climate.

Designed to integrate with the neighboring university facilities, Pridham Hall contributes to a lively atmosphere with the ability to facilitate recreation and connectivity between the university, business and student communities. The hub extends campus life and culture beyond daytime, creating a place that influences the changing nature of the campus and the west end of Adelaide.

▼Pridham大楼夜景,night view of the Pridham Hall © Mark Syke

南澳大学的Pridham大楼入围了2019年WLA奖(2019 WLA Awards)的“最佳小型建成项目(Built Small)”奖,同时在2019年SA景观建筑奖(SA Landscape Architecture Awards in 2019)中被授予“卓越建筑奖(Award of Excellence)”。

UniSA Pridham Hall was shortlisted for the 2019 WLA Awards in the “Built Small” category and was awarded the “Award of Excellence” in the SA Landscape Architecture Awards in 2019.

More: Snøhetta + JPE Design Studio + Jam Factory        更多关于他们: Snøhetta on goooodJPE Design Studio on goooodJam Factory on gooood

Post a Comment