山石苑民宿,河南 / 对角线设计

对称的布局、起伏的变化和远山近水构建多层次空间

项目标签

设计公司:
位置:
类型:
标签:

非常感谢 对角线设计 予gooood分享以下内容。更多关于他们:DJX Design on gooood.
Appreciations towards DJX Design for providing the following description:

山石苑民宿所在地自然地貌旖旎,山脉自北向南连绵不断,兼顾自然景观与乡土体验。

Shanshi Yuan Boutique Hotel is surrounded by the natural meandering topography. The design of Shanshi Yuan Boutique Hotel works well with the combination of the surroundings and contemporary architectural elements. That is how make Shanshi Yuan becomes a part of the landscape.

▼民宿外观,exterior view of the hotel ©玉珠

山石苑使用中轴线定位建筑群主体方位,将主要建筑物部署在由北向南延伸的中轴线上,左右取得均衡对称,再加上高低起伏变化,以及近水远山的自然环境,构建出一个在空间布局上最大限度地突出“环岛游”的民宿理念。

▼地形分析图,将主要建筑物部署在由北向南延伸的中轴线上,topographic analysis diagram, deploying the main buildings on both side of the central axis ©对角线设计

The design works with axis which extends from north to south, and deploys the main buildings on both side of the central axis, so as to achieve a balance. Maximally highlight the concept of “tour around the island” on the spatial layout.

▼民宿外观局部,左右均衡对称,partial exterior view of the hotel with a balance ©玉珠

▼民宿外观局部,结合近水远山的自然环境,partial exterior view of the hotel, combining with the natural environment ©玉珠

在设计的过程中,设计师充分利用了阳光与墙体的空间关系,强化了外立面的体块感,用白色反应自然的色彩变化,始之于环境对话,创造出中性、纯粹的空间体验。

In the process of design, the designer made full use of the spatial relationship between the sunlight and the wall to strengthen the sense of volume of the facade. White reflects the color changes of natural light to make communication with nature, and creates a neutral and pure spatial experience.

▼建筑外观局部,利用阳光与墙体的空间关系来强化外立面的体块感,partial exterior view, making use of the spatial relationship between the sunlight and the wall to strengthen the sense of volume of the facade ©玉珠

▼建筑外观局部,用白色反应自然的色彩变化,partial exterior view, white reflects the color changes of natural light ©玉珠

“方圆相济,人生自在方圆中”,建筑群体中借用方圆智慧,打破传统建筑的局限性,让空间富有更多层次变化,设计师巧妙运用圆洞结构,加入景观元素,为雅净的建筑空间添加了一份生机。

The building breaks the limitation of traditional architecture and makes the space more varied. The designer skillfully uses the round structure and adds landscape elements to give vitality to a delicate space.

▼巧妙运用圆洞结构,加入景观元素,让空间富有更多层次变化,using the round structure and adding landscape elements to make the space more varied ©玉珠

▼建筑中的“方圆”,the rectangles and rounds in the architecture ©玉珠

▼透过圆洞看建筑体量(左),圆洞在方形墙面上投下阴影(右),viewing the architectural elements through the round structure (left), the round structure projects shadow on the wall (right) ©玉珠

▼透过圆洞看景观,viewing the landscape through the round structure ©玉珠

设计师作为空间“造梦者”,与光明、温度、质地和结构一同工作,在无形中探寻有形,从瞬间寻求永恒。

As a “dreammaker” of space, the designer works with light, temperature, texture and structure to explore visible objects in invisible matters, and to seek the eternity from that moment.

▼建筑细节,architecture details ©玉珠

充分利用“近水远山”的景观资源。在建筑中把观景面分散给予主要功能区及客房,14间客房全部是面向水面的景观房。屋顶露台也提供传统体验感观,可以无遮挡地远眺水景,绿植,远山,形成远近丰富的景观层次。

By using the perfect location and the advantage of landscape surroundings, the view side is distributed to the main functional area and guest rooms. All the 14 guest rooms are facing the water. The roof top also offers a panoramic view of river, plants and mountains to experience the depth of nature.

▼从屋顶露台可以无遮挡地远眺水景,绿植,远山,形成远近丰富的景观层次,the roof top offers a panoramic view of river, plants and mountains to experience the depth of nature ©玉珠

餐厅建筑临湖,外立面使用通透玻璃幕墙筑成,拉近“人”与“景”之间的空间对话。

Using transparent glass curtain wall for the exterior to make a connection between human and nature.

▼临湖而建的餐厅,the restaurant by the lake ©玉珠

▼餐厅,白色外墙上设置横向的带形长窗,the restaurant with the ribbon of window on the white wall ©玉珠

▼餐厅,外立面使用通透玻璃幕墙筑成,the restaurant with the transparent glass curtain wall ©玉珠

餐厅弧形窗洞的旋转设计似一面镜子,将室内的生活区域与室外的街道环境分隔开来,为设计增添了一种奇异的触感和视觉效果,室内入口也置入圆形元素,与吧台成为一体,室内外形式更加统一和谐。

▼餐厅立面上的旋转弧形窗洞,the revolving arc-shaped window on the restaurant facade ©对角线设计

The revolving design of the arc-shaped window in the restaurant is like a mirror, which separates the indoor area from the outdoor environment. Indoor entry way is also placed with a circular element, which is integrated with the bar, making the indoor and outdoor more unified and harmonious.

▼餐厅入口景观,the entrance landscape of the restaurant ©玉珠

▼弧形窗洞采用旋转设计(左),透过弧形窗户看入口景观(右),the arc-shaped window of the restaurant uses revolving design (left), viewing the entrance landscape through the arc-shaped window (right) ©玉珠

▼傍晚时分的餐厅,通透的玻璃幕墙拉近了“人”与“景”之间的空间对话,the restaurant at dusk, the transparent glass curtain wall makes a connection between human and nature ©玉珠

室内沿用室外建筑手法来展现电视背景墙以及床头背景墙的立面关系。整体空间局部使用浅灰木材,与家具的大地色调相得益彰。独立的套房都配备室外阳台让客人尽情欣赏周围的自然景观。

In terms of design in the guest room, the same architectural techniques has been applied to interior. Light warm-grey wood is used locally in the overall space, working well with the earth tones of the furniture. The individual suites have outdoor balconies that allow guests to enjoy the natural surroundings.

▼客房,整体空间局部使用浅灰木材,与家具的大地色调相得益彰,the guest room, light warm-grey wood is used locally in the overall space, working well with the earth tones of the furniture ©玉珠

▼傍晚时分的民宿,the hotel at dusk ©玉珠

▼空间细节,space details ©玉珠

▼空间细节,space details ©玉珠

▼一层平面图,1F plan ©对角线设计

▼二层平面图,2F plan ©对角线设计

▼餐厅平面图,restaurant plan ©对角线设计

项目名称:山石苑民宿
设计方:北京对角线设计
项目设计 & 完成年份:2018年6月 – 2019年3月
主创及设计团队:王兵 – 北京对角线设计工作室
规划设计:彭蓉
建筑设计:王兵、彭蓉、吕志威
建筑施工图:王辉峰
室内设计:王兵、吕志威、房栋梁、黄旭
家具设计:吕志威、房栋梁
施工管理:王克、王超、李国俊
施工:杨进驱、黄阁、杨剑
建筑面积:5200㎡
摄影版权:玉珠
品牌:混凝土,涂料,石材,木材,玻璃,金属

Project name: Shanshiyuan Boutique Hotel
Design: DJX Design
Design year & Completion Year: Jun, 2018 to Mar, 2019
Leader designer & Team: Bing Wang – DJX Design Studio
Gross Built Area (square meters): 5200㎡
Photo credits: Yuzhu
Materials: concrete, paint, ceramic, wood, glass, metal

More: DJX Design        更多关于他们:DJX Design on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »