Shanghailander, North Lingling Road, China by OFFICE COASTLINE

an open-sided Kiosk café, where all community members and parents can enter and spend their time freely

Project Specs

Location:

感谢 一岸建筑设计 予 gooood 分享以下内容。更多关于:OFFICE COASTLINE on gooood
Appreciation towards OFFICE COASTLINE for providing the following description: 

这是位于上海零陵北路延街的咖啡厅“聚福 Shanghailander”的室内设计。

Shanghailander has opened up its third café and bakery on North Lingling Road. The eclectic interior design is a result of both Shanghailander’s signature style and its willingness to embrace the neighborhood.

▼店铺外观
the exterior view ©Alessandro Wang

 

小学前面的报亭
A Kiosk Café Across From the Primary School

选址位于居住区高楼耸立的一角,是公寓的底层沿街商铺。隔着一条马路,店铺的正对面是一所小学。上下学的时候,路上挤满了孩子和接送他们的家长。因此,我们决定打造一个社区居民和父母都能随性进入的书报亭式咖啡馆。于是在室内的正中央安置了吧台,并且通过打开外立面的折叠门,让室内空间向街道开放。

Located in the corner of a residential area, Shanghailander is one of the ground-floor shops trimming the high-rise buildings behind. Right across the road stands a primary school. At the beginning and end of each school day, the street is always bustling with schoolchildren and their parents. We therefore decided to create an open-sided Kiosk café, where all community members and parents can enter and spend their time freely. A counter is set up at the center of the interior. The street-side facade is defined by wooden frame folding doors and windows, which are kept open in fine weather, connecting the space within and without.

 ▼敞开的折叠门
wooden frame folding doors and windows ©Alessandro Wang

 ▼从入口望吧台
view of the counter through the door ©Alessandro Wang

 

带拱顶的三角形柜台
Triangular Counter Under the Arched Roof

经过几次商讨,我们与运营负责人最终确定了这个边长3.6米的三角形柜台。考虑到一位店员需要在这有限的空间内高效地工作,给柜台的三个面分别赋予了不同的功能。柜台的上方是铁板做的拱形圆顶,远远地就能够一眼看见。将底部柜台与上方拱顶从结构上分离,使拱状圆顶的形状更加纯粹,同时,简化了施工。拱顶借鉴了对面的小学外墙,刷上了珊瑚色,给人以亲切和熟悉感。墙上安装了书报亭样式的自制壁灯。

▼柜台示意
counter plan ©一岸建筑设计

The centerpiece inside the café is a triangular counter with edges measuring 3.6 meters in length, a product of careful discussions between us and the director of operations. Each side of the counter is subject to a specific use, thus maximizing the workflow efficiency for the barista. Above the counter is an arched roof made of steel, which remains visible from a distance. As a micro-architecture inside the space, the roof is independent from the counter, displaying the sheer beauty of its curved silhouette and accessible structure. Its color scheme takes cues from the walls of the primary school, and uses coral colors to create a sense of warmth and familiarity. Echoing the shape of the roof, customized lamps are installed across the walls.

▼三角形柜台
the triangular counter ©Alessandro Wang

 ▼柜台一侧
one side of the triangular counter ©Alessandro Wang

 

迎接客人到来的背景墙
Prolonged Wall That Welcomes All

柜台周壁上嵌上水平方向延伸的木板。我了原本建筑外的水平线,将其引入室内。并运用在椅的靠背、放置菜的凹槽、门的把手上。此外,沿着线,在入口壁上安装了子,将室外的街道投射在面。些背景招着人从室外走室内,沿着椅直至室内尽的盥洗室。

The caramel-colored wooden paneling runs in parallel with the central counter and stretches forward in horizontal direction, taking a shallow turn at the corner. The original horizontal lines on the buildings’s ex-terior are continued and extended inside. They encircle the door handle, delineate the menu slot, embel-lish the back of the bench, and guide towards the restroom. Along the same lines, mirrors are installed on the wall by the entrance, reflecting the street view. These geometric formations draw our eyes to the café and invite the pedestrians to walk inside.

▼窗边用餐区
dining area by the window ©Alessandro Wang

▼连续的木质长椅
the continuous wooden bench ©Alessandro Wang

▼细部
detail ©Alessandro Wang

在弯曲的椅上,喝着咖啡,意地等待孩子回来。愿家咖啡店能够悄无声息地融入到此社区中,成日常生活中的一部分。

Parents can enjoy coffee or pastries here while waiting for their children to return. It is our hope that this café will become a shared space for the local community and an organic part in people’s daily life.

▼室内尽头的盥洗室
toilet at the end of the room ©Alessandro Wang

▼平面图
plan © 一岸建筑设计

项目名称: 聚福 零陵北路店
设计方:一岸建筑设计
主创及设计团队:松下晃士
地址: 上海徐汇区零陵北路23号
项目设计 & 完成年份:2020,07-2020, 12
面积 : 51 sqm
摄影师: Alessandro Wang             
公司网站: www.officecoastline.com
联系邮箱: contact@officecoastline.com

Project name: Shanghailander, North Lingling Road
Designer : OFFICE COASTLINE
Leader designer & Team: Akihito Matsushita
Location: 23 North Lingling Road, Xuhui District, Shanghai
Design year & Completion Year: 2020,07-2020, 12
Area: 51 sqm
Photographer : Alessandro Wang
Website: www.officecoastline.com
Contact e-mail: contact@officecoastline.com

More:  一岸建筑设计
更多关于:OFFICE COASTLINE on gooood

 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment